JEL újság

Kötelék
VéleményPálmai Tamás • 2024.02.14

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
Ezért imádkozom
VéleményPálmai Tamás • 2024.01.23

Ezért imádkozom

Művészetek, álmok, mesék nélkül elviselhetetlen volna a világunk. El sem merem képzelni e fantázia és humor nélküli miliőnket. Mindig jobb világról álmodom, igyekszem tenni érte.
Fordulópont
VéleményPálmai Tamás • 2024.01.04

Fordulópont

Voltunk már kompország, legvidámabb barakk, Európa védőbástyája. Lesajnáltak, eladtak, lenéztek, megsemmisítettek volna, mi mégis maradtunk. Valamit tudunk, ha még nem is tudatosult ez bennünk, valamiért mindig megmaradtunk.
Mumus
VéleményPálmai Tamás • 2023.10.30

Mumus

Az orosz-ukrán háborút még elbírta a lelkünk, pedig a szomszédunkban zajlik és magyarokat is érint. Az évezredes, mondhatni bibliai időben gyökerező izraeli–palesztin viszály durva fellángolása azonban már soknak bizonyult. Előhozta a mumust.
Magyar szabadság
VéleményPálmai Tamás • 2023.10.05

Magyar szabadság

Szép névsor. Büszkék lehetünk mindannyiukra, mert együtt, közös erővel, közös célért, közös ellenség ellen harcoltak hősiesen. Példát mutattak emberségből és vitézségből. Meg abból, hogy minden nemzeti torzsalkodáson túl kell lépni és túl is lehet, ha szent cél vezérel minket.
Zajlás
VéleményPálmai Tamás • 2023.09.22

Zajlás

Úgy ismerem magunkat, mint akik habitusokból adódóan nem hagyunk elpusztulni semmi szépet, létfontosságút, emberit, ha tudunk ellene tenni. S ha nem, akkor is megpróbáljuk. Mert zajláshoz szokott magyarok vagyunk.
A legfőbb korparancs
VéleményPálmai Tamás • 2023.08.14

A legfőbb korparancs

A változó világban a legfőbb korparancsunk megmaradni magyarként és keresztényként – mondta minap Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
Alkalmatlan
VéleményPálmai Tamás • 2023.07.26

Alkalmatlan

Nyugat-Európa nemzeteinek nem kellett volna hagyni, hogy újvilági multik vegyék át a hatalmat országukban, és pénzeljék életerős férfiak migrációját. De hagyták, és még segítettek is saját kultúrájuk és vallásuk felszámolásában. Ne csodálkozzanak, ha az önként elkerült keresztény templomaik helyett mecsetbe kell majd menniük.
Könnyebb
VéleményPálmai Tamás • 2023.07.03

Könnyebb

Emberek vagyunk. Tele hibákkal, gyarlósággal, mégis, világméretben kicsinyke, de nekünk óriási Földünkön a teremtés koronái. A legjobban sikerült alkotás, s mégis itt-ott bakikkal.
Mi itt
VéleményPálmai Tamás • 2023.05.30

Mi itt

El lehet játszadozni a gondolattal: nem azért van-e éppen pünkösdkor ez az ünnep, mert a Szentlélek a különböző keresztények közötti egységen akar munkálkodni? Netán még a nemzetek közötti egységen is?
Hommage à Adamis Anna
VéleményPálmai Tamás • 2023.03.14

Hommage à Adamis Anna

Néztem a tévét, és bennem is felébredt egy meg nem írott dal, a lelkem hallotta, mint hangnélküli hangon megszólal. Rádöbbentem, hogy fölkapom rá én is a fejem, éreztem: sebességet vált rá a szívem. Adamis Anna Kossuth-díjának átadását nézve és hallgatva úgy éreztem, hogy halkan járok lépteim fölött, s semmit érzek két ujjam között. Hallgatom, mi sosem hallható, többet mond, mint egymillió szó. Mert valóban furcsa dal a csend.
Érdekesség
VéleményPálmai Tamás • 2023.02.08

Érdekesség

És lám, most, 2023 télutójának hektikus – olykor szokatlanul melegen napsütéses, máskor komoran háborús-történelmi – ege alatt évfordulók, vagy méginkább forduló évek furcsa együttállására csodálkoztam rá. Mert publikálásom most lett 18 éves. Azaz nagykorú. Én magam, meg – hála az Istennek egyre szaporodó – családom 33 éve élünk itt, a Trianonban szűkre szabott maradék hazának viharsarkában. Ami krisztusi kor. S hogy még érdekesebb legyen a dolog, most vagyok, február 8-án 65 éves.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!