JEL újság

Hálás vagyok

Balázs Zsuzsa2023.05.29

Sok száz embernek vitt fényt, nyugalmat, szépséget, fényjátékot az otthonába. Határon innen és túl találkozhatunk alkotásaival. „Szentjein” és a templomok színes ólomüveg ablakain keresztül beláthatunk – ahogy ő fogalmaz – a mennyországba. Szerény, hittel élő alkotó, akire Ferenc pápa is áldását küldte. Beszélgetőtársam: Soós Csilla ólomüveg-készítő művész.

– Nemrég olvastam, hogy „ahhoz, hogy ismerjük valakinek az életét, ismernünk kell az álmait, hangulatait,(…) miféle kapcsolata van csalódásaival, betegségeivel”. Azt már én teszem hozzá, hogy milyen kapcsolata van Istennel. Kezdjük az elején. Kislányként miről álmodozott?

– Kislányként mindig arról álmodtam, hogy „Karli” nevű babámmal bejárjuk majd a világot. Volt egy földgömböm, és azt játszottam, hogy jól megpörgettem, és amikor megállt, rámutattam az ujjammal egy földrészre, és azt mondtam a babámnak, most oda utazunk. Igyekszem megtartani az ígéretemet, hiszen az alkotásaim nem csak Magyarország összes vármegyéjében, hanem több Nyugat-Európai országban is megtalálhatóak. Munkáim eljutottak még Dél-Floridába és Kaliforniában is.

– Hogyan találnak Önre a feladatok?

– A templomi munkáim híre az atyák közt szájról szájra terjed. Mindig van új felkérés, megbízás. A legnagyobb „reklámom”: a tisztességes munkám és a szavahihetőségem. Ez meghozza a gyümölcsét. Így jutottak el alkotásaim a nagyvilágba is.

Hál’ Istennek úgy alakult, hogy alig győzök eleget tenni a megrendeléseknek, mint ahogy igaz az is, hogy olykor saját kedvtelésemre is alkotok. Sokan a mai napig sajnálnak is azért, hogy biztos mindig „agyagos” vagyok. Összekeverik a szakmát a keramikussággal. Igaz nem volt a siker garantálva, de ez akkor is egy csodálatos szakma lenne számomra, ha soha egy megrendelésem sem lett volna.

– Gyereklányként a templomban varázsolódott el az ólomablaküvegek színes világától?

– Katolikus családból származom. Az Istenhitem kialakulása nagymamámhoz köthető. Ő tanított meg imádkozni is. Emlékszem, amikor megkaptam életem első imakönyvét, nagyon megörültem neki. Elkezdtem gyűjteni benne a szebbnél szebb szentképeket. A szentek ábrázolásai teljesen elvarázsoltak és megszépítették a lelkem. Gyerekként minden vasárnap ott voltam a szentmiséken. Lenyűgöztek a templomok színes ablakai. Vonzódtam az ólomüveg-készítés világához. Családom mindenben támogatott. Elvittek kézműves és művészeti fesztiválokra. Végül egy művészeti iskola diákjaként elsajátíthattam a szakma minden apró mozzanatát, technikáját, fortélyát. Míg élek, ezzel a csodálatos szakmával szeretnék foglalkozni. Az alkotás mindig megnyugtat.

– Gyakran emlegeti úgy az ólomüveg-készítést mint szakmát. Hivatás vagy szakma?

– Az én esetemben az ólomüveg-készítés a hivatásom és egyben a szakmám is, de nem utolsósorban a hobbim. Soha nem éreztem tehernek a munkámat. Amikor egész nap alkotok és eljön az este, már akkor alig várom a reggelt, hogy ismét üvegvágót ragadhassak. Rengeteg alkotás, munka van a hátam mögött, melyekre büszke vagyok.

– Szakrális alkotásokhoz kell-e a több „tudás”?

– Szakrális témájú alkotásoknál nagyon fontos, hogy megvizsgáljuk a templom belső terét, hiszen fontos, hogy munkáim illeszkedjenek a helyhez. Amikor már tudom, hogy melyik szenten fogok dolgozni, akkor terveket és skicceket készítek. A helyi plébánossal karöltve átbeszéljük, melyik szent és milyen attribútummal legyen megjelenítve. Az összhangra törekszem és arra, hogy a templom ólomüvegablakain keresztül „beláthassunk” a mennyországba.

– Hogy képzeli az mennyországot?

– Egy csodálatos helyként. Virágos mezőként, ahol napsütés van, és találkozhatok Istennel valamint az én áldott jó Soós nagymamikámmal, akit másfél éve elszólított az Úr. Hiszem, hogy fenn a mennyországban van, onnan vigyáz rám és kíséri életutam.

