JEL újság

A pálos rend alapítója a történeti irodalom tükrében
TanulmányokP. Hesz Attila • 2022.12.30

A pálos rend alapítója a történeti irodalom tükrében

Boldog Özséb és a pálos rend történetéről jelentős számú tanulmány látott napvilágot. Többféle megközelítésben tárgyalták a rend kezdeti történetének lehetséges vonásait. Az elemzések kikerülhetetlen tárgya a Gyöngyösi Gergely által összeállított Vitae fratrum című kézirat és a benne foglaltak valóságtartalmának vizsgálata.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!