JEL újság

A kultúra elsőbbségét valljuk (2. rész)
TanulmányokVárnai Péter • 2014.12.

A kultúra elsőbbségét valljuk (2. rész)

A technikát felhasználó médiák a valóság helyére állnak úgy, hogy a megismerés lehetőségét torzítják. A rendszerbe beállva nehéz eldönteni: Mi a tárgy? Mi a tárgyról alkotott kép? Mi a média fénye és mi a rárakódás?
A kultúra elsőbbségét valljuk
TanulmányokVárnai Péter • 2014.10.

A kultúra elsőbbségét valljuk

Bő két évtizeddel ezelőtt Stanislaw Lem lengyel íróban felmerült a kérdés: hogyan lehetne az információhoz jutást egyszerűbbé és olcsóbban hozzáférhetőbbé tenni. Egy olyan „proto-tablet”-et vizionált, amelyik minimálisra tudja redukálni az energiafelhasználást, a fény- és hangkibocsátást.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!