JEL újság

Krisztus koldusa
LelkiségSimon István • 2024.06.28

Krisztus koldusa

Ahányszor meglátta ezt a csontsovány, rongyos, rossz kinézetű embert, az Úr szenvedő szolgájára gondolt, akiről ezt mondja Ézsaiás próféta: „Nem volt sem szép, sem ékes, a külsejére nézve nem volt vonzó."
Békesség néktek!
LelkiségSimon István • 2024.05.15

Békesség néktek!

Húsvét után a megsebzett Krisztus megjelent a tanítványainak, megmutatta a sebeit és a lelkében élő békességgel ajándékozta meg őket. A békesség gyógyítja a sebeket és a gyógyulóban levő sebek egyre több békességgel töltik el a szíveket.
Az órás
LelkiségSimon István • 2024.04.30

Az órás

Miután meggyógyult és kiléphetett a csend világából, meglepődve tapasztalta, hogy már nem akar mindenáron beszélni, szívesen hallgat, ha kell, ha valakinek mondandója van számára.
Különös halászat
LelkiségSimon István • 2024.03.26

Különös halászat

A víz úgy ringatta őket, mint anya az álmos gyermekét. Az ég lámpásai hunyorgó fényükkel beragyogták a csöndesen szundikáló, tükörsima tavat, amit ők csak Nagy Víznek neveztek maguk között. Ha lemegy a nap, kimegyünk a Nagy Vízre, szokták mondani egymásnak.
A semmi trónfosztása
LelkiségSimon István • 2024.02.29

A semmi trónfosztása

Ez a szótlanság, valaminek, a kimondatlanul is kimondott szavaknak a csendje volt, melyeket a meghatódott költő nem tudott kimondani, nem pedig a semmi. Különben is a semmi, az üresség mindig lehetőség valaminek a befogadására, olyan, mint a madárnak a fészke, kagylónak a héja.
Senki és mindenki
LelkiségSimon István • 2024.01.30

Senki és mindenki

Tehát senki sem bújhat ki a teherhordozás alól, mindenki hordoz terheket és nemcsak a magáét, de másokét is.
Kevés is elég
LelkiségSimon István • 2023.12.22

Kevés is elég

Nekünk, embereknek a sok is kevés, míg az Istennek a kevés is elég. Karácsony éjszakáján elég volt neki egy egyszerű jegyespár, József és Mária, egy rongyos istállócska és egy kicsi gyermekecske, hogy eljöjjön közénk.
Veled vagyok...
LelkiségSimon István • 2023.11.29

Veled vagyok...

Egyedül nem megy, énekelték valamikor Sándor Pál filmjében, a Ripacsokban. Valóban, egyedül nem megy, vagy ha megy is, csak egy darabig, aztán megáll a verkli.
Anyám álmai
LelkiségSimon István • 2023.10.14

Anyám álmai

Régóta készülök, hogy a századik születésnapodon megköszöntselek. Mondhatnám, hogy Isten éltessen, de nem mondom, mert tudom, hogy úgyis ő éltet, vagyis hogy az ő élete meg a te életed most már egy.
Mustármagnyi hit
LelkiségSimon István • 2023.09.13

Mustármagnyi hit

Hinni csak a templomban kell – szokták mondani, mintha a hit csupán a szakrális világ privilégiuma lenne, pedig a szekuláris világban is szükségünk van rá.
Isten koszorúja
LelkiségSimon István • 2023.08.20

Isten koszorúja

Szent István király komolyan vette a felnőtt keresztségben kapott nevét és küldetését, istenadta koszorúként átölelte népét, nem hagyva, hogy „oldott kéveként széthulljon nemzetünk”.
Mennyei postások
LelkiségSimon István • 2023.07.31

Mennyei postások

Gyakran föltette magának a kérdést: kik ezek a láthatatlan lények, akik a Jákob létráján közlekedve egyszerre vannak távol és közel, akik Isten- és emberközelben vannak minden pillanatban. Az Isten napszámosai ők, olyanok, mint a serpák, alázatos teherhordók, akikről éppen azok feledkeznek meg, akiknek a terhét hordozzák, pedig ők azon fáradoznak, hogy nekünk jobb legyen az életünk, gondolta némi meghatottsággal.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Háború és béke Keleten

Innen, a Fülöp-szigetekről az orosz–ukrán háború távoli konfliktusnak tűnik, ám közvetlen szomszédunk a fenyegetett Tajvan. A Dél-kínai-tengeren a mi országunkhoz tartozó zátonyokat foglalnak el kínai hajók, és lehalásszák az ottani vizeket. Kell-e ezt tűrni? Nem csorbul-e az igazság, nem az agresszort támogatjuk-e a békével?

Pepe és a király

Pepe nem hibátlan valaki. Nekem ő az igazi király. Mint minden ember, aki elkötelezetten és lelkiismeretesen végzi munkáját, uralva szakterületét.

Tájékozódni a világban

Hogyan lesz valaki az egyházatyák korának, illetve az egyház szociális tanításának, a XX. századi keresztény szociális mozgalmaknak egyaránt termékeny kutatója?
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!