JEL újság

Tévúton a becsület

Tévúton a becsület

Egyszerű és kényelmes lenne a szocialista rendszerben keresni az okokat, hiszen a köztulajdonból szinte mindenki lopott, s a vallás és a hit visszatartó ereje is óriási csorbát szenvedett, de nálunk ma már nincs szocializmus, s a nyugati világban korábban sem volt.
Édesanyám emlékei azokról a furcsa évekről

Édesanyám emlékei azokról a furcsa évekről

A bécsi döntés híre hamar eljutott a sok mindent átélt, méltóságukban meggyötört kalotaszegiekhez is. A Nádas menti Türébe hitték is, meg nem is a hírt, de amikor a román funkcionáriusok elhagyták a hivatalokat, az óvatosság oldódni kezdett. A jegyző azzal állt a közösség elé: legyen, ami lesz, ő marad, végül is kell lennie valamilyen törvényes rendnek, és ő mindig a törvény oldalán állt.
Miért jöttél el?

Miért jöttél el?

Marosvásárhelyen 1990 márciusában a magyar többség tüntetést szervezett az anyanyelvi oktatás megszervezéséért. Az esemény véres összecsapásokba torkollott románok és magyarok között. A zavargásoknak öt halottja és több száz sérültje volt. A marosvásárhelyi fekete március harmincadik évfordulójához kapcsolódóan (Türei) László István Jánoska írását adjuk közre.
Szarvasi advent 1989

Szarvasi advent 1989

1989 decemberében írtam e sorokat. Megbukott a kommunista diktatúra Romániában, és ez nemcsak az Erdélyből származókat hozta lázba, hanem minden jóérzésű embert. A szarvasiakat is. Számos teherautó indult el azon nyomban értékes rakományával a román határ felé. Sajnálatos módon az egyik sofőr Aradról már csak koporsóban térhetett vissza a családjához.
Pirostojás

Pirostojás

A tojás életszimbólum. A húsvétban, a feltámadást követően minden az életről szól. Mit sem veszít értékéből és erejéből a megváltás, amikor a kalotaszegi földművelő társadalom a földi megújulását is odacsempészi a Fiú feltámadása mellé, mert a világegyetemet, beleszámítva önnön lényegét is, az isteni harmónia részeként értelmezi.
Újévi köszöntés

Újévi köszöntés

A szilveszteri vigasság, a kapulopás még jóformán véget sem ért, amikor, mi, kisfiúk elindultunk újévet köszönteni. Ahogyan a kántálás, az újévi köszöntés is a fiúk kiváltsága mifelénk, a nádasmenti Türén. Azért valami kis különbség mégis van a két esemény között!
Zsip-zsup, kender zsup

Zsip-zsup, kender zsup

Kisiskolásként mindenki lelkesen énekelte e dalocskát, miközben vidáman pörgött a körtánc. Minden falubeli kisgyermek pontosan tudta, miről is szól ez a dal. Ismerték a kendert meg a kenderáztatást is!
Eljött már karácsony borzas szakállával...

Eljött már karácsony borzas szakállával...

Nincs még egy olyan ünnep, amely annyira kedves lenne szívemnek, mint a karácsony. Valószínűleg a kántálás miatt volt egykor oly varázslatos a karácsony számomra. Igaz, mi ma is templommal és kántálással fogadjuk a Megváltót, így készítünk számára egy kis barmok melengette sarkot a szívünkben, de mégis mennyire más az a régi karácsony!
Áldott kenyér

Áldott kenyér

Gyönyörűséggel tölt el, akárhányszor csak elhaladok egy pékség előtt, a frissen sült kenyerek és kalácsok látványa. Még a lépteimet is lelassítom, hogy hosszan élvezhessem a formák, a színek kavalkádját, a sok fenséges illatot.
Kalotaszegi keresztelő

Kalotaszegi keresztelő

Rosszat viszünk, jót hozunk! – ezekkel a szavakkal lépett ki a keresztanya a kisgyermekes házból a múlt század derekán karján a gyönyörű csipkés pólyában szendergő édes kis terhével. Így indult el a bábaasszony társaságában a falu fölé magasodó református templom irányába.
Gyermekek az eke szarvánál

Gyermekek az eke szarvánál

„Ne menj babám a tarlóra, gyenge vagy még a sarlóra…” – inti a leányt népdalaink egyik gyöngyszeme. A mi kis falunkban is íratlan törvénnyé kerekedett ki az évszázadok során, hogy jó korán rá kell szoktatni a gyermeket a munkára.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!