JEL újság

Kísértés vagy próbatétel? (2)
LelkiségCsorba Gábor • 2014.06.

Kísértés vagy próbatétel? (2)

Folytatva a gondolatmenetet arról a bizonyos harcról, mely egész földi életünket és a világtörténelmet is meghatározza, tekintsük át, milyen lehetőségeink, esélyeink vannak, hogy hatékonyan tudjunk szembeszállni a kísértővel.
Kísértés vagy próbatétel?
LelkiségCsorba Gábor • 2014.04.

Kísértés vagy próbatétel?

Az emberiség történelmét a kezdetektől fogva végigkíséri a bűn. Nagyböjt első vasárnapjának igeliturgiájában a bűnbeesés eseményét elevenítjük fel, amiben nemcsak a közös emberi gyarlóságunkra ismerünk rá, hanem az ember erkölcsi rossz döntéseinek esszenciáját ismerhetjük fel az első emberpár engedetlenségében.
Ferenc pápa első éve
LelkiségCsorba Gábor • 2014.02.

Ferenc pápa első éve

Bizonyára hallottuk mindannyian a híreket, hogy Ferenc pápát több rangos sajtóorgánum a 2013. év emberének választotta. Ilyen volt az amerikai Time magazin (a világ legnagyobb heti hírmagazinja 25 milliós példányszámmal), ilyen a The Times konzervatív brit napilap (hétszázezer példánnyal) és ilyen a Le Monde is (háromszázezer példányszámmal).
A Krisztusba vetett hit megtartja a nemzetet
Házunk tájaCsorba Gábor • 2013.12.25.

A Krisztusba vetett hit megtartja a nemzetet

Ez a kongresszus éppen arról tanúskodott, hogy mennél többet találkozunk, mennél jobban megismerjük egymást, egymás helyzetét, nézeteit, véleményét, annál jobban el tudjuk fogadni egymást és a nemzeti egységet tovább tudjuk építeni.
A mennyország létezik
VéleményCsorba Gábor • 2013.10.11.

A mennyország létezik

Újra divatosak, sőt bestsellerek lettek azok a könyvek, melyek íróinak halál közeli élményeit tárják az olvasók elé. Hazánkban a nyolcvanas évek eleje táján jelent meg Raymond Moody könyve az Élet az élet után (alcíme Gondolatok a halál utáni életről), ami sokakra nagy hatással volt.
Miért nem szállnak le rólunk?
VéleményCsorba Gábor • 2013.06.05.

Miért nem szállnak le rólunk?

Az Európai Bizottság újabb túlzottdeficit-eljárást, valamint kötelezettségszegési eljárást akar indítani hazánk ellen. Lassan megszokjuk ezeket a kifejezéseket, hiszen már két és fél–három éve tűz alatt tartanak bennünk a szabad világ brüsszeli fejesei.
Az élő hit és a tevékeny szeretet
VéleményCsorba Gábor • 2013.04.27.

Az élő hit és a tevékeny szeretet

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a hagyományokhoz híven, idén is meghirdette a nagyböjti élelmiszergyűjtést az ország katolikus templomaiban. Amikor a gyűjtés lezárása után önkéntes munkatársaimmal beszállítjuk a csomagokat a karitász raktárunkba, mindig elérzékenyülök, örül a lelkem, mert kézzel fogható, tapintható a szeretet.
Napkeleti, kontra vadnyugati bölcsek
VéleményCsorba Gábor • 2013.02.08.

Napkeleti, kontra vadnyugati bölcsek

Vízkereszt kapcsán az utóbbi években mindig előkerül a hit és a tudomány kapcsolata, egymáshoz való viszonya. E kettő szétválasztásának a problémaköre a felvilágosodás előtt nem volt napirenden, a 19. század óta viszont folyamatos nyomásnak és lenyomási kísérletnek van kitéve az egyház a tudományos körök egy részének támadása miatt.
A világ ádventje
VéleményCsorba Gábor • 2012.12.15.

A világ ádventje

Mindig elcsodálkozom azon, hogy hogyan lehet nem hinni Istenben, nem hinni a végső Jóban, hogyan lehet hit nélkül élni. Hogyan lehet napi feladatainkat anélkül végezni, hogy ne remélnénk, hogy a szeretet győz, és a végén nem a halál lesz az utolsó szó az életünkben, hanem diadalmaskodik az igazság, és hogy egyszer minden jóra fordul.
Katolikusok, gyertek haza!
VéleményCsorba Gábor • 2012.10.16.

Katolikusok, gyertek haza!

Egy, az USA-ban elvégzett szociológiai felmérés szerint a legnagyobb vallási réteg a katolikusok köre volt. Persze nemcsak az ő számuk fogyatkozik, hanem a többi történelmi egyház is érintett ebben a kérdésben. A szomorú ténymegállapításon túl példaértékű válasz az USA püspöki kara által támogatott kezdeményezés, a Katolikusok, gyertek haza! mozgalom.
Mit gondolnak rólunk?
VéleményCsorba Gábor • 2012.06.11.

Mit gondolnak rólunk?

Mostanában, ahogy a nemzetközi sajtótámadások Magyarországra irányítják a külföldiek figyelmét, fokozottabban tapasztalom, mennyire nem értik, főleg a nyugati emberek, a hazánkban zajló folyamatok lényegét, sőt a legtöbbször éppenséggel teljesen torz képet alkotnak rólunk.
Betegségeinket hordozta
VéleményCsorba Gábor • 2012.04.09.

Betegségeinket hordozta

Mindenki volt már és lesz is beteg könnyebb és súlyosabb mértékben, s végül mindannyian szembesülni fogunk a halállal, előbb másokéval, azután a miénkkel. Nem mindegy tehát, hogyan készülünk a betegségre, halálunkra, egyáltalán foglalkozunk-e, szembe nézünk-e avval, ami biztosan bekövetkezik.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!