JEL újság

Négykezes a zongoránál, négykezes az életben
LélektükörAgonás Szonja • 2016.02.05.

Négykezes a zongoránál, négykezes az életben

A Kossuth-díjas zongoraművész, Hegedűs Endre és felesége, Katalin az idei Házasság Hete programsorozat arcai februárban. Így szinte adta magát, hogy rendkívüli módon kettős portréinterjút készítsek velük művészetről és hitről. Budafoki házukban beszélgettünk, ahol nem is egy, hanem két zongora uralja a nappalit.
Magyar betlehemezők az Európai Parlament elnökénél
LélektükörAgonás Szonja • 2015.12.19.

Magyar betlehemezők az Európai Parlament elnökénél

Az Európai Magyar Fiatalságért (EMF) Alapítvány a mai, hagyományoktól elszakadt világban felkarolta a betlehemezés szokásának életben tartását. A magyar betlehemező fiatalok idén harmadik alkalommal látogatnak el Brüsszelbe. Varga-Berta József programigazgatót kérdeztük az egyre terebélyesedő mozgalomról.
Krisztus útja lefelé vezet
LélektükörAgonás Szonja • 2015.09.15.

Krisztus útja lefelé vezet

A keresztény ember útja nemcsak felfelé vezet, hanem lefelé is embertársaihoz, különösen a rászorulókhoz – vallja Szőke Péter, a római katolikus Szent Egyed közösség budapesti vezetője. Civilben az államigazgatásban dolgozik, jelenleg az igazságügyi miniszter kabinetjében, egy évvel ezelőttig pedig diplomataként szolgált.
Teret adnak az egyház női arcának
LélektükörAgonás Szonja • 2015.04.20.

Teret adnak az egyház női arcának

A Talita.hu internetes keresztény női magazin Kóczián Mária és Kölnei Lívia katolikus értelmiségi nők, családanyák lelki gyermeke, ahogy ők mondják. Miért nincsenek tabutémák az ökumenikus orgánumban? Milyen helyzetben vannak ma a keresztény nők Magyarországon? Erről beszélgettünk a nonprofit honlap két szerkesztőjével.
Jelen lenni a fiatalok életében
LélektükörAgonás Szonja • 2015.02.17.

Jelen lenni a fiatalok életében

Gábor Miklós a katolikus egyház ifjúságpasztorációjának egyik emblematikus alakja. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának irodavezetője, aki közlekedésbiztonsággal foglalkozó mérnökként is dolgozik. Az egyházon belüli ifjúsági munka múltja és jelene mellett személyes életéről beszélt lapunknak.
Kicsit messzebb kellett misére járni
LélektükörAgonás Szonja • 2014.12.07.

Kicsit messzebb kellett misére járni

Osztovits Ágnes a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanáraként újságírók generációit nevelte, emellett irodalmi szerkesztőként és újságíróként is jelentős pályát tudhat maga mögött. Nyugdíjasként is igen aktív mint tanár és a Heti Válasz főmunkatársa.
Kreatívan ír, kreatívan él
LélektükörAgonás Szonja • 2014.10.

Kreatívan ír, kreatívan él

József Attila és Prima Primissima díjjal is jutalmazott író, költő, műfordító, szerkesztő, aki oktatja is, nem csak műveli az írást. Negyven és ötven között félúton, Zsámbékon lakik egy feleséggel és a közös ötből már csak négy gyerekkel. Lackfi Jánossal, lapunk egykori főszerkesztőjével beszélgettünk.
Közösségben rádiózik
LélektükörAgonás Szonja • 2014.06.

Közösségben rádiózik

Kocsis Éva az egyik leghallgatottabb reggeli rádióműsor, a Kossuth Rádión futó 180 perc műsorvezetője. A fiatal közszolgálati műsorvezetőtől sokan megkérdezték már, hogy vallásos-e, de arra kevesen tippelnének, hogy egy hétgyermekes, görögkatolikus papcsalád sarja.
A múlt is megrendelő
LélektükörAgonás Szonja • 2014.04.

A múlt is megrendelő

Káldi Gyula építészmérnök hosszú évtizedeket töltött a  műemlékvédelem területén, előbb gyakorló tervezőként, majd az 1990-es évek végétől a határon túli magyar műemlékek sorsának egyik fő felelőseként elsősorban szervezőként.
Siker és felelősség
LelkiségAgonás Szonja • 2014.02.

Siker és felelősség

Nincs keresztény és nem keresztény piac, vallja a keresztény vállalkozókat, vezetőket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózat alapítványának kuratóriumi elnöke, Tóth József, aki szerint igenis megéri tisztességes, becsületes vállalkozónak lenni.
Hogy ne ölbe tett kézzel várjuk a gondviselést
KaleidoszkópAgonás Szonja • 2013.12.23.

Hogy ne ölbe tett kézzel várjuk a gondviselést

A vállalkozások, civil szervezetek Magyarországon is régóta alkalmazzák a szervezetfejlesztést, hogy sikeresebb működést tudjanak elérni. Bár hazánktól nyugatra az egyházi közösségek előszeretettel élnek ezzel az eszközzel, nálunk még gyermek cipőben jár az egyházi fejlesztés.
Segíts másnak, Isten is megsegít
LelkiségAgonás Szonja • 2013.10.10.

Segíts másnak, Isten is megsegít

Olaszországban, Franciaországban és más nyugat-európai országokban már a huszadik század első felétől rendeznek a katolikus egyház társadalmi szerepvállalását emberközelbe hozó társadalmi heteket. Ezek példájára valósult meg idén első alkalommal Magyarországon is a Katolikus Társadalmi Napok rendezvénysorozat.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!