JEL újság

Igenlő költészet
IrodalomZsirai László • 2024.04.09

Igenlő költészet

A szeretetet és a jóságot igenlő költészettel mindig érdemes találkozni, ami Homa János versei esetében is igaz. Hogy miért? Azért, mert témái és formái szerint egyaránt otthonos versek.
Jégvirágos lírai mezőkön
TanulmányokZsirai László • 2024.02.16

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.
A kutyák megérzik
IrodalomZsirai László • 2024.01.28

A kutyák megérzik

Gagyiga Meteor vonásai megszólalásig hasonlítanak az ókori bölcs Pinteriuszéira. Kollégái az étteremben nagyokossága lévén egyszerűen csak Pincériusznak becézték, hol hízelgő, hol gúnyos modorban.
Szívtájból eredő költészet
IrodalomZsirai László • 2023.12.17

Szívtájból eredő költészet

Leginkább a szív felőli költészet világlik ki Radnai István verseiből. Soraiban, szakaszaiban gurul az a bizonyos, Pilinszky említette golyó, amely a szeretetet jelképezi, s általánosan érvényes értékeket hordoz eleitől fogva.
Örökségnek szánt versek
IrodalomZsirai László • 2023.10.09

Örökségnek szánt versek

Egy-egy vers életének érvényességét azok biztosítják, akik olvassák, minőségét megérzik, mondanivalóját megértik, megőrzik és lehetőségük szerint továbbörökítik.
A pálya küszöbén
IrodalomZsirai László • 2023.08.11

A pálya küszöbén

Remélhetjük és arra várakozunk, hogy a nagy szellemi formátumú, ismert költők szimbolikus napsütésének árnyékában is meg-megcsillanjon az irodalombarátok számára valami a poézis rejtekéből. Aki a költészet tengeréből halászik, poétikai értelmet meríthet az úgynevezett amatőr költők kínálta teljesítményből is.
Fegyvertelen szavakból
IrodalomZsirai László • 2023.06.25

Fegyvertelen szavakból

Egyik rokonszenves verssora, az együttérző helyeslést keltő: „Beleszeretni az első fegyvertelen szóba”. A fegyvertelen szavakból épülő költészet ijedtséget űz, nyugalmat ébreszt.
Költőkre emlékezünk
IrodalomZsirai László • 2023.04.11

Költőkre emlékezünk

József Attila születésnapja: április 11. A költészet napja. Költők és irodalombarátok ünnepe. Sokan és sokszor megkísérelték már a költészet fogalmának meghatározását.
Lelki kötelékben
IrodalomZsirai László • 2023.02.25

Lelki kötelékben

Zirig Árpád verseivel évtizedek óta találkozom folyóiratokban, ám a felvidéki Dunaszerdahelyen, és a Dunakanyarban élő magyar költő, író, pedagógus nem sokat árult el személyes önmagáról a külvilágnak. Mivel Máraival egyetértve váltig hirdetem, hogy „ne az író történjen meg, hanem a műve”, így is van rendjén.
Üldözési Mária
IrodalomZsirai László • 2023.01.28

Üldözési Mária

Doktor Rozsomák Rezsőné született Lopakodó Mária magányos özvegy minden esetben lassította és halkította lépteit munkahelye folyosóin, amikor beszédfoszlányok szálltak füleibe. Leparkolt a kiszemelt, inkább kifülelt iroda ajtaja előtt. Onnan fürkészte, hogy mit beszélhetnek róla. Rempülik-e? Dicsérik-e? Egyáltalán, mi derül ki saját magáról munkatársai szavainak képletes tükrében…
Drescher J. Attila az égi hazába költözött
IrodalomZsirai László • 2022.12.22

Drescher J. Attila az égi hazába költözött

Tanulmányai, műfordításkötetei, szépirodalmi művei és mindazok szíve őrzi emlékét, akik ismerték alázatosan kedves egyéniségét. Isten nyugosztalja!
Szavak lelke zsong
IrodalomZsirai László • 2022.12.07

Szavak lelke zsong

Lezsák Sándor azoknak a kardot forgató bajvívóknak az örököse – Balassi Bálinttól századokon át Nagy Gáspárig húzódik a sor –, akik tudták, hogy az igazi költő népének lármafája. Amellett, hogy saját fájdalmát eldalolja, felelősséget érez – Nagy László szavával – a »torkon vágott forradalmak pirosát és gyászát viselő« közösség iránt is.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!