Batthyány-Strattmann László emlékév a Felvidéken

Kilencven évvel ezelőtt, 1931. január 22-én tért meg Teremtőjéhez a szegények orvosa, akit tizennyolc évvel ezelőtt avatott boldoggá II. János Pál pápa. Batthyány-Strattmann László személyében olyan példaképet kaptunk, aki mindig kiállt az élet és a család értékeinek védelme mellett, és egész életét a betegek gyógyításának, a szegények megsegítésének szentelte.

 

A szent életű férjet és családapát a legtöbben Köpcsénnyel vagy Körmenddel kötik össze, kevesen tudnak a csallóközi Felbárhoz fűződő kapcsolatáról. Itt, őseinek kastélyában töltötte gyermekkorának egy részét, ezért a felvidéki magyarok különösképpen is tisztelik. Az évforduló alkalmából a Pázmáneum Társulás Boldog Batthyány-Strattmann László emlékévet hirdetett meg a Felvidéken.

Az emlékév nyitányaként ima kilencedet mondanak, majd kilenc héten át mindig más helyszínen imádkoznak közbenjárásáért egészen március 23-ig, boldoggá avatásának tizennyolcadik évfordulójáig.

A jubileumi esztendő folyamán további előadásokat, imanapokat rendeznek Boldog László tiszteletének előmozdítására, és egy kiadványt készítenek, hogy mind szélesebb körben megismertethessék életpéldáját. Napjainkban, amikor a járvány válogatás nélkül szedi áldozatait, imádkoznak a betegek gyógyulásáért, az orvosok és az egészségügyben dolgozók testi-lelki megerősítéséért. Karaffa János, a Pázmáneum Társulás védnök-elnöke szerint Boldog Batthyány László életműve arról tanúskodik, hogy Isten szeretete erőt ad nekünk a Tőle kapott szeretet továbbajándékozására. Ez az Istentől eredő szeretet képes arra, hogy megváltoztasson bennünket, és megváltoztassa a világot. Mint mondja, nekünk is sikerülhet mindez, ha követve Boldog Batthyány-Strattmann László életpéldáját, őszinte szeretettel leszünk Isten, haza és a család iránt, s megszívleljük a boldog herceg jelmondatát, melyet 1907-ben fogalmazott meg: „Ez az ember igazi és egyedüli boldogsága: Teremtőjével a szívében élni.”

Rochlitz Bernadett

 

 

2021-03-05

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks