JEL újság

Különleges ábrázolások

Különleges ábrázolások

Máriagyűdön, a Sarlós Boldogasszony-kegytemplom déli oldalkápolnájában, amit ma keresztelőkápolnának használnak, a falon függ a Tizennégy Segítőszent jelentős művészi értéket hordozó képe.
Mellékoltárok főszereplői

Mellékoltárok főszereplői

A lőcsei Szent Jakab-templomban a 17–18. sz. fordulóján Tizennégy Segítőszent-mellékoltárt emeltek. Lőcsének a kultuszban betöltött fontos szerepéről már írtunk a középkori emlékeket áttekintő fejezetben.
Barokk kultusz

Barokk kultusz

A Tizennégy Segítőszent kultusza új lendületet kapott a 18–19. században. Templomok, oltárok és kápolnák  védnökei lettek.
A dicsőséges egyház képviselői

A dicsőséges egyház képviselői

Az egyik csegöldi tábla: hét segítőszent Garamszentbenedeken, a Szent Benedek apátsági templom Szent Vér-kápolnájának 1510-ben készült oltárát szétszedték már. Két belső szárnyképe az esztergomi Keresztény Múzeum ba került, az egyik a Tizennégy Segítő szentet jeleníti meg.
A felvidéki Tizennégy

A felvidéki Tizennégy

A Jel 2012. decemberi számában már ismertettük e sajátos, csoportos szentkultusz kialakulását, elterjedését. Most a legkorábbi magyarországi emlékeket tekintjük át.
Elfeledett pártfogók

Elfeledett pártfogók

A Tizennégy Segítőszent tisztelete a középkor óta élő hagyomány Magyarországon. Elterjedése jól példázza a közép-európai régió kulturális egységét, közös szellemi gyökereit.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!