JEL újság

Itt minden közelebb visz a Jóistenhez

Lonkay Márta2022.07.10

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége háromnapos erdélyi zarándoklatot szervezett tagsága számára, melynek során a Nagyváradi Egyházmegye központjába is ellátogatott a közösség. A székesegyház, a püspöki palota és a hozzá tartozó további egyházi épületek megújulása kapcsán Kovács Ferenc Zsolttal, a püspökség irodaigazgatójával készítettünk rövid beszélgetést.

 

– Mióta szolgál a Nagyváradi Egyházmegyében?

Tizenkét éve veszek részt papi szolgálatommal az egyházmegye életében. 2009-ben, Böcskei László püspök úr váltotta a sokak által ismert Tempfli Józsefet, aki tizenkilenc éven keresztül szolgált püspökként. A rendszerváltás időszaka az újrakezdésről szólt, így József atya nagy építkezésbe kezdett. A visszaszolgáltatásokat követően elindult a strukturált felépítése mindannak, amit a kommunizmusban elvettek. Később ezt a megújuló tendenciát követte Böcskei püspök úr is. Lelkipásztori tevékenységeink mellett ezért is éreztük fontosnak, hogy a lelkiség találkozzon a kultúrával és a művészettel. A templom falai mögül való kilépéssel igyekeztünk a lelki kikapcsolódás élményét is megteremteni – nemcsak itt, a püspökségen, hanem az egyházmegye többi plébániáján is.

– Az utóbbi években nagy építkezéseken vannak túl. Meséljen a minket körülvevő barokk központ létrehozásáról.

A püspöki palota négyéves felújítás után nyitotta meg újra a kapuit. A barokk központ épületegyüttesébe tartozik a székesegyház, a püspöki palota és a Kanonok-sor is, ami ennek az egységnek a külső kereteit adja. A palotában irodákat is működtetünk. Idetartozik többek között a pasztorális, a vallásturisztikai, a kateketikai és az egyházzenei iroda is. Család- és ifjúságpasztorációval, felnőtt pasztorációval, pedagógusképzéssel is foglalkozunk. A fiataloknak pedig többféle programot indítottunk a felnőttképzés területén.

– Zarándokokat és turistákat is fogadnak?

Igen, vallásturisztikai irodánk segítségével rendszeresen fogadunk zarándokokat. Mottónk jelzi a küldetésünket: Szeretnénk „turistákat fogadni, és zarándokokat elengedni”. Igyekszünk a hozzánk látogatókat hitbeli élményben részesíteni, de az is fontos, hogy a nem hívő testvéreink is megérezzék ebből a vallásos közegből a küldetésünket. Ezért is várunk mindenkit szeretettel nemtől, kortól, vallási és kulturális hovatartozástól függetlenül.

– Nemcsak a székesegyházban történő liturgikus cselekmények, hanem az épületeikben megrendezett események is lelki feltöltődést nyújtanak az érdeklődők számára. Milyen kulturális lehetőségek várják a palota látogatóit?

A püspöki palota multifunkcionális épület, kihasználtsága a pincétől a padlásig terjed. Mindössze egyötöd része biztosítja az egyházmegye működését, a fennmaradó összes többi tér és iroda egy nagy kiállítóközpontot képez, melyben megtalálható a múzeumi részleg, továbbá műhelyek és közösségi termek is. A kultúra és a művészet kiemelten fontos számunkra, ezért rendszeresen szervezünk kiállításokat és koncerteket is. Egy hangverseny során előadótermünk igazi közösségi térré változik. Látogatóközpontunk kiállítótermében egyházművészeti alkotásokat, festményeket, textíliákat és liturgikus kellékeket is megtekinthetnek az érdeklődők.

– A kertben sétálgatva pedig úgy érezheti magát az ember, mintha egy arborétumba érkezett volna…

Nagy ajándék, hogy dendrológiai értékeket is őrzünk a püspöki palota kertjében. A természetvédelmi területen több száz éves fák idézik meg a bibliai kert hangulatát. Egy csendes séta során felfedezhetjük az élő természet évszakonkénti szépségeit, talányait és hangját. Hiszem, hogy ez a természetes közeg is közelebb vihet bennünket a Jóistenhez.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének erdélyi zarándoklatáról részletesen itt olvashatnak: http://www.keesz.hu/kesz-zarandoklat-erdelyben-videoval

 

 

Lonkay Márta

 

 

2022-07-10

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Hol vagyunk otthon?

Az indiai származású Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetessel, a Pápai Magyar Művek volt igazgatójával beszélget magyarországi szolgálatáról Balázs Zsuzsa

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball-Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvétel nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!