JEL újság

Fotókiállítás Óbecsén

Szilágyi Edit2023.10.12

Szemet adtál, hogy meglássam a másik embert.
Fület adtál, hogy meghalljam a panaszát is.
Lábat adtál, hogy sorsos útján elkísérjem.
Kezet adtál, hogy elestében fölemeljem.
Szívet adtál, hogy befogadjam és szeressem.
Nem hiába ajándékoztál meg ezekkel.
Buzdíts, URAM, hogy használjam és megköszönjem.

(Füle Lajos)

Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek címmel fotókiállítást láthattak az óbecseiek a Városi Színház Kör galériájában. A tárlat a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány által a magyarság és a keresztény közösségek értékeinek megőrzése, összetartó erejének bemutatása céljából meghirdetett legjobb pályaműveket szemlézte.

A vajdasági városban nagy érdeklődéssel fogadott tárlat a Ferenc pápa csíksomlyói látogatását, a búcsút, illetve a magyarlakta területek keresztény értékeit feldolgozó mintegy száz pályamunkákból válogatott. 

„Az alkotások láttán a közönség rácsodálkozhat arra, hogy a Kárpát-medencében mennyi minden emlékeztet bennünket keresztény hitünkre, vallási kötelékünkre és hagyományainkra” – emelte ki a kiállítást köszöntő Borbély Béla, a Keresztény Értelmiségi Kör irodavezetője.

A tárlat célja nemcsak az értékek bemutatása, hanem mindannak a továbbadása, amit őseinktől megörökölve a ma élő generációk tisztelettel és féltve őriznek. A felvételeken látható templomok, a büszkén álló ódon falak mesélnek, emlékeztetnek, meghatnak, elgondolkodtatnak, minden magyar összetartozását szimbolizálják, bárhol is élnek a világban. Betekintést nyújtanak a keresztény liturgiába, a népi ájtatosság hétköznapokon felülemelkedő alkalmaiba, ünnepeinkbe, megláthatjuk a megörökített személyek szemének csillogását, érzékelhetjük a zarándokok nagy csoportjainak összetartó erejét. 

A kiállítás megnyitóján a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Botra férfikórusa és a Dúdoló asszonykórus működött közre.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A taxis meg az öregasszony

Későre járt. A naphosszi száguldozás után ugyancsak fáradt volt. Arra gondolt, hazamegy. Ám mielőtt elindult volna, a központból megcsörrent a szolgálati telefon.

Sztárpapok

Szociológusok szerint a „sztársztorik” túlmutatnak a filmeken és azt tükrözik, hogy a nemiség, a fiatalság, a politika és a divat miképpen formálják mindennapi kultúránkat. Ma már nemcsak filmsztárokról beszélünk, hanem sztárépítészekről, sőt sztárséfekről is. Alberoni találóan állapította meg, hogy a sztárok ugyan nem tartoznak az uralkodó elithez, de hatalmuk van felettünk fellépésük ereje által.

Szent „fertőzöttségben”

Üde színfoltja volt az őszelőnek, amikor K. Várnagy Márta kaposfüredi magángalériájában megnyílt Kling József szobrászművész Főhajtás a mesterek előtt című kiállítása. Mintegy két tucat kisplasztika állít emléket a művészelődöknek, akik szellemiségükkel örökre fogó tintaként írták be magukat a világ művészettörténetébe.
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!