JEL újság

Március tizenötödikén pápai diákká változom
KaleidoszkópHubert Ildikó • 2023.03.15

Március tizenötödikén pápai diákká változom

Minden március tizenötödikén pápai diákká változom. Ha visszagondolok a jeles napra, máris érzem a Bakony tavaszi, jószagú szélillatát, ami átfújta a város összes zegét-zugát, közeit, s bennünket, térdzokniban menetelő diákokat is arcul legyintgetett.
In memoriam Gárdonyi Géza
TanulmányokHubert Ildikó • 2022.10.30

In memoriam Gárdonyi Géza

Gárdonyi talán kevésbé ismert, de annál szerethetőbb könyvének bemutatásával emlékezünk iskolás éveink kedves szerzőjére, halálának századik évfordulóján.
Veszedelmekről álmodom
SzemleHubert Ildikó • 2020.11.01

Veszedelmekről álmodom

De hát anyám kérte. Hát ások, csorog rólam a hideg veríték, hátamon lucsok az ing, kiüt rajta a só, jön, hogy bedobjam a szerszámokat a temetőszéli csipkebokrokba, hátha ijesztő lángokra lobbannának, Isten pofonjait küldve felém, jó ürügyet a menekülésre. Mert amikor szülője sírján ássa a földet a fiú, apagyilkosnak érzi magát, minden ásó nyomán felszisszennek a föld alól a halottai.
Gárdonyi Géza csendjei Az én falum elbeszéléseiben
TanulmányokHubert Ildikó • 2020.04.17

Gárdonyi Géza csendjei Az én falum elbeszéléseiben

A mindennapi élet csöndje a másokkal való együttélés elengedhetetlen feltétele. Az elcsöndesedés képessége nélkül az ember nem tudja meghallgatni, szeretni és megérteni saját környezetét. A szeretet csöndből születik.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Hol vagyunk otthon?

Az indiai származású Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetessel, a Pápai Magyar Művek volt igazgatójával beszélget magyarországi szolgálatáról Balázs Zsuzsa

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball-Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvétel nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!