JEL újság

Különleges ábrázolások

Különleges ábrázolások

Máriagyűdön, a Sarlós Boldogasszony-kegytemplom déli oldalkápolnájában, amit ma keresztelőkápolnának használnak, a falon függ a Tizennégy Segítőszent jelentős művészi értéket hordozó képe.
Mellékoltárok főszereplői

Mellékoltárok főszereplői

A lőcsei Szent Jakab-templomban a 17–18. sz. fordulóján Tizennégy Segítőszent-mellékoltárt emeltek. Lőcsének a kultuszban betöltött fontos szerepéről már írtunk a középkori emlékeket áttekintő fejezetben.
Barokk kultusz

Barokk kultusz

A Tizennégy Segítőszent kultusza új lendületet kapott a 18–19. században. Templomok, oltárok és kápolnák  védnökei lettek.
A dicsőséges egyház képviselői

A dicsőséges egyház képviselői

Az egyik csegöldi tábla: hét segítőszent Garamszentbenedeken, a Szent Benedek apátsági templom Szent Vér-kápolnájának 1510-ben készült oltárát szétszedték már. Két belső szárnyképe az esztergomi Keresztény Múzeum ba került, az egyik a Tizennégy Segítő szentet jeleníti meg.
A felvidéki Tizennégy

A felvidéki Tizennégy

A Jel 2012. decemberi számában már ismertettük e sajátos, csoportos szentkultusz kialakulását, elterjedését. Most a legkorábbi magyarországi emlékeket tekintjük át.
Elfeledett pártfogók

Elfeledett pártfogók

A Tizennégy Segítőszent tisztelete a középkor óta élő hagyomány Magyarországon. Elterjedése jól példázza a közép-európai régió kulturális egységét, közös szellemi gyökereit.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Hol vagyunk otthon?

Az indiai származású Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetessel, a Pápai Magyar Művek volt igazgatójával beszélget magyarországi szolgálatáról Balázs Zsuzsa

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball-Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvétel nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!