JEL újság

Színésznek lenni lelki wellness
LélektükörLőrincz Sándor • 2024.05.28

Színésznek lenni lelki wellness

Bencze Ilona Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész naponta hálát ad életéért, s minden, színpadon töltött estét örömként él meg. Őrzi önazonosságát, s azt vallja: művésznek lenni hivatás.
A Szűzanya hegedűse
LélektükörLőrincz Sándor • 2024.04.04

A Szűzanya hegedűse

Melinda Dumitrescu Medugorje zenei védjegye. Az erdélyi származású hegedűművész, akit magam is sokszor hallottam élőben játszani Medugorjében, induló karrierjét adta fel, hogy Máriát s az Urat szolgálja a világ gyóntatószékének tartott kegyhelyen, a béke oázisában.
Isten országának építése nem életkorfüggő
LélektükörLőrincz Sándor • 2024.03.16

Isten országának építése nem életkorfüggő

A tizenkét éves Szigeti András kapta a kaposvári Szent Margit–Szent József Plébánia Arany Rózsafüzér díját, amit Varga László megyéspüspök adott át a Nagyboldogasszony Iskolaközpont hatodik osztályos diákjának.
Szülöttem föld (2)
Házunk tájaLőrincz Sándor • 2024.02.07

Szülöttem föld (2)

Ismét a „széptájú” Somogyban járunk – felfedve ismert helyszíneket és kevéssé ismert vidékeket, ahol jó megpihenni.
Szülöttem föld
Házunk tájaLőrincz Sándor • 2024.02.04

Szülöttem föld

A Drávától a Balatonig elterülő, zöld rengetegbe zárt vidék nekünk, tősgyökeres somogyiaknak mindennél kedvesebb. Az idelátogatókat is rabul ejti, rövidebb-hosszabb időre, olykor egy egész életre itt marasztalja, ám ha az embert máshova veti a sors, akkor is megmarad e különös, megmagyarázhatatlan vonzalom.
Ünnep, maszk nélkül
LélektükörLőrincz Sándor • 2023.12.29

Ünnep, maszk nélkül

Énekes és prózai szerepek sora a háta mögött, de nemcsak a színpad jelent neki önfeledt örömöt, hanem a zene is – akár komponistaként, akár előadóként, egy szál gitárral a kezében. Koltai-Nagy Balázzsal, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Latabár- és Junior Prima-díjas művészével beszélgettünk.
Szent „fertőzöttségben”
LélektükörLőrincz Sándor • 2023.11.21

Szent „fertőzöttségben”

Üde színfoltja volt az őszelőnek, amikor K. Várnagy Márta kaposfüredi magángalériájában megnyílt Kling József szobrászművész Főhajtás a mesterek előtt című kiállítása. Mintegy két tucat kisplasztika állít emléket a művészelődöknek, akik szellemiségükkel örökre fogó tintaként írták be magukat a világ művészettörténetébe.
Hagyom, hogy áramoljon az élet
LélektükörLőrincz Sándor • 2023.10.03

Hagyom, hogy áramoljon az élet

Bozsik Yvette a hazai kortárs tánc első női koreográfusa, akinek fő inspirátora az élet. A Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, rendező hisz az egységben és dolgozik is érte, a szakma hídépítőnek tartja. Gyökereiről, életéről és dédelgetett gyermekéről, az idén harmincéves Bozsik Yvette Társulatról beszélgettünk.
Győri anzix
KaleidoszkópLőrincz Sándor • 2023.09.20

Győri anzix

Nyaranta általában mindig más és más tájba, városba szerelmesedünk bele feleségemmel. Idei bakancslistánkon Győr szerepelt. Szakrális múltjával, képző- és iparművészeti örökségével, hiszen a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca torkolatában elterülő városhoz számos jeles személyiség kötődik.
Szent időtlenségben...
KaleidoszkópLőrincz Sándor • 2023.08.28

Szent időtlenségben...

Vízparton az ember könnyebben felejt – választotta egyik kötetének címéül Tamás István. Hogy könnyebben felejtünk-e a Balaton partján? A rosszat minden bizonnyal, miközben érzékenyebbek leszünk a jóra, ám szembeötlőbb a harmónia és a disszonancia örök viadala is.
Gárdonyi, az íróapostol
LélektükörLőrincz Sándor • 2023.07.07

Gárdonyi, az íróapostol

Mindig a saját útját járta. Elsődlegesen a vertikumra, az égre figyelt. A vertikum meghatározó eleme a Jézus-követés. A vertikum a horizontális, világi dolgokkal az apostolkodásban érintkezik. Az apostolkodás dédapám számára a magyarság lelki felemelését jelentette.
Örök hűség - határon innen és túl
LélektükörLőrincz Sándor • 2023.06.03

Örök hűség - határon innen és túl

Iványi Marcell Örök hűség című történelmi, zenés színház-filmje Trianon máig ható traumáját dolgozza fel a Budapesti Operettszínház kiválóságaival. A rendezővel beszélgettünk.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!