JEL újság

Fordulópont

Pálmai Tamás2024.01.04

Jó érzés volt olvasni az év végi gondolatokat. Akár a Háromszékben Kuti János nagyszerű eszmefuttatása, szatirikus, vesékbe látó víziója (Előttünk a jövő), akár Váry O. Péter lényeget megfogó írása a rettentően fontos választások évéről (Múlt, jövő) vagy Sepsiszentgyörgy polgármesterének figyelemfelhívása a közösség megtartásának és fejlődésének a fontosságára, de Kovács István püspök kulcsszavai is ide tartoznak. Utóbbiak közül agyunkba és szívünkbe kell vésnünk néhányat: alázat, bizakodás, Isten, hit, szerető család, helytállás, küzdelem, összekapaszkodás. Novák Katalin elnök asszony meg mélyen emberi, meleg, komoly, mégis végig mosolygós és optimista beszédével éppen azt adta, amit kellett, amiért szeretjük: a határtalan nemzetét felelősen szerető, gondoskodó, virtuálisan mindenkit átölelő igazi államfő érzetét.

Furcsa világunkban éppen Kelet-Közép-Európa került kulcshelyzetbe. Most ez a régió, és benne mi, magyarok vagyunk – ismét – abban a felelős pozícióban, amely meghatározhatja egész földrészünk sorsát. S ezáltal akár az egész világét is. Nem a nagyképűség, az elbizakodottság beszél belőlem, nem a vak Orbán–imádat, nem a bigott istenhit, nem az igazi liberalizmus teljes elvetése, hanem a józan paraszti ész. Én is látom rendszerünk vadhajtásait, olykor bosszantó, zavaró hibáit, a porcelánboltban elefántként viselkedő újgazdag kiskirályait. De reménykedem abban, hogy főkertészünk is látja ezt, és rendet vág ebben előbb-utóbb. És látom azt a valóban felelős kormányzást, amelyben a kormányos távcső nélkül is előre látja – évtizednyi távolságra is – a történések fő sodrát, és ezek szerint irányítja a hajónkat.

Az egész bolygónk forrong. Óriási tőkével a háta mögött utat törne, mindenkit behálózna a néhány torz tekervényű agyban megszületett rém, mely szerint minden csak a pénz és a haszon, csak ez számít, és ennek eléréséért semmi sem drága nekik. Ehhez kell a társadalmi létünkre ráerőszakolandó, hátborzongó ideológiák által generált nemtelen és színtelen embermassza. És ennek az ellenszere vagyunk mi itt, az öreg földrészünk közép-keleti szegletében. 

Voltunk már kompország, legvidámabb barakk, Európa védőbástyája. Lesajnáltak, eladtak, lenéztek, megsemmisítettek volna, mi mégis maradtunk. Valamit tudunk, ha még nem is tudatosult ez bennünk,

valamiért mindig megmaradtunk.

Talán mert örökkön akadtak olyan vezetőink – a sok rossz mellett –, akik a megmenekülésünk útját megtalálták, odavezettek és átvezettek a csodálatosan egyszer csak kettéoszló tengeren. Mert mindig ki tudtunk „termelni” olyan koponyákat, mint a Nobel-díjasaink, művészeink, tudósaink. Mert meg tudtuk találni velük és általuk azt az örök forrásként működő lokalitást, amely mindig tudott olyan újat forrni, mely – amellett, hogy mentette, magában hordozta eddigi mély és ősi gyökereinkből táplálkozó értékeinket – revelációszerűen hatott a körülöttünk süllyedni induló világunkra, és kihúzta a csávából azt is. Olykor Münchhausen báróként, a saját hajunknál fogva ragadva meg magunk. 

Csoda ez, de kicsit tudatos bűbájosság is. Ne hagyjuk hát veszni ezt az idén, a fordulóponton sem.

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!