JEL újság

Térkő
IrodalomSzéplaki György • 2023.05.23

Térkő

„Kell két darab ugyanilyen, négyzet alakú térkő. Talán szerszám sem kellene hozzá, a helye megvan, az eső már kimosta, potty, bele kell tenni, aztán elhelyezkedik magától”. Ez a „bele kell tenni” makacsul a fejében ragadt, a dolog személyessé vált. A tevéshez egy ember kell, akár ő is meg tudná csinálni.
Orgonaszó
IrodalomSzéplaki György • 2021.11.08

Orgonaszó

Újra hallani véli az öreg kántor suttogó szavait: – „Tudja, fiatalember, nem is igazán jó szavak ezek az orgonálásra, hogy orgonazene vagy orgonamuzsika! Orgonaszó! Beszéd! Itt a templomban Isten szava. Aki ezt szívesen hallgatja, meg fogja hallani azt is, amit Isten neki akar mondani…”
Róza mama elmenni készül
IrodalomSzéplaki György • 2020.11.09

Róza mama elmenni készül

‒ Madárka, repülj! ‒ suttogja Katalin, és a szemét le nem veszi róla.
Végtelen nyugalom szállja meg, valami földöntúli öröm, megelégedés. Nem is érti miért, egy kismadár miatt? Bentről anyja ágya felől egy erős sóhaj hallatszik, kint a kisrigó a szárnyát emelve elrebben.
Madárka
IrodalomSzéplaki György • 2019.09.22

Madárka

A körfolyosó fényben fürdik. Ilyenkor délben ez az oldal kapja a napot. Róza mama valósággal megszédül, a szemét is be kell csuknia, annyira vakítja az erős fény. Kezével görcsösen kapaszkodik a járókeretébe, hátulról Krisztina követi minden mozdulatát, meg ne billenjen, el ne essen.
Nagybetűk
IrodalomSzéplaki György • 2018.07.16.

Nagybetűk

– Kislányom, iskolába mész az ősszel, akkor már nemcsak a babázás lesz a dolgod – szólítja már harmadszor Zsófikát az édesanyja, mert úgy belemerült a játékba, eddig talán meg sem hallotta. Nem mintha szüksége volna a kislány segítségére, elvégzett már mindent, az ebéd is készen van, még az urát várja haza a szőlőből, itt lehet mindjárt, az utolsót kondította délre a templom harangja.
Hűség
IrodalomSzéplaki György • 2017.06.03

Hűség

Unokája ajánlotta fel, szívesen elviszi magával, hadd mozduljon ki végre, hadd gyönyörködjön a látnivalókban. Elintézni való ügye van azon a szép vidéken, még jól is jön, ha van kihez szólnia az úton, a vezetésben hamar elfárad, elbambul az ember.
Gőzmozdony
IrodalomSzéplaki György • 2016.11.18.

Gőzmozdony

Kisgyerek kora óta a gőzmozdony és a vonat volt a mindene: soha ki nem elégített vágya, játéka, titkos borzongások, félelmek és a félelmek feletti győzelmek is a mozdony, a vonat körül forogtak, ott teljesedtek ki. A napjainak is ez szabott rendet.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!