JEL újság

Sorsdöntő koncert Kijevben
IrodalomCsallóközi Zoltán • 2024.02.25

Sorsdöntő koncert Kijevben

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a kárpátaljai görögkatolikus egyház felszámolásával kapcsolatos döntések megszületését mutatja be a széppróza eszközeivel Csallóközi Zoltán.
Görgei Artúr szobra a Budai Várban

Görgei Artúr szobra a Budai Várban

A kiváló hadvezér, Görgei Artúr életében május 21. nem csak Budavár visszafoglalásának napjaként volt meghatározó. Éppen most száz éve annak, hogy kilencvennyolc éves korában ezen a napon magához szólította a Teremtő.
Batthyány Lajos temetései

Batthyány Lajos temetései

Rövidesen emléktábla kerül a budapest-belvárosi ferences templom falára Dank Agáp ferences házfőnök és Szántófy Antal józsefvárosi plébános tiszteletére, akik bátor, hazafias tettükkel megakadályozták, hogy első miniszterelnökünk, gróf Batthyány Lajos kivégzése után jeltelen sírba kerüljön.
Visszaszáll a turul

Visszaszáll a turul

Verecke. Ilyen földrajzi nevünk nincs is. Ismerünk Alsó- és Felső-Vereckét, hágót, szorost. De Verecke fogalom, amit mi, magyarok azonnal értünk. Innen látták meg honfoglaló őseink a hazát.
Felvidéki honvédemlékek

Felvidéki honvédemlékek

A trianoni döntést követően a Felvidékre bevonuló cseh légionáriusok féktelen pusztításáról már előző cikkünkben a pozsonyi Mária Terézia-szobor, továbbá a dévényi és zoborhegyi millenniumi emlékművek ledöntése kapcsán szót ejtettünk. A rombolás azonban nem állt meg itt.
Marosvásárhelyi változások

Marosvásárhelyi változások

Marosvásárhely főtere is nagyot változott a Trianon utáni években. Száz éve még Bodor Ádám zenélő kútja állt az egykori vásártéren, s az arra járóra Bem tábornok, Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, majd befordulva az utcán Rákóczi Ferenc tekintett vissza.
Fadrusz alkotásainak kálváriája

Fadrusz alkotásainak kálváriája

Fadrusz János a 19. századvég–20. század eleje magyar történeti szobrászatának legnagyobb alakja. Igaz korán, negyvenöt éves korában halt meg, nevezetes művészeti emléket hagyott örökségül számunkra. Már ami megmaradhatott belőle.
Arad emléke Délvidéken

Arad emléke Délvidéken

A trianoni döntést követően az elcsatolt területek új gazdái ellenszenvüket történelmi emlékhelyeinkre is kiterjesztették. Az ezredéves emlékek mellett minden negyvennyolcas és Kossuth-szobor is szálka volt a szemükben.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!