JEL újság

Ötven éve hunyt el az imádság költője
TanulmányokBorián Tibor • 2013.06.01.

Ötven éve hunyt el az imádság költője

A temetésére várakozó gyászolók rózsafüzért imádkoztak ravatala körül 1963. október 4-én, Assisi Szent Ferenc napján. Tudták ugyanis, hogy akitől búcsúznak, nem csupán jeles papköltő, országos hírű professzor, irodalomtudós, hanem Szent Ferenc-i lelkületű szerzetes is, aki az imádság ihletett szavú mestere, nemzedékek imádságos anyanyelvének tanítója is.
Piaristák a diktatúra évtizedeiben
TanulmányokBorián Tibor • 2012.04.11.

Piaristák a diktatúra évtizedeiben

„Jó nektek, piaristák, mert ti legalább megmaradhattatok…” Hányszor lehetett hallani ezt a kijelentést 1950 után a szétszóratásban élő szerzetes testvérektől? Ilyenkor a hála mellett azokra a megpróbáltatásokra is gondoltunk, amelyek a 20. században érték a magyar piaristákat.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!