JEL újság

Egyháziak szerepe a tudomány fejlődésében
TanulmányokKerényi Dénes • 2014.04.

Egyháziak szerepe a tudomány fejlődésében

A „középkor” szó sokakban valami sötét, barbár idő képzetét kelti, hanyatló időszakot, az ókorhoz képest visszaesést, a tudomány és a technika fejlődésének megállását, elmaradott társadalmi és gazdasági viszonyokat. A történetírás azonban rácáfol erre a hamis felfogásra.
Katolikusok hangja
LelkiségKerényi Dénes • 2013.04.17.

Katolikusok hangja

XVI. Benedek 2010 szeptemberében járt Nagy-Britanniában, ő volt az első pápa, aki hivatalosan meglátogatta az Egyesült Királyságot. Ebben az országban a katolikus egyház négyszáz éve kisebbségben van, a lakosságnak csupán hét százaléka katolikus. A látogatás híre nagy port vert föl a szigetországban.
Értelmesen és célszerűen
Házunk tájaKerényi Dénes • 2013.01.28.

Értelmesen és célszerűen

Lectoris salutem! (Üdv az olvasónak!) - ez az ősi köszöntés és jókívánság a jelen esetben folyóiratunk, a Jel programjának rövid foglalatát is tartalmazza.
Harcoló szabadkőművesség
SzemleKerényi Dénes • 2012.06.12.

Harcoló szabadkőművesség

Raffay Ernő történészprofesszornak a szabadkőművességgel foglalkozó, 2010-ben megjelent első könyve (Szabadkőművesek Trianon előtt; ismertetését lásd a JEL 2011. áprilisi számában) a szabadkőművesek 1867 utáni szervezkedését, szervezetük kialakulását, fontosabb tevékenységi köreiket, alkotmányukat, alapszabályaikat és eredeti stratégiájuk megváltozásának kezdetét tárgyalta.
Titokzatos test - Pápai tanácsok
KaleidoszkópKerényi Dénes • 2011.10.31.

Titokzatos test - Pápai tanácsok

A pápa „minisztériumai” – a dikasztériumok – között egyes szakterületek támogatásáért és bizonyos tevékenységek elősegítéséért a tizenkét pápai tanács felelős. A Törvényértelmező Pápai Tanács illetékes a latin egyház egyetemes törvényeinek, a keleti egyházak törvénykönyvének és a keleti egyházak valamennyi közös törvényének értelmezésében.
Tudnotok kell, miben hisztek!
LelkiségKerényi Dénes • 2011.10.25

Tudnotok kell, miben hisztek!

Ez év áprilisában ifjúsági katekizmus jelent meg Münchenben (YOUCAT), amelyet Schönborn bíboros, bécsi érsek védnöksége alatt német nyelvterületi papok, teológusok és valláspedagógusok állítottak össze elsősorban 15–25 éves fiatalok részére.
Titokzatos Test - A Római Kúria kongregációi és bíróságai
KaleidoszkópKerényi Dénes • 2011.06.01

Titokzatos Test - A Római Kúria kongregációi és bíróságai

A dikasztériumok közé tartozik a Kúria kilenc kongregációja. Ezek közül legrégebbi az eretnekségekkel szemben az egyház megvédésére 1542-ben alapított Hittani Kongregáció. (Korábban Római Inkvizíció Kongregációja.) Feladata az egyház tanításának és az erkölcs ügyének támogatása és védelme az egész katolikus világban.
Szabadkőművesek Trianon előtt
SzemleKerényi Dénes • 2011.04.12.

Szabadkőművesek Trianon előtt

Napjainkban a szabadkőművességről össze-visszakavargó nézetek, sokszor valós, sokszor hazug állítások keverednek a köztudatban. A tudományos elemzésnek komoly nehézségei vannak, ugyanis a szervezet tevékenységének legfontosabb részeit tartalmazó dokumentumok szinte teljes mértékben hozzáférhetetlenek.
Titokzatos Test - A Római Kúria államtitkársága
KaleidoszkópKerényi Dénes • 2011.04.02

Titokzatos Test - A Római Kúria államtitkársága

A Római Kúria azoknak a hivataloknak és szervezeteknek az együttese, amelyek segítik a pápát legfőbb pásztori tevékenységének gyakorlásában. A Kúria a pápával együttműködve három területen tevékenykedik: az egyházon belül, a társadalom különböző területein és a nemzetközi életben, mindenütt az egyetemes egyház és a helyi egyházak javára.
Titokzatos test - Az Egyház szervezete
KaleidoszkópKerényi Dénes • 2011.02.28.

Titokzatos test - Az Egyház szervezete

A JEL 2011-es lapszámaiban Krisztus titokzatos testének, az Egyháznak szervezetéről, a Római kúria tevékenységéről és a Vatikán városállamról kívánunk rövid áttekintést adni olvasóinknak Pietro Brunoni A katolikus egyház című könyve alapján (Szent István Társulat, 2002).

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!