JEL újság

Egy szívszorító apa-fiú történet
SzemleSzökő Mária • 2022.04.05

Egy szívszorító apa-fiú történet

Az örökbeadás (Nowhere special) című 2020-as filmdráma az egyik legszebb és legmeghatóbb apa–fia kapcsolatot feldolgozó alkotás, amit valaha láttam. A korábban Oscar-jelölt Uberto Pasolini – aki semmilyen rokonságban nem áll a híres olasz rendezővel, Pier Paolo Pasolinivel – egy angol napilap, a Daily Mail hasábjain talált rá a film alapjául szolgáló történetre.
Máglyán a hit
SzemleSzökő Mária • 2021.12.19

Máglyán a hit

A történet 1950-ben játszódik, amikor június 8-dikáról 9-dikére virradóan az ÁVH, a kommunista diktatúra erőszakszervezete egyetlen éjszaka alatt 11800 embert hurcolt el erőszakkal a kolostorokból, rendházakból, mert tudta, hogy az egyház intelligenciája veszélyes rá nézve, hisz ha nem rombolja le ezt a szervezetet, akkor hatása miatt a jövő generációja nem lesz kommunista, szocialista.
Pilátus - a nem jól szeretés drámája
SzemleSzökő Mária • 2021.04.02

Pilátus - a nem jól szeretés drámája

Szabó Magda legkeserűbb, legsötétebb regényeként is emlegetett Pilátus főhőse Szőcs Anna, aki egy sok évtizedes, nagy egységben megélt házasság után megözvegyül. Szinte fel sem ocsúdik szeretett férje halálából, rögtön a temetés után tényként közli vele lánya, Iza, hogy már el is adta a szülői házat, hogy magához költöztesse Budapestre.
Igazságszolgáltatás egy tévéfilmmel
SzemleSzökő Mária • 2020.08.07

Igazságszolgáltatás egy tévéfilmmel

A Janus megtörtént eseményeken alapul, így sok néző számára fájóan valóságos lehet bepillantani a főszerepben lévő romániai magyar család életébe a Ceaușescu-rendszer végén. A film története ugyan fikció, de a cselekmény több megtörtént temesvári vagy kolozsvári eseményt fűz össze egységes történetté.
Csodálatos fiú
SzemleSzökő Mária • 2020.02.11

Csodálatos fiú

A budapesti, Margit körúti Bem mozi különlegessége, hogy régi alkotásokat vetít, vagy olyanokat, amelyek nemrég kerültek be a mozikba, de már nem játsszák őket. Az egyik jelenleg leggyakrabban vetített filmje, a 2018-as Csodálatos fiú (Beautiful boy) mindig teltházzal megy, ezért újra és újra műsorra tűzik.
Képek a múltunkból
SzemleSzökő Mária • 2019.09.19

Képek a múltunkból

Meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítását, amely a népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából mutat be egy több mint háromszáz darabos rendkívül gazdag és jól átgondolt válogatást. A tárlat szeptember 29-ig látogatható.
Egy darab, amiért érdemes színházba menni
SzemleSzökő Mária • 2019.08.12.

Egy darab, amiért érdemes színházba menni

A Centrál Színházban a 2017-es év végén mutatták be az angol kortárs drámaíró Duncan MacMillan Dolgok, amikért érdemes élni című drámáját. „Olyan ez a darab, mintha eleve nekem írták volna” – nyilatkozta Pokorny Lia, aki a monodráma szereplője.
Caligula helytartója - avagy zsenialitás a színpadon
SzemleSzökő Mária • 2019.03.04.

Caligula helytartója - avagy zsenialitás a színpadon

Több szempontból is kimeríti a zsenialitás fogalmát a Nemzeti Színház darabja, melynek 2018. június 26-i ősbemutatóját egy speciális helyszínen, a Gyulai Várszínházban tartották.
Thriller, ahogy még nem láttuk, mert nem látjuk
SzemleSzökő Mária • 2018.12.18.

Thriller, ahogy még nem láttuk, mert nem látjuk

Ritkán nézek thrillert, mert a félelem és a rettegés visszatart. De a dán filmművészet iránti rajongásom miatt az elsőfilmes Gustav Möller rendezésével, A bűnössel (Den skyldige) – amely alacsony költségvetése ellenére a 2018-as év egyik legnagyobb meglepetéssikere – kivételt tettem.
Rózsaeső imaest Kis Szent Teréz közbenjárására
LelkiségSzökő Mária • 2018.09.25

Rózsaeső imaest Kis Szent Teréz közbenjárására

Nehéz úgy írni erről az imaestről, hogy a giccs, a kólaautomata-, vagy az abrakadabra-hatás ne hangozzon ki belőle, mégis valami számomra nagyon hiteles dolgot szeretnék ajánlani az olvasóknak. A Rózsaeső imaest egy olyan, az ország több részén megrendezett esemény, ami megerősítheti az Isten-kapcsolatot és erőt, újabb lendületet adhat az előttünk álló évhez.
Hagyományaink remeklése
SzemleSzökő Mária • 2018.08.13

Hagyományaink remeklése

Vannak terek, amelyekbe ha belépünk, otthon(osan) érezzük magunkat. A Műcsarnok időszaki, 2018. augusztus 20-ig látogatható Kéz/Mű/Remek című nagyszabású kiállítására belépve otthon érzi magát a látogató. Ennek több oka is van.
Apa-fia kapcsolat a színpadon
SzemleSzökő Mária • 2018.03.22.

Apa-fia kapcsolat a színpadon

Az Apám ablakából az ég című előadást már több mint egy éve láthatja a nagyközönség. A népszerű énekes, Szabó Balázs által írt és rendezett darabnak 2016 decemberében volt a premierje a Nemzeti Színházban. Bár nagyon személyes történetről van szó, a rendező is elmondja, hogy ez valahol mindenki története is egyben.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Háború és béke Keleten

Innen, a Fülöp-szigetekről az orosz–ukrán háború távoli konfliktusnak tűnik, ám közvetlen szomszédunk a fenyegetett Tajvan. A Dél-kínai-tengeren a mi országunkhoz tartozó zátonyokat foglalnak el kínai hajók, és lehalásszák az ottani vizeket. Kell-e ezt tűrni? Nem csorbul-e az igazság, nem az agresszort támogatjuk-e a békével?

Pepe és a király

Pepe nem hibátlan valaki. Nekem ő az igazi király. Mint minden ember, aki elkötelezetten és lelkiismeretesen végzi munkáját, uralva szakterületét.

Tájékozódni a világban

Hogyan lesz valaki az egyházatyák korának, illetve az egyház szociális tanításának, a XX. századi keresztény szociális mozgalmaknak egyaránt termékeny kutatója?
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!