Az ő örömhírei

Tedd a jót!
Tégy minden jót, amit
Megtehetsz,
Ott, ahol vagy,
Úgy, ahogy teheted,
Akkorát, amekkorát tehetsz,
De mindig, szüntelen ez legyen
A programod!

(Sík Sándor)

 

Míves szép kötetet adott rokonai és barátai kezébe jól ismert és tisztelt szerzőnk, Csermely Tibor Az én örömhíreim címmel. Ebbe a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye folyóiratában 2010 és 2017 között megjelent írásait gyűjtötte egybe azzal a szándékkal, hogy így együtt olvashatóan teljesítse legfőbb irodalmi célját: „felmutatni és bizonyítani, hogy az irodalomnak a keresztény évszázadok során mindvégig ihletője volt a Szentírás és mindaz az eszmeiség, ami a keresztény szemléletet és magatartást táplálja.”

A 34 kigyűjtött írásmű fő gondolata az alcím szerint: Hitvalló irodalom. Szóljanak az öröm szavai. Más, felkiáltójellel is megfogalmazható kérdés hét cikkében is olvasható: Evangelizál-e az irodalom? S természetesen számos példával, a középkori himnuszköltők munkáitól korunkig megjelent, de erről az értékéről kevésbé közismert írások, regények, költemények felvonultatásával tesz hitet saját belső meggyőződéséről. Itt találhatjuk kortárs költők bemutatását is, például az időközben elhunyt Lupsáné Gál Mária és dr. Papp Irén (π) műveiről közreadott írásait.

A saját írásművei közül a Csodatevő Krisztusról szóló, az Így imádkozzatok vagy a Kicsoda Jézus Krisztus címűek mellett az említett években évfordulóval kiemelt személyiségek méltatásai emelhetők ki: Gárdonyi Géza (2013), Mécs László (2015), Saváriai Szent Márton (2016) és Szent László (2017). Nagy Éva, a Bessenyei Társaság elnöke külön írásban mutatja be Csermely Tibor életrajzi írásait tartalmazó Emlékek, élmények, vallomások című 2016-os kiadású kötetét, melyben a számára „megadatott »kegyelemmel teljes« gazdag életút, és az a jó kedély és pompás mesélő-, emlékezőkészség, -képesség, amellyel élvezetessé varázsolja számunkra a saját történeteit”. A tanárságom széphistóriái, Az én világháborúm, az Introibo… Bemehettem az Úr oltárához, és Az ember lassan emlékmúzeum lesz fejezetei a szerző pedagógiai munkásságát, élettapasztalatait, hitéletét, irodalmi-nyelvészeti tudományos munkáját és aktív közírói tevékenységét vetítik elénk színes, gazdag, érdekes formában.

Más köteteiről is olvashatunk még ebben az összeállításban, de a legnagyobb hatású az az interjú, amelyet a folyóirat főszerkesztője, Kovács Ágnes írt 55 év a katedrán. Beszélgetés dr. Csermely Tiborral a „Hitvalló irodalom” rovatvezetőjével címmel még 2011-ben. A beszélgetésben megérthettük, hogy ez a kiváló tanáregyéniség milyen módon, emberi példával és milyen eredménnyel végezte fél évszázadot meghaladó oktató-nevelő tevékenységét. Ugyanakkor ebben és más írásaiban érdekes történeteket olvashatunk, például A pócsi Máriától a kijevi kolostorig címűt, és meg kell jegyeznem, e történet folytatását is megismerhetjük Csermely Tibor újabb írásából. Nyughatatlan szerzőnk tervezi, hogy egy újabb kötetben – a Nyugdíjaséletben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjasok Szövetsége 1995 óta havonta megjelenő folyóiratában közreadott cikkei között – ezt is feldolgozza.

Mint szerkesztőnek nagy örömöt okozott ennek a könyvnek az előkészítése. Szép magánkiadású kötetét az Imi Print Nyomda állította elő.

(Csermely Tibor: Az én örömhíreim. Magánkiadás, 2020.)

Erdélyi Tamás

 

2020-12-17

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

       1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks