JEL újság

Nyíregyháza lelki életének megújítója
LelkiségVarga János • 2019.02.04.

Nyíregyháza lelki életének megújítója

József atya sohasem félt senkitől, a papi munkát mindig lelkesen végezte. Vezetésével Nyíregyházán kilépett a templomból a keresztút, és 600-800 résztvevőt imában összekapcsoló, ökumenikus eseménnyé vált a görögkatolikus, az ortodox, az evangélikus és a metodista felekezetek képviselőinek csatlakozásával.
A negyedszázados Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye gyökerei
TanulmányokVarga János • 2018.06.11.

A negyedszázados Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye gyökerei

II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt, 1993 pünkösd vasárnapján kelt Hungarorum gens kezdetű bullájával két új egyházmegyét alapított hazánkban: a kaposvárit és a debrecen-nyíregyházit.
Csonka Szatmár élete és hanyatlása
TanulmányokVarga János • 2015.03.09.

Csonka Szatmár élete és hanyatlása

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyét 1804. március 23-án alapította II. Ferenc osztrák császár és magyar apostoli király. Az Egri Egyházmegyéről választotta le anélkül, hogy erről a Szentszéket értesítette volna. Ezért az egyházmegye létrejöttét VII. Pius pápa csak 1804. augusztus 9-én szentesítette.
Szatmárnémeti második alapítója
TanulmányokVarga János • 2013.06.01.

Szatmárnémeti második alapítója

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye életében Scheffler János vértanú püspök boldoggá avatásának fényes eseménye nem homályosította el azt a reményt, hogy Isten szolgája Hám János püspököt is ugyanez a glória várja.
Kárhozatos bálványimádás
LelkiségVarga János • 2013.04.25.

Kárhozatos bálványimádás

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának ülésén hozott határozat felborzolta néhány katolikus pap lelki nyugalmát, különösen azokét, akik jó szívvel szoktak közreműködni az egyetemes imahét rendezvényein. A „hír” szerint „a reformátusok kárhozatos bálványimádóknak tartják a katolikusokat”.
Szatmári csuhások
TanulmányokVarga János • 2012.10.06.

Szatmári csuhások

A háború után hatalomra jutott Magyarországon a kommunista diktatúra. Fő célja az egyház (főleg a katolikus egyház) megsemmisítése volt. Miután rátette kezét az egyházi birtokokra, 1948-ban Pócspetriben mutatta ki a foga fehérjét az ott megrendezett vérengzésben és az azt követő kirakatperben. Ugyanebben az évben az egyház is megmutatta erejét a Mária-év leírhatatlan sikereivel.
A hűség vértanúja
TanulmányokVarga János • 2011.06.02

A hűség vértanúja

A Szatmári Egyházmegye bő kétszáz éves történetének legnagyobb eseményére készül. Jézus Szíve ünnepét követő vasárnap, július 3-án, az egyházmegye búcsúján Szatmár főterén a katolikus egyház boldoggá avatja vértanú püspökét, Scheffler Jánost.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!