JEL újság

Batthyány-Strattmann László emlékév a Felvidéken

Kilencven évvel ezelőtt, 1931. január 22-én tért meg Teremtőjéhez a szegények orvosa, akit tizennyolc évvel ezelőtt avatott boldoggá II. János Pál pápa. Batthyány-Strattmann László személyében olyan példaképet kaptunk, aki mindig kiállt az élet és a család értékeinek védelme mellett, és egész életét a betegek gyógyításának, a szegények megsegítésének szentelte.

 

A szent életű férjet és családapát a legtöbben Köpcsénnyel vagy Körmenddel kötik össze, kevesen tudnak a csallóközi Felbárhoz fűződő kapcsolatáról. Itt, őseinek kastélyában töltötte gyermekkorának egy részét, ezért a felvidéki magyarok különösképpen is tisztelik. Az évforduló alkalmából a Pázmáneum Társulás Boldog Batthyány-Strattmann László emlékévet hirdetett meg a Felvidéken.

Az emlékév nyitányaként ima kilencedet mondanak, majd kilenc héten át mindig más helyszínen imádkoznak közbenjárásáért egészen március 23-ig, boldoggá avatásának tizennyolcadik évfordulójáig.

A jubileumi esztendő folyamán további előadásokat, imanapokat rendeznek Boldog László tiszteletének előmozdítására, és egy kiadványt készítenek, hogy mind szélesebb körben megismertethessék életpéldáját. Napjainkban, amikor a járvány válogatás nélkül szedi áldozatait, imádkoznak a betegek gyógyulásáért, az orvosok és az egészségügyben dolgozók testi-lelki megerősítéséért. Karaffa János, a Pázmáneum Társulás védnök-elnöke szerint Boldog Batthyány László életműve arról tanúskodik, hogy Isten szeretete erőt ad nekünk a Tőle kapott szeretet továbbajándékozására. Ez az Istentől eredő szeretet képes arra, hogy megváltoztasson bennünket, és megváltoztassa a világot. Mint mondja, nekünk is sikerülhet mindez, ha követve Boldog Batthyány-Strattmann László életpéldáját, őszinte szeretettel leszünk Isten, haza és a család iránt, s megszívleljük a boldog herceg jelmondatát, melyet 1907-ben fogalmazott meg: „Ez az ember igazi és egyedüli boldogsága: Teremtőjével a szívében élni.”

Rochlitz Bernadett

 

 

2021-03-05

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!