JEL újság

A kisded Jézus
LelkiségMakláry Ákos • 2023.12.23

A kisded Jézus

A kép mindig elgondolkodtat: Szűz Mária betakarja az emberi, csecsemőtestben világra született Istent, Jézus Krisztust. Egy újszülöttnél nincs gyöngébb és kiszolgáltatottabb ember, aki gondoskodás nélkül pár óra elmúltával nem maradna életben. A mi Istenünk ilyen akart lenni.
Békesség nektek!
LelkiségMakláry Ákos • 2023.04.08

Békesség nektek!

A feltámadt Jézus több alkalommal is így köszöntötte tanítványait. Biztosan sokan elgondolkodtunk már azon, miért éppen így, ezekkel a szavakkal? A Megváltó betlehemi születésekor is ez volt az első köszöntés: „Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön a jóakaratú embereknek.”
Az Isten- és emberszeretetről karácsonykor
LelkiségMakláry Ákos • 2022.12.23

Az Isten- és emberszeretetről karácsonykor

Jézus Krisztus születésének minden ábrázolása azonos, hiszen a jelenlévők arca az örömtől szép. Idealisztikus volna ez az öröm? Semmiképpen sem, hiszen ezek az emberek Istenre figyelnek. Az ünnep arra tanít minket, hogy kizárólag Istenre nézve tudunk örömmel és igazi emberszeretettel nézni egymásra.
Égi Édesanyánk
LelkiségMakláry Ákos • 2022.08.15

Égi Édesanyánk

Egy alkalommal megkérdezték Karl Rahnertől, mi az oka annak, hogy az elmúlt évtizedekben megfogyatkozott a Mária-tisztelet a katolikusok körében. A nagy német jezsuita teológus így válaszolt: „Azért, mert az emberek csak világnézetet látnak a kereszténységben, egy világnézetnek pedig nincs szüksége édesanyára.”
Krisztus föltámadt! - Valóban föltámadt!
LelkiségMakláry Ákos • 2022.04.16

Krisztus föltámadt! - Valóban föltámadt!

A Krisztus-hívő számára ennek a hírnek az elfogadása mindennek az alapja. „Ha Krisztus nem támadt föl, hiábavaló a mi igehirdetésünk, és hiábavaló a ti hitetek” – állítja Szent Pál (1Kor 15,14).
Isten dicsőségéről
LelkiségMakláry Ákos • 2021.12.24

Isten dicsőségéről

Istent megdicsőíteni azt jelenti, hogy szeretetkapcsolatban élek vele, és egy sajátos véráram alakul ki közöttünk. Az ő kegyelme és szeretete megérint, ezáltal érintetté és elvarázsolttá válok, így képes leszek olyat tenni és úgy élni, ami több mint önmagam, mert képes leszek átlépni saját határaimat.
A húsvéti kőről
LelkiségMakláry Ákos • 2021.04.03

A húsvéti kőről

Miután Jézus testét nagypénteken eltemették Arimateai József sírboltjába, egy nagy követ hengerítettek a barlang bejáratához. Vasárnap hajnalban pedig a kenethozó asszonyok csodálkozva azt látták, hogy ezt a követ valaki eltolta onnan.
A gyermek véleménye
VéleményMakláry Ákos • 2021.03.17

A gyermek véleménye

A szivárvány olyan bibliai jel, amivel Isten kifejezte az emberek felé a vízözön utáni harmóniát és egyensúlyt. A bibliai szivárvány arról is szólt, hogy a bárkába felvett állatpárok a teremtett világ továbbélését biztosítják. A családokra vetítve ez a jelkép a sokszínűség harmóniájára utal: apa, anya és gyermekek egységére.
Betlehemi színlap
LelkiségMakláry Ákos • 2020.12.23

Betlehemi színlap

Akiket a betlehemben látunk, nagyon fontos és konkrét segítséget nyújtanak ma, a szegényebb, korlátozottabb, lelki gondokkal is terheltebb karácsonyi ünneplésben. Lássuk őket!
Biztonság és bizonyosság
LelkiségMakláry Ákos • 2020.12.16.

Biztonság és bizonyosság

Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnökének elmélkedését adjuk közre, mely a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által szervezett adventi online triduum második napján hangzott el december 8-án a Bonum Tv élő adásában.
Itt az alkalom
Házunk tájaMakláry Ákos • 2020.11.15

Itt az alkalom

A vírusjárvány idején nagy szükség van a krisztushívő emberre. Igen, a KÉSZ-esekre, Rád és társaidra! Apostoli küldetésünk éppen a szorongatás idején, hogy mindenhol reményt vigyünk az elesetteknek és a félelemben élőknek, megmutassuk Jézus vigasztaló, erőt adó jelenlétét.
Az egyetlen igazi válasz
LelkiségMakláry Ákos • 2020.04.11

Az egyetlen igazi válasz

Az első Krisztus-hívők nagycsütörtök este kimondhatatlanul nagyot csalódtak. Jézust elfogták, megverték és megalázták, majd pénteken, mint egy bűnözőt elítélték, megostorozták és keresztre feszítették. Ő pedig nem tett mindezek ellen semmit, csak tűrte és elszenvedte.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!