Az egyház a mi otthonunk

A vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör Az egyház az otthonunk címmel hagyományos barátkozási napot tartott június utolsó hétvégéjén a Horgos melletti Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Házban.

 

Barátkozási nap alatt nem csak a Vajdaság minden tájáról érkező tagok és szimpatizánsok nyári találkozása értendő, hanem a KÉK búcsújának is tekinthető rendezvény, amely során remek hazai vagy határon túli előadók osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel. Az idei, immár 18. ilyen alkalom időpontja egy hónapot csúszott a koronavírus miatt, de mint mindig kiváló hangulatban a Domus nyugalmában, a szabad ég alatt.

Az egész napos összejövetelen a Vajdaság 14 településéről érkező mintegy nyolcvan résztvevőjét megtisztelte előadásával Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek. Előadása bevezetésében bemutatta a görögkatolikus egyház magyarországi egyházszervezetét, kiemelve, hogy a görögkatolikus az ortodox és a katolikus egyház között helyezkedik el. Ortodox ősökre tekint vissza, ám Rómával egyesülve jött létre a 16/17. században. Nem akadályozza kelet és nyugat egységét, hanem hidat képez kelet és nyugat, illetve az ortodox és a katolikus egyház között. Feladatuknak tartják, hogy lelki egységben legyenek az ortodox egyházzal, és hitbeli egységben Rómával.

A választott téma lekötötte a megjelentek figyelmét, mert míg Magyarországon jelentős a görögkatolikus jelenlét és a görögkatolikus egyház, addig a Vajdaságban a katolikusok, reformátusok, evangélikusok között nem számottevő a görögkatolikus jelenlét. Krisztus egyháza egy – hangsúlyozta az előadó. – Vannak széthúzó erők, de tény, hogy valamennyien Krisztushoz tartozunk. Emlékeztetett arra, hogy a Monarchia területén kétmillió görögkatolikus élt, Trianon után a tizede maradt meg, majd a számok ismét emelkedni kezdtek. Fontos a közösség, a közösségi lét, a tökéletes, önátadó szeretet, amely a közösségben valósul meg. Ahol a gyermeket megérinti a példa, felébred benne az egyházon keresztül kapott szeretet. Meglátása szerint Isten nem büntet. A hit megadja a képességet, hogy felül tudjunk kerekedni egy adott helyzeten. Segít rálátni a dolgokra akkor is, amikor összecsapnak felettünk a hullámok. A hívő ember ezeken felül tud kerekedni.

Kocsis Fülöp szerint minél inkább a hit vezet, annál inkább képesek vagyunk szeretni azt is, aki minket nem szeret. „Isten szeretetének nincs feltétele, és ez a mi boldogságunk” – tette hozzá. Úgy fogalmazott: ajándék felfedezni magunkban az isteni szeretetet. Nem a másokkal tett jóban van a lényeg, hanem abban, hogy másokat önátadó szeretettel fogadunk el. „Ha érezzük a bennünk lévő Krisztust, találunk erőt, hogy megélhessük az önátadást az egyházban is – fejezte be előadását a metropolita, hangsúlyozva, hogy „az Eucharisztiában Krisztus önmagát adja”.

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány tevékenységéről Keresztes Dénes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökhelyettese számolt be, kiemelve, hogy az alapítvány civil szervezetek hálózata 24 határon túli partnerrel, amely ökumenikus szerveződésként a magyarországi történelmi egyházak evangelizációs törekvéseit segíti a maga eszközeivel, és sikeresen szólítja meg a más vallásúakat, sőt akár a hittel nem élőket is. Céljuk elérni az útkeresőket vagy hitetleneket is, hogy láthassák: ez egy jól működő szeretetközösség, amelyben helye van minden embernek foglalkozástól vagy vallástól függetlenül is, hiszen egymás javát szolgálják.

A KÉSZ és a KÁMME Alapítvány támogatásával létrejött barátkozási nap alkalmával a KÉK megtartotta éves közgyűlését is, és a lelki program zárásaként Szent László zsolozsmáját imádkozták el a résztvevők Szakály József címzetes prépost vezetésével.

Szilágyi Edit

 

 

2020-07-16

 

 

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks