JEL újság

1956 a zeneművészetben

1956 a zeneművészetben

Irodalomtörténetünk bővelkedik az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörését, lefolyását, eltiprását megörökítő alkotásokban. A művészetek közül legelőbb – még szamizdat jellegű leírásokban is – az irodalom jelentkezett.
A musica sacra megújítója
TanulmányokIvasivka Mátyás • 2012.05.12

A musica sacra megújítója

A kétszáz éve, 1811. október 22-én született Liszt Ferenc, a 19. század, a romantikus kor kimagasló magyar zeneszerzője, zongoraművésze és karmestere, szavakban, tettekben és főként kompozícióiban mindig hitet tett katolikus világnézete, egyháza iránti tántoríthatatlan elkötelezettsége mellett.
A Kodály-év nyitánya
SzemleIvasivka Mátyás • 2012.02.06.

A Kodály-év nyitánya

A nyolcvanadik életévében járó, páratlan munkabírású, a Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Molnár Antal, Tóth Aladár, illetve Bartha Dénes által kijelölt zenetudományi ösvényt leghitelesebben folytató, Erkel- és Széchenyi-díjas zenetudósunk, Bónis Ferenc új munkával jelentkezett.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!