JEL újság

Húsvét Óbecse főterén

Szilágyi Edit2020.02.01

Óbecse hívei idén együtt ünnepelték a kereszténység legnagyobb ünnepét. Felemelő érzés volt látni a katolikus és pravoszláv templomokból a térre igyekvőket.

 

Óbecse jellegzetes Tisza-parti város. A Vajdaság 45 községének egyike. Bácska keleti részén, a Tisza jobb partján fekszik, a lakosság zöme magyar, illetve szerb nemzetiségű.

   A város legszebb épületei, melyek túlnyomó többségét a 19. században emeltek, hűen őrzik a letűnt idők emlékeit. A belvárosi katolikus templom 1830-ban épült, a korábbi két templom helyén. Főoltárát Than Mór festőművész, akinek freskói a Magyar Nemzeti Múzeumban is megtalálhatók, Mária mennybevétele című alkotása teszi egyedivé. A Szent György ortodox templom a negyedik az építési sorrend szerint. Építése hét esztendeig tartott. 1858-ban fejeződött be, stílusát nézve vegyes, a barokk dominál. Három tornya a szentháromságot szimbolizálja. Ikonosztázát 63 ikon díszíti.

   A helyi keresztény húsvéti szokások nem térnek el a hagyományosan ismertektől. A húsvéti ünnepkör a pravoszlávoknál szombaton kezdődik, ami eltérő számítás miatt nem mindig esik egybe a keresztények húsvétjával. A hívek ilyenkor megszentelt fűzfaággal mennek a templomba. A feltámadásról vasárnap kora délután körmenettel emlékeznek meg. Húsvét három napján így köszöntik egymást: Krisztus Feltámadt! – és erre a válasz: Valóban feltámadt! Az ünnepet – ugyanúgy, mint a katolikus egyházban – egy hétig ülik, és az  úgynevezett halottak húsvétjával zárják, amikor a pap megáldja a sírokat.

   A katolikusok és a pravoszlávok ünnepe idén egybeesett. A belvárosi Nagyboldogasszony-templomban, és a pravoszláv Szent György-templomban a szentmise után együtt mondtak húsvéti köszöntőt a katolikus és a pravoszláv hívők húsvét vasárnapján a város központjában, követve a hagyományt, amely szerint, amikor a két vallás ünnepe azonos napra esik, a szentmisék után a főtéren is köszöntik a keresztények legnagyobb ünnepét. A római katolikus és a szerb-pravoszláv egyház papjai közötti jó együttműködés és az önkormányzat támogatásának eredményeként kerülhetett erre sor az idén is.

   Felemelő érzés volt látni, ahogy a katolikus és a pravoszláv hívek a vasárnapi szentmise után egymást köszöntve igyekeztek a közös ünnepre, amely imával kezdődött. Az egyházi kórusok, a Schola Cantorum és a Szent György-kórus éneke emelte húsvét misztériumának megélését. Az egybegyűltekhez Fuderer László belvárosi esperes-plébános és Dejan Stojanov atya szólt, majd a polgármester Vuk Radojevic, és Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke üdvözölte a megjelenteket, kiemelve az együttlét és az együtt ünneplés örömét. Stojan atya felhívta a figyelmet arra, hogy az emberiség történelmében nincs fontosabb esemény Krisztus feltámadásánál, az élet győzelme ez a halál felett a hit, a remény, a szeretet ünnepe. Fuderer atya az ünnep jelentőségéről szólt, és közös megélésének szépségéről: „Mindkét templomból egyszerre kijönnek a hívek és a papok is ide, a főtérre, köszöntik egymást húsvét alkalmából. Hiszem azt, hogy ez még jobban erősíti az együttélést, a közös hitet az egy Istenben.”

  Gyerekek, fiatalok népviseletbe öltözve, mosolyogva léptek a megjelentekhez, festett tojást kínáltak és emléklapot osztottak, amelyen templomaink láthatók. A hívők meghatottan fogadták az alkalmi meglepetést. A példaértékű hagyomány a továbbiakban sem szakad meg.

Szilágyi Edit
Óbecse

 

2014-06-01

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!