JEL újság

Az egyház a mi otthonunk

Szilágyi Edit2020.07.16

A vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör Az egyház az otthonunk címmel hagyományos barátkozási napot tartott június utolsó hétvégéjén a Horgos melletti Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Házban.

 

Barátkozási nap alatt nem csak a Vajdaság minden tájáról érkező tagok és szimpatizánsok nyári találkozása értendő, hanem a KÉK búcsújának is tekinthető rendezvény, amely során remek hazai vagy határon túli előadók osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel. Az idei, immár 18. ilyen alkalom időpontja egy hónapot csúszott a koronavírus miatt, de mint mindig kiváló hangulatban a Domus nyugalmában, a szabad ég alatt.

Az egész napos összejövetelen a Vajdaság 14 településéről érkező mintegy nyolcvan résztvevőjét megtisztelte előadásával Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek. Előadása bevezetésében bemutatta a görögkatolikus egyház magyarországi egyházszervezetét, kiemelve, hogy a görögkatolikus az ortodox és a katolikus egyház között helyezkedik el. Ortodox ősökre tekint vissza, ám Rómával egyesülve jött létre a 16/17. században. Nem akadályozza kelet és nyugat egységét, hanem hidat képez kelet és nyugat, illetve az ortodox és a katolikus egyház között. Feladatuknak tartják, hogy lelki egységben legyenek az ortodox egyházzal, és hitbeli egységben Rómával.

A választott téma lekötötte a megjelentek figyelmét, mert míg Magyarországon jelentős a görögkatolikus jelenlét és a görögkatolikus egyház, addig a Vajdaságban a katolikusok, reformátusok, evangélikusok között nem számottevő a görögkatolikus jelenlét. Krisztus egyháza egy – hangsúlyozta az előadó. – Vannak széthúzó erők, de tény, hogy valamennyien Krisztushoz tartozunk. Emlékeztetett arra, hogy a Monarchia területén kétmillió görögkatolikus élt, Trianon után a tizede maradt meg, majd a számok ismét emelkedni kezdtek. Fontos a közösség, a közösségi lét, a tökéletes, önátadó szeretet, amely a közösségben valósul meg. Ahol a gyermeket megérinti a példa, felébred benne az egyházon keresztül kapott szeretet. Meglátása szerint Isten nem büntet. A hit megadja a képességet, hogy felül tudjunk kerekedni egy adott helyzeten. Segít rálátni a dolgokra akkor is, amikor összecsapnak felettünk a hullámok. A hívő ember ezeken felül tud kerekedni.

Kocsis Fülöp szerint minél inkább a hit vezet, annál inkább képesek vagyunk szeretni azt is, aki minket nem szeret. „Isten szeretetének nincs feltétele, és ez a mi boldogságunk” – tette hozzá. Úgy fogalmazott: ajándék felfedezni magunkban az isteni szeretetet. Nem a másokkal tett jóban van a lényeg, hanem abban, hogy másokat önátadó szeretettel fogadunk el. „Ha érezzük a bennünk lévő Krisztust, találunk erőt, hogy megélhessük az önátadást az egyházban is – fejezte be előadását a metropolita, hangsúlyozva, hogy „az Eucharisztiában Krisztus önmagát adja”.

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány tevékenységéről Keresztes Dénes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökhelyettese számolt be, kiemelve, hogy az alapítvány civil szervezetek hálózata 24 határon túli partnerrel, amely ökumenikus szerveződésként a magyarországi történelmi egyházak evangelizációs törekvéseit segíti a maga eszközeivel, és sikeresen szólítja meg a más vallásúakat, sőt akár a hittel nem élőket is. Céljuk elérni az útkeresőket vagy hitetleneket is, hogy láthassák: ez egy jól működő szeretetközösség, amelyben helye van minden embernek foglalkozástól vagy vallástól függetlenül is, hiszen egymás javát szolgálják.

A KÉSZ és a KÁMME Alapítvány támogatásával létrejött barátkozási nap alkalmával a KÉK megtartotta éves közgyűlését is, és a lelki program zárásaként Szent László zsolozsmáját imádkozták el a résztvevők Szakály József címzetes prépost vezetésével.

Szilágyi Edit

 

 

2020-07-16

 

 

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!