JEL újság

Béketűrésetek által nyeritek meg lelketeket
LélektükörLonkay Márta • 2022.12.15

Béketűrésetek által nyeritek meg lelketeket

„Csak egyetlen út létezik, a Jóistennel együtt élni” – vallja Vladimir Arhangelski balettművész, akivel ortodox lelkiségről, templomi szolgálatról, egyházatyák tanításáról, művészi hitvallásról, a tanítás fontosságáról és az őszinte ima erejéről beszélgettünk Advent idején.
Segítőként Isten útján
LélektükörLonkay Márta • 2022.10.12

Segítőként Isten útján

„Meggyőződésem, hogy Isten írja életünk forgatókönyvét” – vallja Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat szóvivője és segélyezési programigazgatója. A négygyermekes édesanyával az országhatárokat átívelő segítő szolgálatról, a krízisek leküzdéséről, s a nemrégiben bemutatott Magasságok és mélységek című mozifilmről beszélgettünk.
Egyedül Istennel
LélektükörLonkay Márta • 2022.09.30

Egyedül Istennel

A magyarországi Sarutlan Kármelita Nővérek egyetlen kolostora Magyarszéken található. Az erdővel körülvett környezetben tizennégy nővér éli imádságos mindennapjait. Horváth M. Eszter nővérrel hivatásának történetéről, a kármelita karizmáról és az egész életükön át tartó, csendes imaéletről beszélgettünk.
Tükör által tisztán
LélektükörLonkay Márta • 2022.08.10

Tükör által tisztán

A Gondviselésben való bizakodás, maga az élő hit – vallja Vizy Márton zeneszerző. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett előadóművésszel nagycsaládról, belső szabadságról, művészi hitvallásról, lelki tükrökről és a nemrégiben bemutatott, Loyolai Szent Ignác életéről szóló musical születéséről beszélgettünk.
Isten mindenkinek megbocsát
LélektükörLonkay Márta • 2022.07.26

Isten mindenkinek megbocsát

„Ha Istenre emeljük tekintetünket, ő felemel magához” – vallja Olaj Anett filozófus. Az ötgyermekes édesanyával fiatalkori lázadásról, egy életellenes döntés következményeiről, súlyos lelki vívódásokról és az azokból való gyógyulásról, továbbá a közösségben végzett szolgálattevő mindennapokról beszélgettünk.
Itt minden közelebb visz a Jóistenhez
KárpátölbenLonkay Márta • 2022.07.10

Itt minden közelebb visz a Jóistenhez

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége háromnapos erdélyi zarándoklatot szervezett tagsága számára, melynek során a Nagyváradi Egyházmegye központjába is ellátogatott a közösség. A székesegyház, a püspöki palota és a hozzá tartozó további egyházi épületek megújulása kapcsán Kovács Ferenc Zsolttal, a püspökség irodaigazgatójával készítettünk rövid beszélgetést.
Létezésünk ajándék
LélektükörLonkay Márta • 2022.06.21

Létezésünk ajándék

„Ezen a pályán élethosszig kell tanulni” – vallja Budai Lívia operaénekes. A Pro Cultura Hungarica-díjjal kitüntetett világhírű mezzoszopránnal családi gyökerekről, sorsszerű véletlenekről, a művészi pálya lélektanáról, emblematikus szerepekről és az egész életét végigkísérő Isten-hitről beszélgettünk.
Verseny a lehetetlennel
LélektükörLonkay Márta • 2022.05.31

Verseny a lehetetlennel

A lehetetlen nem létezik – vallja Vanek Ákos. A világbajnoki harmadik helyezett triatlonistával az élsport emberi határokat feszegető pillanatairól, választott magányról és megnyert igazságról, Isten hívó szaváról és megkeresztelkedéséről a pandémia idején, továbbá a mentős mindennapok szolgálatáról beszélgettünk.
Elhoztam minden kincsemet, mit ingyen adtál nékem
LélektükörLonkay Márta • 2022.04.11

Elhoztam minden kincsemet, mit ingyen adtál nékem

Bach zenéje felemel Istenhez – vallja dr. Kamp Salamon Kossuth-díjas karmester. A Lutheránia Ének- és Zenekar vezetőjével eleve elrendelésről, művészi pályájának főbb állomásairól, a szolgálat fontosságáról, Bachról és kimeríthetetlen életművéről beszélgettünk nagyböjt idején.
Életünk legyen krisztusi
LélektükörLonkay Márta • 2022.03.31

Életünk legyen krisztusi

Egy keresztény újságíró olyan munkát tegyen le az asztalra, aminek minden karakteréért felelősséget tud vállalni – vallja Vágvölgyi Gergely újságíró, műsorvezető, politológus. A kétgyermekes édesapával gyermekkori emlékekről, az evangelizáció fontosságáról és legújabb műsoráról beszélgettünk.
A világ Isten szőtte szőnyeg
LélektükörLonkay Márta • 2022.02.12

A világ Isten szőtte szőnyeg

„Aki a múltját nem ismeri, a jövőjét nem építheti” – vallja Kósa Klára keramikusművész. A Népművészet Mesterével eleve elrendelésről, Kodály Zoltán tanításairól, hagyományőrzésről, Isten-hitről, jelképekről, beszélgettünk szentendrei alkotóműhelyében.
A gyermekkor hangulata
LélektükörLonkay Márta • 2022.01.23

A gyermekkor hangulata

„Életünk végéig tanulunk” – vallja Vass Norbert író, szerkesztő. Az ifjú írógeneráció kiemelkedő alakjával meghatározó gyermekkori emlékekről, a közösségi lét építő fontosságáról, a sport tanításairól, a hit megtartó erejéről, Indiáncseresznye című könyvéről, továbbá történelmi és társadalmi felismerésekről beszélgettünk.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!