– Mennyi ideig dolgozik egy alkotáson, például ha Jézus Krisztust ábrázolja?

– Minden táskámban és azokban a terekben, ahol élek és dolgozom, ott van a feszület. Jézus erőt ad. Az alkotásaim elkészítési ideje függ a munkám nagyságától és összetettségétől, például egy templom komplett ólomüvegeinek elkészítése általában hónapokig tart.

– Zenére vagy csendben dolgozik?

– Mindig csendben dolgozom. Engem ez segít az elmélyülésbe.

– Van-e kedvenc szentje?

– Van. Szent Erzsébet és Szent Rita. Erzsébet számára fontos volt a betegek, szegények segítése és gondozása. Kötényében a rózsákkal szokták ábrázolni. Szent Rita szintén a betegek védőszentje. Nagymamám mindig Szent Ritához imádkozott, és kérte a betegségből való felgyógyulást. A betegség az egy állapot, ha nem győz le, akkor megerősít.

– Tapasztalatból mondja?

– Mikor egy ember ránéz egy másik emberre, és hall a sikereiről, sokszor csak a pozitív oldalát látja az „éremnek”. De ennek az „éremnek” az én esetemben is két oldala van. Jó pár évvel ezelőtt sajnos egy autoimmun betegséget diagnosztizáltak nálam, ami megnehezítette a mindennapjaimat. Hittel, odafigyeléssel és egészséges életmóddal ez az állapot szinten tartható. Az Istenhit és a szakmám őszinte szeretete nagyban segít ebben.

– Mesél még a hitéletéről?

– Kislánykorom óta mindennap reggel és este imádkozom. De napközben is többször azon kapom magam, hogy beszélgetek Istennel. Jelentősebb döntéseim előtt mindig kérem a segítségét, tanácsát, hogy mutasson nekem olyan utat, amire évek múltával is büszke lehetek. A belső hangra hallgatok, ezért ha valamit csinálok, azt vagy teljes odaadással csinálom, vagy nem csinálom.

– Ferenc pápa apostoli áldását is megkapta. A Vatikánba is eljutottak alkotásai. Mit jelent ez Önnek?

– Igen, a Vatikánba is eljutottak munkáim. Ereklyetartó dobozokat készítettem ólomüvegből. Ez egy csoda volt számomra. A pápai áldás a szülői ház falának egyik különleges ékessége. Nagyon hálás vagyok Istennek, mert mindig segít.

– Nemcsak szakrális alkotásai vannak. Nyakláncokat, lámpákat és praktikus dolgokat is készít. Ez így „együtt” Soós Csilla, az alkotóművész?

– Életem során nemcsak vallási tematikájú alkotásaim születtek, hanem nagyon sok magánhelyen, kastélyokban, lakásokban, hotelekban is megtalálhatók ólomüveg műalkotásaim. Igyekszem mindig a megrendelőimmel átbeszélni az igényeiket és annak megfelelni. Nagyon jó dolog, amikor egy családi ház belső terének kialakítására kérnek fel, hogy alkossak egy oda illő ólomüveg ajtót, ablakot vagy épp restauráljak. Fontos, hogy minden munkám illeszkedjen a környezetéhez, ne „lógjon ki”. Igen, ez vagyok én így, együttesen, a munkám szerelmese.

– Most min dolgozik?

– Tavaly nagyon sok templomi megrendelésem volt és ez idén sincs másként. Jelenleg a legnagyobb munkám egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei templom ólomüvegeinek az elkészítése. A templomba a következő szenteket készítem el ólomüvegből: Szent Rita, Assisi Szent Ferenc, Aquinói Szent Tamás, Szűzanya és Szent Anna. Mindig utánanézek és tanulmányozom az aktuális szent életét, hiszen nagyon fontosnak tartom, hogy ismerjem. Ha belépek egy templomba a színek és a fények megragadnak, de nem csak engem; szinte minden esetben a hívek lelkét is.

– Melyik az a szín, ami a leginkább tükrözi az Ön lelkét?

– Az én kedvenc színem a sárga, ami arany színként jelenítődik meg a templomok belsején. Miért ez a kedvencem? Az arany a mennyországot szimbolizálja. Az alkotásaimmal mindig arra törekszem, hogy amikor egy templomba belépünk, érezzük, a mennyországba érkeztünk.
 

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Hol vagyunk otthon?

Az indiai származású Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetessel, a Pápai Magyar Művek volt igazgatójával beszélget magyarországi szolgálatáról Balázs Zsuzsa

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball-Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvétel nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!