JEL újság

Drescher J. Attila az égi hazába költözött

Zsirai László2022.12.22

A dombóvári kórházban december 21-én elhunyt Dr. Drescher József Attila. A folyóiratunk szépirodalmi rovatában is gyakran publikáló irodalmár 1950-ben született, Sopronban. Érettségi után a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett német-magyar szakos tanári diplomát. Nyugdíjazása előtt Tolna megyében gimnáziumi tanárként, tanulmányi felügyelőként, közművelődési csoportvezetőként, főiskolai docensként, majd a fővárosban a Márton Áron Szakkollégium főigazgatójaként dolgozott. Nyelvtörténetből és stilisztikából doktorált. A Szekszárdon kiadott Dunatájnál végzett szerkesztői munkát, több mint húsz esztendőn át tevékenykedett e folyóirat szerkesztőbizottságában. Már gyógyíthatatlan betegként írta egyik versében: „az ötödik évszak a szereteté”, másutt pedig: „Nincs ki megvédjen már / egyszer volt emlékeimtől”. Elsősorban a Dunántúl több településén lakott élete során. Most végleges otthonába, az égi hazába költözött.

Tanulmányai, műfordításkötetei, szépirodalmi művei és mindazok szíve őrzi emlékét, akik ismerték alázatosan kedves egyéniségét. Isten nyugosztalja!

(Zs. L.)

 

 

2022-12-21

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A jel új ruhája

Nyolc évvel a jelujsag.hu elindulását követően lapunk új külsővel jelentkezik. Oldalunkon megtalálják az elmúlt tizenkét év teljes tartalmát, több mint 1300 cikket csaknem 250 szerző tollából.

Keresztút

Van-e félelmesebb és fájdalmasabb metaforája az emberlétnek, mint Krisztus keresztje? Aligha, mivel a kereszt magába sűríti mindazt, ami a test és a lélek számára elviselhetetlen teher, kimondhatatlan kín és keserűség.

Üldözési Mária

Doktor Rozsomák Rezsőné született Lopakodó Mária magányos özvegy minden esetben lassította és halkította lépteit munkahelye folyosóin, amikor beszédfoszlányok szálltak füleibe. Leparkolt a kiszemelt, inkább kifülelt iroda ajtaja előtt. Onnan fürkészte, hogy mit beszélhetnek róla. Rempülik-e? Dicsérik-e? Egyáltalán, mi derül ki saját magáról munkatársai szavainak képletes tükrében…
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!