JEL újság

Trianon előszobája
TanulmányokSebestény Sándor • 2014.12.05.

Trianon előszobája

Ebben az esztendőben emlékeztünk meg arról, hogy a Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban történt merényletet követően kitört az I. világháború. 1914. június 28-án Gavrilo Princip szerb diák két pisztolylövéssel meggyilkolta Ferenc Ferdinánd trónörököst és nejét.
Öltések Krisztus elszakadt köpenyén

Öltések Krisztus elszakadt köpenyén

„Dicsőítem az Urat minden időben,dicsérete ajkamon marad mindig.”(Zsolt 34,2)Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka – VI. Pál pápa és Athenagorasz pátriárka jeruzsálemi történelmi találkozójának ötvenedik évfordulóján – együtt imádkozott a Szent Sír bazilikában május 25-én.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!