JEL újság

Könnyű vagy nehéz idők?
Lányi Béla SVD • 2024.01.18

Könnyű vagy nehéz idők?

Hozzászoktunk, hogy a mai progresszív világban előre, csapásirányban haladunk. Az ellenállás sokszor kevésbé szalonképes. Hiszen ami jó, azt elvileg mindenkinek el kellene fogadni.
Cikkünk nyomán...
Rochlitz Ber­na­dett • 2024.01.12

Cikkünk nyomán...

A Külsőferencvárosi Szent Kereszt-templomban 1956. október 25-én többen életüket vesztették. Erről szóló cikkünk nyomán küldte el szerkesztőségünknek Péch Margit édesapja, Péch Endre naplójának néhány bejegyzését.
Provance-i karácsony
Kocsándly Kuti Margit • 2023.12.11

Provance-i karácsony

A franciaországi Provence-ban kicsit más a karácsonyi készülődés, mint máshol, több évszázados hagyománya van, melyet a helyiek ma is élnek.
Sztárpapok
Lányi Béla SVD • 2023.11.23

Sztárpapok

Szociológusok szerint a „sztársztorik” túlmutatnak a filmeken és azt tükrözik, hogy a nemiség, a fiatalság, a politika és a divat miképpen formálják mindennapi kultúránkat. Ma már nemcsak filmsztárokról beszélünk, hanem sztárépítészekről, sőt sztárséfekről is. Alberoni találóan állapította meg, hogy a sztárok ugyan nem tartoznak az uralkodó elithez, de hatalmuk van felettünk fellépésük ereje által.
Áldozatok az Ecseri úti templomban
Rochlitz Ber­na­dett • 2023.10.25

Áldozatok az Ecseri úti templomban

1956. október 25-én öten életüket vesztették Budapesten, a Külsőferencvárosi Szent Kereszt-templomban. Tudatosan irányított vagy egy eltévedt lövés oltotta ki az életüket?
Győri anzix
Lőrincz Sándor • 2023.09.20

Győri anzix

Nyaranta általában mindig más és más tájba, városba szerelmesedünk bele feleségemmel. Idei bakancslistánkon Győr szerepelt. Szakrális múltjával, képző- és iparművészeti örökségével, hiszen a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca torkolatában elterülő városhoz számos jeles személyiség kötődik.
Nyári táborok
Lányi Béla SVD • 2023.09.05

Nyári táborok

Amikor idén is részt vettem a cebui gyermekotthonok táborában, elgondolkodtam azon, mennyiben is különbözik mindez attól, amit annak idején a magyar rendtartományban tapasztaltam.
Szent időtlenségben...
Lőrincz Sándor • 2023.08.28

Szent időtlenségben...

Vízparton az ember könnyebben felejt – választotta egyik kötetének címéül Tamás István. Hogy könnyebben felejtünk-e a Balaton partján? A rosszat minden bizonnyal, miközben érzékenyebbek leszünk a jóra, ám szembeötlőbb a harmónia és a disszonancia örök viadala is.
Változó szociális média egy változó világban
Lányi Béla SVD • 2023.07.15

Változó szociális média egy változó világban

A szociális médiumok hirtelen változásai még kiszámíthatatlanabbá teszik a mai világot és benne az emberek, különösen az ifjúság életérzését. Mintha kétpólusúvá válna a világ. Mindez kihívást jelent a keresztény misszió számára, ha használja a közösségi médiát.
Szociális média - tanulás és misszió
Lányi Béla SVD • 2023.06.13

Szociális média - tanulás és misszió

A filippínók, különösen a fiatalok, társasági emberek. Így viselkednek a világhálón is. Bárhol is legyen, a filippínó okostelefont fog a kezében, végigpörgeti a szociális média végtelen hírfolyamát, új embereket ismer meg, és a különböző csoportokhoz csatlakozik.
Vízen járni...
Lőrincz Sándor • 2023.04.26

Vízen járni...

II. János Pál pápa Hungarorum Gens kezdetű apostoli konstitúciójával, a Veszprémi Egyházmegyétől leválasztva, 1993. május 30-án alapította meg a Kaposvári Egyházmegyét.
Kultúrák között
Lányi Béla SVD • 2023.04.03

Kultúrák között

A Fülöp-szigetek lakosságának mindössze két százaléka vallja magát buddhistának, de hogy miképpen gyakorolják vallásukat és mennyire tartoznak hozzá, az már eléggé nehezen meghatározható. Sok „buddhista” más vallásokhoz tartozónak is gondolja magát, illetve a természetesen egyistenhívő itteni katolikusokban szintén mélyen gyökerezik a hit, hogy a világot szellemek és természetfeletti lények lakják, jók és rosszak egyaránt, akiknek hatása van sorsunkra.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!