JEL újság

Keze nyomán virágok nyílnak

Keze nyomán virágok nyílnak

Mostanában gyakran eltűnődöm azon, milyen sokféleképpen lehet megöregedni. Vannak, akiknek hibáit, fogyatékosságait a múló idő felnagyítja, betegségek, időskori nyomorúságok torzítják tovább jellemét. Az egész életükben békétlenkedők ritkán békélnek meg.
Kitartás, szorgalom, tisztesség

Kitartás, szorgalom, tisztesség

Szentesen egy csöndes utcácskában rábukkantam egy Herbária szaküzletre. Van ezeknek az üzleteknek valami varázsuk. A semmivel össze nem téveszthető illat, a teákat rejtő papírzacskók látványa, a zavarba ejtően sok tégely, doboz. Senki hangja nem állított meg már az ajtóban az unásig hallott „segíthetek?”-kel, hagytak ízlelgetni ezt a különös világot.
A zarándok útja
SzemleLehoczky Leopoldina • 2012.12.18.

A zarándok útja

Amióta ember él a földön, mindig útkereső volt. Legfontosabb kérdéseire: ki vagyok én, mi a dolgom ebben a világban. Azok vitték előbbre a világot, akik mertek kérdezni, mertek letérni a járt utakról, hogy aztán felfedezéseiket megosszák másokkal.
Hivatása orvos

Hivatása orvos

Papp Ilona orvos a közelmúltban kapta meg aranydiplomáját. Túl a hetedik ikszen, napjai hosszú ideje egyforma ritmusban telnek – kivéve a hetedik napot, melyet Isten a pihenésre parancsolt.
A Viharsarok rejtett élete

A Viharsarok rejtett élete

Az ország délkeleti csücskében van Csorvás. 2005-ben lett város, jelenleg kicsivel több mint ötezren lakják. A ’90-es évek végén a korábbi szerény munkalehetőségek gyakorlatilag szinte megszűntek, így a háziipari szövetkezet is, ahol Hudák Józsefné szövőként dolgozott. Két választása volt: munkanélküli lesz, vagy megáll a saját lábán.
Küzdelemre és győzelemre született

Küzdelemre és győzelemre született

Finom vonású, szép arcát félhosszú, barna haj keretezi, alakja filigrán. Nagyon tiszta a tekintete. Idén végez a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban, további útját Szegeden képzeli. Még nem döntötte el, milyen pályát választ – az időre bízza.
Utak a teljesség felé

Utak a teljesség felé

Saját vagy mások sorsán keresztül gyakorta megtapasztalhatjuk: egy-egy balesetet követően átalakul az életünk. Van, aki nem képes feldolgozni a történteket, mindenkit okol élete megbicsaklásáért, csak önmagának nem teszi fel a kérdést: miért? S van, aki megérti a vele történtek lényegét.
Huszadik századi trilógia
SzemleLehoczky Leopoldina • 2012.02.06.

Huszadik századi trilógia

Lenhardtné Bertalan Emma első könyve, Évtizedek sodrásában – Egy bakonyaljai parasztcsalád és egy evangélikus iskola a 20. században alcímmel jelent meg először 1997-ben, majd 2003-ban a Czupi Kiadó gondozásában.
A fábiáni suttogó

A fábiáni suttogó

Beszélgetőpartnereim csupán névrokonok. Az egyik helyszín Fábiánsebestyén, ahol Tóth Ferenccel, a másik Csongrád, ahol Tóth Béla szobrászművésszel beszélgettünk. Előbbinek szűkebb pátriája a Csongrád megyei Fábiánsebestyén, lovas körökben nem kell bemutatni. Utóbbi a lóábrázolás leghitelesebb szobrásza. Közös bennük a ló szeretete.
Akit megtartott a hite

Akit megtartott a hite

Születésétől fogva, kilencvenöt éve él Csongrádon Kókai Márton. Túl a nyolcvanon szükségét érezte, hogy családja krónikáját megörökítse, saját életével elszámoljon. Harminc esztendőn át volt a csongrádi egyházközség köztiszteletben álló, megbecsült elnöke.
Tudományos meggyőződése, hogy Isten van

Tudományos meggyőződése, hogy Isten van

Professzor Danis György a sors kegyelme folytán magas kort ért meg (márciusában töltötte be 90. életévét). Otthonában nem csak a szavak segítségével, az emlékek felidézésével kerülünk egy ismeretlen világ különleges szépségű kellékei közé. Thaiföldi kék fából faragott műremek bútorai sajátos hangulatot kölcsönöznek beszélgetésünknek, amikor felidézi nem hétköznapi emlékeit.
Értelmiségi felelősség a vallási sokféleség korában

Értelmiségi felelősség a vallási sokféleség korában

Máté-Tóth András a Szegedi Tudományegyetemen a vallástudományi tanszék egyetemi tanára, intézetvezető, a Bécsi Egyetem magántanára. Nős, négy gyermek apja. Magyarországon egyedül tanszékén működik az újpogányság kutatócsoport, melynek munkájáról, eredményeiről mind szélesebb körben hallani, igényes tudományos könyveket jelentetnek meg.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Háború és béke Keleten

Innen, a Fülöp-szigetekről az orosz–ukrán háború távoli konfliktusnak tűnik, ám közvetlen szomszédunk a fenyegetett Tajvan. A Dél-kínai-tengeren a mi országunkhoz tartozó zátonyokat foglalnak el kínai hajók, és lehalásszák az ottani vizeket. Kell-e ezt tűrni? Nem csorbul-e az igazság, nem az agresszort támogatjuk-e a békével?

Pepe és a király

Pepe nem hibátlan valaki. Nekem ő az igazi király. Mint minden ember, aki elkötelezetten és lelkiismeretesen végzi munkáját, uralva szakterületét.

Tájékozódni a világban

Hogyan lesz valaki az egyházatyák korának, illetve az egyház szociális tanításának, a XX. századi keresztény szociális mozgalmaknak egyaránt termékeny kutatója?
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!