JEL újság

Cikkünk nyomán...

A Külsőferencvárosi Szent Kereszt-templomban 1956. október 25-én többen életüket vesztették. Erről szóló cikkünk nyomán küldte el szerkesztőségünknek Péch Margit édesapja, Péch Endre naplójának néhány bejegyzését. Ezt adjuk most közre.

1956.október 25.
A Szent Kereszt templom súlyosan megsérült, a kapujába tankágyúval az oroszok belőttek, az épület még 6 lövést kapott.

1956.október 28., vasárnap
Bementem a fth.-ba [Ferencvárosi Fűtőház], majd 11-re a plébániára mentem érdeklődni. Nagy örömömre éppen szt.mise kezdődött a kultúr-teremben. ... Szt.mise után Kovács és Malis főtiszt[elendők].-kel beszélgetés a történtekről.

1956.november 4., vasárnap
Szörnyű napra virradtunk. A szovjet becsapott, a kormányt elfogta, a magyar katonai pság [parancsnokság] tagjai nem tértek a tárgyalásról vissza és a szovjet páncélosok mindenütt megtámadták a magyar felkelőket... Mindszenti az amerikai követségen.
7,15-kor az egész család jelenlétében megkereszteltem kis Cicella Ágnes lányunkat... Az Úr kegyelme maradjon velünk!

1956.nov.5.,6.,7.
Állandó ágyútűz. Mi nem mozdultunk a lakásból...


Péch Endre 1956-ban mérnökként dolgozott a Ferencvárosi pályaudvaron, és évtizedekig tagja volt a Szent Kereszt Plébánia képviselőtestületének.

 

Korábbi cikkünket itt olvashatják: Áldozatok az Ecseri úti templomban

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Bástyák vagy világítótornyok?

A szerzetesi iskola fő vonzereje továbbra is a közösség: az életüket Istennek átadó és a tanítványok iránt odaadó szerzetesek jelenléte.

Apostollá válni a Lélek útján

Pünkösd alkalmából újabb epizódokkal jelentkezik a KÉSZ Hitből pajzsot-videósorozata. Ezúttal Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel beszélgettünk.

A Szentlélek közkincs

Az első pünkösd óta tudjuk, hogy a Szentlélek közkincs. Nem titok. Nem bennfentesek előjoga. Kérni kell, és kapni fogod, mert ez megváltásodhoz, örök életedhez tartozik.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!