JEL újság

A fennsíkon
Házunk tájaNaskay Szilárd • 2016.05.06.

A fennsíkon

A Petőfi Sándor emlékházzal átellenben áll a Constantinum Intézmény épülete, amely három napon át adott otthont a KÉSZ tisztújítást előkészítő küldöttgyűlésének. Annak idején a Stevenson gőzmozdonyának első útját figyelő tömeg a „Nem fog elindulni”-t skandálta kajánul. Majd mikor a „Rocket” nekilendült, „Nem fog megállni”-ra váltott.
Hittel, tollal, szikével
VéleményNaskay Szilárd • 2014.12.07.

Hittel, tollal, szikével

Forró júniusi nap 1956-ban Pécsett. A Megyei Tanács kapuján egy ötvenéves férfi fordul ki a Széchenyi térre. A megye szülész–nőgyógyász főorvosai részére összehívott értekezletről távozik döbbenten. Tudja, az imént megismert 1047/1956 (VI.3) számú minisztertanácsi határozat a terhességmegszakítás liberalizálásáról addigi orvosi élete összeomlását jelentheti.
Öt felekezet - egy temető
VéleményNaskay Szilárd • 2014.10.

Öt felekezet - egy temető

„Kolozsvárt öt felekezet van s csak egy közös temető. Ha a vallás a legnagyobb szellem gyümölcse s a vallásosságnak a türelem a legmagasztosabb hazája, akkor bizonyára sohasem láttam figyelemreméltóbb helyet Kolozsvárnál” – írta Széchenyi 1821-ben.
Himnusz, Biblia, szabadság
VéleményNaskay Szilárd • 2014.06.

Himnusz, Biblia, szabadság

A magyar himnusz az egyetlen állami himnusz a világon, amelyet semmilyen törvény, uralkodó, kormány vagy  országgyűlés nem tett kötelezővé egészen a  rendszerváltásig, mégis erkölcsi kötelességnek tartottuk megtanulni s énekelni.
Derűvel kell fogadni Isten akaratát
VéleményNaskay Szilárd • 2014.04.

Derűvel kell fogadni Isten akaratát

Nyíregyházán a református egyházközösség több mint háromezer gyermeket, felnőttet oktat, lát el vagy gondoz. Foglalkoztatottjainak száma a négyszáz főt is meghaladja. A tavaly nyugdíjba vonult Sipos Kund Kötöny lelkész irányítása alatti évek során a gyülekezet jóvoltából bölcsőde, iskola létesült, s templom épült Nyíregyháza- Sóstófürdőn.
Régi csibészek
VéleményNaskay Szilárd • 2014.02.

Régi csibészek

„Régi csibészek, nem ismernek engem meg, nézik, mit nézek, aztán tovább mennek” – szól az Omega együttes híres slágere. A csíksomlyói „Csibészek Alapítvány” egykori csibészei nem hogy rá sem rántanának egykori plébánosukra, Gergely Istvánra, s úgy mennének el mellette, hanem rendszeresen megkeresik.
Szárszó - háború alatti zászló
VéleményNaskay Szilárd • 2013.12.21.

Szárszó - háború alatti zászló

Püski Sándor és a Magyar Élet Könyvkiadó Baráti Köre hetven éve – 1943. augusztus 23–29. között – rendezte meg találkozóját Balatonszárszón, a Soli Deo Gloria (SDG) református ifjúsági szövetség telephelyén. A Magyar Élet-tábor olyan előadás és megbeszélés-sorozatot ígért, amely a közelgő világháborús összeomlás árnyékában a magyar nemzet háborút követő lehetőségeivel vet számot.
Rákóczi utat mutat
VéleményNaskay Szilárd • 2013.10.11.

Rákóczi utat mutat

stennel a Hazáért és a Szabadságért! Ezzel, a vezérlő fejedelem imáját egyetlen mondatba tömörítő jelmondattal jellemezhető a Rákóczi Szövetség tevékenysége is, amely a Kárpát-medence magyar diákjait utaztatja, anyanyelvi tábort, irodalmi, történelmi vetélkedőket szervez, pályázatokat ír ki, ösztöndíjjal segíti a határon túli magyar családok gyermekeinek anyanyelvi iskoláztatását.
A templomfaragó
VéleményNaskay Szilárd • 2013.06.05.

A templomfaragó

Non videri, sed esse – Nem látszani, hanem lenni! Ez olvasható az Andrássyak egykori erőssége, a krasznahorkai vár bejárati kapuján. Lenni, azaz jelen lenni.
Az ostrom karácsonya és az új év
VéleményNaskay Szilárd • 2012.12.15.

Az ostrom karácsonya és az új év

Hatvannyolc éve, 1944 karácsonyán záródott be az orosz gyűrű Budapest körül. A közel egymillió lakosú fővárost hét hétig tartó ostrom sújtja. A harc súlyos veszteségekkel jár. Pest 1945. január 19-én esik el, majd február 12-én, vagyis 23 nappal később Buda.
Mi egyszer itten megesett - 2. rész
VéleményNaskay Szilárd • 2012.10.22.

Mi egyszer itten megesett - 2. rész

Az idén nyolcvanhárom éves korában elhunyt Mária a 48-as tábornok, Perczel Mór egyenes ági leszármazottjaként került 1939-ben a Sacre Coeur Intézetbe a bentlakó arisztokrata és a bejáró plebejus lányok közé.
Mi egyszer itten megesett
VéleményNaskay Szilárd • 2012.06.11.

Mi egyszer itten megesett

Családi összejövetel. Ebéd utáni társalgás, fiatalok vitája az elmúlt évtizedek történéseiről. Egy nyolcvanegy éves asszony hallgatja az érvelőket. Megdöbben, mennyi mindenről nincs fogalmuk a fiataloknak. Élő tanúként közbeszól.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!