Bemutatkozás

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségét alapító Csanád Béla professzor a művészekre jellemző érzékenységgel ismerte fel a rendszerváltoztatás hajnalán, hogy nemcsak együvé kell terelni a keresztény életfelfogást valló értelmiséget, hanem fórumot is kell biztosítani számukra: hangot kell kapnia a konzervatív értékrendet képviselőknek, a keresztény és nemzeti elkötelezettségű tollforgatóknak, képzőművészeknek. Ezért Jel címmel lapot hozott létre. A folyóirat címe a kereszt jelére, Krisztus keresztjére utal, amely a hívőknek „Isten ereje és Isten bölcsessége” (1Kor 1,24), egyúttal a feltámadás jele és biztos reménye. Ez a jel minden emberi közösség és a nemzet számára is az élet titka.

   A Jel folyóirat célja ezért mérceként felmutatni a társadalomban a keresztény értékeket, kulturális és nemzeti hagyományainkat egy olyan korban, amikor minden megkérdőjeleződik, mindennek az értékét az ára, a pillanatnyi hasznossága határozza meg.

   Lelkiség és kultúra – e két fogalom útmutatóul szolgál, megjelölve azokat az ösvényeket, amelyekre ráléphetünk, ha belelapozunk a folyóiratba. A Jelet több mint huszonöt éven át nyomtatott sajtótermékként vehették kézbe az olvasók. Az internet térhódításával, a mobil eszközök mind szélesebb körű elterjedésével új lehetőségek nyílnak meg előttünk missziós küldetésünk teljesítésére, az egyházi és nemzeti megújulás, a kereszténység és a magyarság erősítésének szolgálatára.

   A lap online kiadásának tervezésekor könnyen kezelhető, jól átlátható, letisztult felület létrehozása mellett döntöttünk, ezért egyszerűsítettük a lap struktúráját, és rovatokat vontunk össze. Így Interjúk címszó alatt jelenik meg mindaz, ami eddig az Arcok, vallomások, a Közelkép, vagy a Kortársaink rovatban látott napvilágot, és a publicisztika műfajába tartozó cikkek pedig mostantól a Vélemény rovatban olvashatók. A rövid ismeretterjesztő írások sokszínűsége ezentúl a Kaleidoszkópban köszön vissza. Változatlan formában jelenik meg a Tanulmányok, az Irodalom, a Házunk tája rovat, és megmarad a Szemle is.

   Kollégáimmal azon fáradozunk, hogy a nagy múltra visszatekintő lap online változata is betöltse küldetését, szolgálja a magyar értelmiség szellemi-lelki gyarapodását, és alkalmas eszköze legyen a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének célkitűzései teljesítésében.

Rochlitz Bernadett
főszerkesztő

 

Rólunk

Interjú a Magyar Katolikus Rádióban

Jel a világhálón

 

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks