JEL újság

A semmiből érkezett nemzeti hős
SzemleCsatári Bence • 2024.06.13

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball-Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvétel nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.
Százötvenezer ügynök országa
SzemleCsatári Bence • 2024.05.18

Százötvenezer ügynök országa

Az „ügynökkérdés” a rendszerváltás óta időről időre az érdeklődés középpontjába kerül. Takáts Tibor legújabb könyve a történészi eszköztárat felvonultatva, közérthetően bővíti a témában az ismereteinket, miközben mi magunk is állást foglalhatunk vagy erkölcsi dilemma elé kerülhetünk.
Szolid volt-e a Kádár-rendszer?
SzemleCsatári Bence • 2024.04.13

Szolid volt-e a Kádár-rendszer?

A történészeknek mindig nagy dilemma, hol is húzzák meg egy-egy korszak határait, abban azonban ma már konszenzus alakult ki, hogy a hatvanas évek elején paradigmaváltáson ment keresztül a Kádár-rezsim.
Egy padban az ellenséggel
VéleményCsatári Bence • 2024.03.10

Egy padban az ellenséggel

A szerzőt a való életből vett példa, orosz és ukrán tanítványainak barátsága ihlette meg.
Szemenszedett hazugság
VéleményCsatári Bence • 2024.02.11

Szemenszedett hazugság

A reklámszlogen, ami azt szajkózza, hogy digitálisnak születtünk, szemenszedett hazugság. Az embert nem arra teremtette a Jóisten, hogy állandóan kapkodja a fejét újabb és újabb vizuális élmények után. Nagy kár lenne, ha a digitális világ átvenné felettünk a hatalmat.
Titkosügynökök a Balaton körül
SzemleCsatári Bence • 2024.01.15

Titkosügynökök a Balaton körül

Igazi paradicsomot jelentett a magyar Riviéra a kádári állambiztonság számára, az ügynökök csak úgy hemzsegtek a Balaton körül – ez derül ki Béresi Ákos történész közelmúltban megjelent A gyanú árnyékában című könyvéből.
Hatalomváltás Csongrád vármegyében
SzemleCsatári Bence • 2023.12.28

Hatalomváltás Csongrád vármegyében

Csongrád vármegye történetét mutatja be a kötet az 1944. szeptemberi szovjet megszállásától az 1945. novemberi választásokig. Két szerző két tanulmánya a megszálló csapatok és a helyi társadalom együttélését, kapcsolatát elemzi, illetve a politikai peres eljárásokon keresztül mutatja be a vezető réteg leváltásának eszközeit Hódmezővásárhelyen.
A földi pokol
SzemleCsatári Bence • 2023.11.19

A földi pokol

A történelmet egymással sokszor tudományos diskurzust és polémiát folytató történetírók írják, a nagy folyamatokat pedig mozaikszerű kockákból rakják össze. Ennek fontos összetevői az egyéni sorsok, amelyek megerősítik, árnyalják és gazdagítják a történészek által leírt narratívákat.
A jó író is elsősorban jó olvasó
SzemleCsatári Bence • 2023.10.18

A jó író is elsősorban jó olvasó

Falusi Márton kötete számos magvas filozófiai gondolatot oszt meg velünk, a művészeti-irodalmi életet magas szellemi intellektusra alapozva elemzi, az olvasónak pedig érdemes rászánnia a figyelmet és az energiát szövegeinek befogadására.
Nincs más út, csak az Isten útja
TanulmányokCsatári Bence • 2023.09.01

Nincs más út, csak az Isten útja

Az idén negyvenedik születésnapját betöltő István, a király rockopera minden túlzás nélkül az ezredforduló Bánk bánjának tekinthető akár a dramaturgiáját, akár a zeneiségét, szövegvilágát vagy a témaválasztását illetően. A darabban, ahogy a valóságban is, a katolikus egyház kulcsfontosságú szerepet játszott, ebből a szempontból vizsgáljuk most meg a művet.
Tartótisztek
SzemleCsatári Bence • 2023.08.16

Tartótisztek

A pártállami tartótisztek problematikája nagyobb fajsúlyú ügy az ügynököknél, hiszen ők voltak, akik a Belügyminisztériumban főállásban, kommunista meggyőződésből, feltétel nélkül szolgálták ki az állambiztonság operatív tisztjeiként a proletárdiktatúrát, és váltak a véres kézzel hatalomra jutott Kádár-rezsim tartóoszlopaivá.
Gyermekkorunk letűnt történetei
SzemleCsatári Bence • 2023.07.28

Gyermekkorunk letűnt történetei

Dicséretes, ha a szépirodalmi vénával is megáldott újságíró, szerkesztő, kulturális menedzser novellaírásra adja a fejét, és még dicséretesebb, ha műveit meg is tudja jelentetni, az pedig hab a tortán, ha az efféle tevékenysége az érdeklődés folytán nem deficites. Bajnai Zsolt erre vállalkozott, amikor kiadta Csálé képek című kötetét.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Háború és béke Keleten

Innen, a Fülöp-szigetekről az orosz–ukrán háború távoli konfliktusnak tűnik, ám közvetlen szomszédunk a fenyegetett Tajvan. A Dél-kínai-tengeren a mi országunkhoz tartozó zátonyokat foglalnak el kínai hajók, és lehalásszák az ottani vizeket. Kell-e ezt tűrni? Nem csorbul-e az igazság, nem az agresszort támogatjuk-e a békével?

Pepe és a király

Pepe nem hibátlan valaki. Nekem ő az igazi király. Mint minden ember, aki elkötelezetten és lelkiismeretesen végzi munkáját, uralva szakterületét.

Tájékozódni a világban

Hogyan lesz valaki az egyházatyák korának, illetve az egyház szociális tanításának, a XX. századi keresztény szociális mozgalmaknak egyaránt termékeny kutatója?
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!