JEL újság

Afrika kopogtat a szívünk kapuján

Afrika kopogtat a szívünk kapuján

Afrikában sohasem jártam. Most mégis kicsit jobban eligazodom errefelé is, köszönhető két jezsuitának. Egyikük Sajgó Szabolcs, aki tavaly kétszer is ellátogatott Mozambikba, a másik jezsuita pedig a pápa, aki a minap a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Dél-Szudánban tett apostoli látogatást.
Élő kövek a tengeren túl
SzemleSzerdahelyi Csongor • 2018.06.19.

Élő kövek a tengeren túl

Zárnak be templomok, bontanak le templomokat, de az is előfordul, hogy a bezárt templomot újra kinyitják, illetve új templomok is épülnek, ha nem is ott, ahol a bezárásokra sor kerül. Az egyház hétköznapjai, gyásznapjai és ünnepnapjai mind-mind életjelek. Az úton levő, küzdő, útkereső egyház életjelei a 21. évszázad első évtizedeiben.
Nem kell temetni

Nem kell temetni

Ferenc pápáról, a német egyházról és a ministráns világszövetségről kérdeztük Csiszár Klárát, aki a német katolikus püspöki kar világegyházzal és a misszió kérdéskörével foglalkozó intézetének kutatója és a jezsuiták frankfurti filozófiai és teológiai főiskolájának oktatója.
A KÉSZ elnöke a Ferenc pápa elleni sajtótámadásról

A KÉSZ elnöke a Ferenc pápa elleni sajtótámadásról

Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke és Dobszay Benedek ferences tartományfőnök a Magyar Katolikus Rádióban nyilatkozott Bayer Zsoltnak a pápát igaztalanul bántó megszólalásról.
Az igazságot képviseljük

Az igazságot képviseljük

Lanczendorfer Erzsébetet, a KÉSZ győri csoportjának örökös tiszteletbelielnökét az egész országban ismerik. Orvos, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a KÉSZ kerekasztalok megálmodója, fáradhatatlan szervezője és moderátora.
Így segítsük az Úr ügyét

Így segítsük az Úr ügyét

Ha a világ szegényein segíteni akarunk, annak a legbiztosabb módja, ha a missziós rendeket támogatjuk. Miért? Mert az ő kapcsolatrendszerük, életmódjuk, tisztességük, intézményrendszerük és sok évtizedes tapasztalatuk, helyismeretük a lehető legnagyobb garancia, hogy adományaink hatékony felhasználásra kerülnek.
Hit- és vidámságiskolák Egyenlítőországban

Hit- és vidámságiskolák Egyenlítőországban

Dél-Amerika kisebb országai közé tartozik Ecuador, melynek neve magyarul Egyenlítőt jelent, ugyanis területén végigfut a nulladik szélességi fok. Ebbe az országba is jutott a 20. század második felében magyar misszionárius, Róna Gábor atya személyében.
A Himalája országában is élnek katolikusok

A Himalája országában is élnek katolikusok

Egy barátom, mikor azt mondtam neki, hogy Nepálról szeretnék írni, az ottani kereszténységről, azt mondta, hogy az könnyű dolog, mert az ország neve is kapcsolatban van a kereszténységgel.
A világegyház jövőjének alakítói

A világegyház jövőjének alakítói

A pápa után a legmagasabb méltóság birtokosai a katolikus egyházban a bíborosok, más szóval a kardinálisok. A bíboros kifejezés viseletük színére utal, amelynek az az üzenete, hogy mindig készen kell legyenek vérüket adni Krisztus egyházáért.
Misszionáriusok példaképe

Misszionáriusok példaképe

Bár ma is óriási kulturális különbségek vannak Kelet és Nyugat között, a tévé és az internet segítségével jóval többet tudunk egymásról, és szinte azonnal értesülhetünk a világ legtávolibb pontján zajló eseményekről. El sem tudjuk képzelni, mennyire más volt a világ négy–ötszáz évvel ezelőtt, amikor az olasz misszionárius, Matteo Ricci Kínába érkezett.
A helyi egyházak születésének százada

A helyi egyházak születésének százada

A magát egyetemesnek tartó egyház valójában a 20. században vált a szó szoros értelmében is világegyházzá. Misszionáriusok ezreinek áldozatos munkája eredményeként a kereszténység gyökeret vert a világ szinte valamennyi népe körében. Közben azonban a missziós tevékenység is sokat változott.
Ami még neki sem sikerült

Ami még neki sem sikerült

Boldog János Pál pápa misszionáriusnak sem volt akárki. Hitterjesztői tevékenysége a két Ferenc, Assisi és Xavéri mellé helyezi életművét. Európa, Afrika és Amerika szinte valamennyi országában járt. Ázsiában viszonylag „rosszabbul” teljesített. A legnagyobb és legnépesebb földrész 48 országából „csak” 18-ba jutott el.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!