JEL újság

A Szent Család mindennapjai
TanulmányokMészáros Ágnes • 2017.01.04.

A Szent Család mindennapjai

Tanulmányunk első felében áttekintettük a Szent Család ünnepének kialakulását és az egyiptomi meneküléshez kapcsolódó ábrázolások típusait. Az alábbiakban az ünnephez tartozó további képtípusokkal találkozhatunk Mária, József és Jézus életének elképzelt hétköznapjairól.
Szent Család ünnepe
TanulmányokMészáros Ágnes • 2016.12.30.

Szent Család ünnepe

Szent Család vasárnapja viszonylag újonnan került be a liturgikus naptárba: XV. Benedek pápa vezette be 1921-ben. Ünnepe eredetileg a Vízkereszt utáni első vasárnapra esett, de 1969-ben átkerült karácsony nyolcadának a karácsony napját követő első vasárnapjára.
Szent Márton kortársaink szemével
TanulmányokMészáros Ágnes • 2016.08.16

Szent Márton kortársaink szemével

A Szent Márton-ábrázolások ikonográfiájával foglalkozó sorozatunk utolsó fejezetében a szent életének modern- és jelenkori ábrázolásait vizsgáljuk, mindenekelőtt hazai kortárs művészek alkotásain keresztül. Cikkünk arra szeretne rámutatni, hogy a szent példája korunkban is inspirációs forrás a művészek számára.
Sarlós Boldogasszony napja
TanulmányokMészáros Ágnes • 2016.07.01

Sarlós Boldogasszony napja

Az ünnep, melynek latin neve Visitatio Beatae Mariae Virginis, a várandós Szűz Máriának szintén várandós rokonánál, Erzsébetnél, a Keresztelő Szent János születése körüli időkben tett látogatásáról emlékezik meg.
Farsang és böjt a képzőművészetben
KaleidoszkópMészáros Ágnes • 2016.02.09.

Farsang és böjt a képzőművészetben

„Egy hódoltság korából való török beszámoló szerint a keresztények az év bizonyos részében (farsang idején) megtébolyodnak: ordibálnak, ugrálnak, s csak miután varázserejű port (azaz szentelt hamut) hintenek a fejükre, térnek ismét észhez.”*
Egyházi ünnepek a képzőművészetben - Áldozócsütörtök
KaleidoszkópMészáros Ágnes • 2015.06.14.

Egyházi ünnepek a képzőművészetben - Áldozócsütörtök

Áldozócsütörtök Krisztus mennybemenetele ünnepének hagyományos elnevezése magyar nyelvterületen. A változó ünnepek közé tartozik, a húsvét utáni 40. napon ünnepeljük, legkorábbi dátuma április 30., a legkésőbbi június 3. lehet.
A Jóistennél nincs nagyobb installációs művész
LélektükörMészáros Ágnes • 2014.12.07.

A Jóistennél nincs nagyobb installációs művész

Mátrai Erik tíz éve végzett a Képzőművészeti Egyetemen festőművészként. A hazai kortárs művészeti szcénában videoinstallációiról, fényfestészeti alkotásairól ismert mindenekelőtt. Számos hazai és külföldi csoportos kiállításon vett már részt, emellett szép számban voltak önálló tárlatai is.
A művész médium, isteni energiát közvetít

A művész médium, isteni energiát közvetít

A gyermekkor élményei, a szülői példa, a szobrászati munka testközelből való megtapasztalása alapvetően meghatározó élmény volt Markolt Sebestyén számára. A rajzolás, a mintázás kisgyermek korától részét képezte életének.
Szobor és anyaság
KaleidoszkópMészáros Ágnes • 2013.12.11.

Szobor és anyaság

A világ reszakralizálása kőfaragó szerszámokkal címmel Markolt György szobrászművésszel közöltünk interjút. Most feleségével, M. Gémes Katalinnal beszélgetünk az anyaság és művészet különleges kapcsolatáról. A művészházaspár nyolc fiúgyermeket nevelt fel.
Az egyházművészet dolga, hogy segítsen az embereknek
LélektükörMészáros Ágnes • 2013.06.03.

Az egyházművészet dolga, hogy segítsen az embereknek

R. Törley Mária szobrászművésznő a híres pezsgőgyárat alapító fivérek közül az egyiknek dédunokája. Tehetségét és a művészetek iránti fogékonyságát festőművész édesanyjától örökölte. A szobrászat alapjait Andrássy Kurta Jánosnál sajátította el, majd a Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Somogyi József volt a mestere.
Állomás
LélektükörMészáros Ágnes • 2013.04.26

Állomás

Hefter László hazánk egyik legtöbbet foglalkoztatott üvegművésze, a szakma avatott ismerője. Nemcsak gyakorolja e mesterséget, hanem oktatja is, több üvegművész-generáció nőtt fel a keze alatt. Műhelyében a munka szépségeiről, nehézségeiről és a művészet szakralitásáról beszélgettünk.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!