JEL újság

Bástyák vagy világítótornyok?
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2024.05.25

Bástyák vagy világítótornyok?

A szerzetesi iskola fő vonzereje továbbra is a közösség: az életüket Istennek átadó és a tanítványok iránt odaadó szerzetesek jelenléte.
Szentek tisztelete itt és ott
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2024.03.21

Szentek tisztelete itt és ott

A szentek nemcsak közbenjáróink, hanem lelki kultúránk országonként változó megjelenítői is. A világon mindenütt elterjedt Katolikus Egyház helyi arcai, így személyes sorsunk képviselői.
Könnyű vagy nehéz idők?
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2024.01.18

Könnyű vagy nehéz idők?

Hozzászoktunk, hogy a mai progresszív világban előre, csapásirányban haladunk. Az ellenállás sokszor kevésbé szalonképes. Hiszen ami jó, azt elvileg mindenkinek el kellene fogadni.
Sztárpapok
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2023.11.23

Sztárpapok

Szociológusok szerint a „sztársztorik” túlmutatnak a filmeken és azt tükrözik, hogy a nemiség, a fiatalság, a politika és a divat miképpen formálják mindennapi kultúránkat. Ma már nemcsak filmsztárokról beszélünk, hanem sztárépítészekről, sőt sztárséfekről is. Alberoni találóan állapította meg, hogy a sztárok ugyan nem tartoznak az uralkodó elithez, de hatalmuk van felettünk fellépésük ereje által.
Nyári táborok
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2023.09.05

Nyári táborok

Amikor idén is részt vettem a cebui gyermekotthonok táborában, elgondolkodtam azon, mennyiben is különbözik mindez attól, amit annak idején a magyar rendtartományban tapasztaltam.
Változó szociális média egy változó világban
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2023.07.15

Változó szociális média egy változó világban

A szociális médiumok hirtelen változásai még kiszámíthatatlanabbá teszik a mai világot és benne az emberek, különösen az ifjúság életérzését. Mintha kétpólusúvá válna a világ. Mindez kihívást jelent a keresztény misszió számára, ha használja a közösségi médiát.
Szociális média - tanulás és misszió
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2023.06.13

Szociális média - tanulás és misszió

A filippínók, különösen a fiatalok, társasági emberek. Így viselkednek a világhálón is. Bárhol is legyen, a filippínó okostelefont fog a kezében, végigpörgeti a szociális média végtelen hírfolyamát, új embereket ismer meg, és a különböző csoportokhoz csatlakozik.
Kultúrák között
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2023.04.03

Kultúrák között

A Fülöp-szigetek lakosságának mindössze két százaléka vallja magát buddhistának, de hogy miképpen gyakorolják vallásukat és mennyire tartoznak hozzá, az már eléggé nehezen meghatározható. Sok „buddhista” más vallásokhoz tartozónak is gondolja magát, illetve a természetesen egyistenhívő itteni katolikusokban szintén mélyen gyökerezik a hit, hogy a világot szellemek és természetfeletti lények lakják, jók és rosszak egyaránt, akiknek hatása van sorsunkra.
Újév a Fülöp-szigeteken
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2023.01.04

Újév a Fülöp-szigeteken

A jómódú kínai filippínó elit tudatos és színvonalas újévköszöntése nagyon eltér a tömegek szórakozásától. A fiatal felnőttek számára azonban, Magyarországhoz hasonlóan, ott a lehetőség, hogy barátaikkal kisebb rendezvénytermeket vagy éppen éttermeket és bárokat keressenek fel.
Avantgarde és arrieregarde
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2022.11.12

Avantgarde és arrieregarde

Most itt is egyre több a változás. Nemcsak azáltal, hogy az internet bekapcsolásával az emberek távoli országok életérzését is magukévá tehetik, hanem az élet mindennapi vonatkozásaiban is. A peso gyengülése óriási probléma. A családok többet költenek élelmiszerre, és a villanyszámla is jelentősen megnőtt.
Amit akartok tőlük, azt tegyétek ti is velük
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2022.09.15

Amit akartok tőlük, azt tegyétek ti is velük

Erdei tragédia – láthatjuk a budapesti Mezőgazdasági Múzeum egyik tárlója feliratán. Az üveg alatt két őzbak koponyája látható, amelyek összeakadtak verekedés közben. Igen, az állatvilágban is léteznek konfliktusok! A saját fajtársak is halálos veszélyt jelenthetnek egymásra, különösen, ha velük szemben kisebb a veszélyérzet.
Akkor nincs család!
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2022.07.22

Akkor nincs család!

„Ha pénzről van szó, akkor nincs család!” – figyelmeztette egyik beszélgetőtársamat testvérének az ügyvédje, amikor a szülői örökség felosztásáról volt szó. A keresztény neveltetésre, az egykori meghitt családi életre utalva a hölgy csak békülni szeretett volna, hogy a felmerült pénzügyi konfliktust türelemmel és szeretettel oldják meg.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!