JEL újság

Délvidéki újrakezdés

Szilágyi Edit2021.07.21

A Vajdaságban is, ahogyan talán a világ minden részén, hosszú hónapok teltek el teljes vagy részleges bezártságban és eseménytelenül a Covid-19 miatt. Félelmet keltve vagy óvatosságra intve hangzottak a tanácsok és a találgatások.

 

Maszk viselését javasolták vagy tették kötelezővé, kiemelték a tisztaság szükségességének hatványozott fontosságát, nem tartották biztonságosnak a barátkozást, a kézfogást, az ölelést. Szinte minden tévéműsor a Maradj otthon felirattal kezdődött. A vírus hullámairól harsogott a média, de még inkább a közösségi portálok mindegyike.

A meglévő vagy várható veszélyről érkeztek a fenyegető hírek, amelyek a betegek és halottak számában mutatkozott meg. A vakcinákról, először egyről, aztán többről is, azok hatásosságáról, a várható következményekről értekeztek tudósok, orvosok, laikusok. A másik oldalon viszont komoly erőbedobással igyekeztek az összeesküvés elméletével bizonyítani, hogy vírus nincs, a vakcina hatástalan, vagy éppen komoly negatív következményeket hordozhat magában.

Mindkét tábort felülmúlva, a leghangosabbaknak a „jósok” bizonyultak, akik azt állították, hogy a betegség megszűnik májusban vagy majd, ha melegebb lesz, talán jövőre, de lehet, hogy velünk marad örökre.

A van-nincs között növekedett a bizonytalanság, online tanításra váltottak az iskolák, és ahol lehetett a virtuális térbe költöztek a cégek. Sok helyen a miséket is így tartották meg. A templomokban nem volt szenteltvíz, az áldozás kézbe történt, a maszk viselése Isten házában és zárt területen, nagy tömegben Szerbiában még manapság is kötelező.

Időközben a fertőzöttek száma jelentősen csökkent, azoké is, akik kórházba kerültek, vagy lélegeztető gépre. Az egyszerű halandó azt hihette, talán ennek vége, fellélegezhet, de teljesen mégsem, mert a vírus alkalmazkodik a körülményekhez, megváltozik, másképpen támad. Újabb fajtáját fedezték fel.

A fent említett körülmények miatt nehéz volt ébren tartani a közösségi életet, ezen belül megtartani a Keresztény Értelmiségi Kör programjait.

Mára a vírus lenyugodott, a szabályok felengedtek. Az évet az előbbiekhez képest kevesebb helyi rendezvénnyel, előadással lehetett kezdeni, de a folytatás talán nem marad el.

A KÉK két fontos eseménye érdemel külön figyelmet: a Tanácsülés és a Barátkozási nap, amelynek a második részében a szervezet Közgyűlése is meg lett tartva.

A KÉK Tanácsülésére június 19-én került sor. A programokat immár örömmel fogadja a tagság. A találkozás mosolya újra láthatóvá vált az arcokon, a kézfogás a legtöbb esetben elmaradt, az érdeklődés viszont fokozódott, érezhető volt, mit is jelentett ezek hiánya.

Ezúttal a Tanácsülés előtt, az Eucharisztia üzenetét is közvetítve Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke tartott igen értékes előadást Örömhír – közösségben lenni, közösséget építeni címmel. Szent Pál leveléből idézve a kitartás fontosságára hívta fel a figyelmet. János evangéliumából kiemelte, hogy a másokért való odaadásban egymást erősítve kell élnünk. Jób könyve alapján a gyökerekre, a keresztény hagyományokra hívta fel a figyelmet. Kitért a nemzeti himnusz imádságos hálaadó üzenetére. Szólt a vírusról, a bennünk kiváltott bizonytalanságról, és annak legyőzésének fontosságáról, meggyőződését fejezve ki, hogy fel tudjuk ismét építeni a közösséget új tettekkel és a küldetésünk megtartó valóságának reményével. Előadását műhelymunka követte, melynek keretében gyakorlati példákon mutatta be a közösség hitből eredő, összetartó erejét.

A Tanácsülés központi témája a KÉK és azon belül a helyi csoportok tavalyi tevékenységének és a 2021-es év terveinek elfogadása.

Nagy eseménynek számított az eddig minden évben megszervezésre kerülő Barátkozási nap is. Az idén a Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos házban találkozott június 26-án a tartomány különböző településeiről több mint 100 érdeklődő. „…aki a legnagyobb közöttetek, olyan legyen, mint a legkisebb, és aki vezet, olyan legyen, mint aki szolgál…” (Lk 22,26) mottóval megrendezett nap Huzsvár László néhai nagybecskereki megyéspüspök emléke előtt hajtott fejet. A rendezvény a Huzsvár László Baráti Kör tevékenységének bemutatásával kezdődött.

Vass Zoltán történész Aranyat termett a horgosi homok, és Gonclik Ákos teológushallgató A délvidéki szórvány hívő nép székes püspöke címmel tartott színvonalas előadást, idézve a néhai püspök áldásos munkáját. A rendezvényen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. A szentmisét Harmath Károly ferences szerzetes mutatta be a szabad ég alatt.

A KÉK szervezésében nagy érdeklődést kiváltó fotópályázat lezárult. Az eredményhirdetés és a jutalmak átadása kellemes meglepetésként hatott. Ehhez mindenképpen hozzájárult a találkozás öröme és a Domus Pacis nyugalma. A nap a KÉK Közgyűlésével, az eddig megvalósított programok felidézésével, és a folyó év terveinek megvitatásával végződött.

Szilágyi Edit
Óbecse

 

 

 

2021-07-21

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!