Kaleidoszkóp

Nyelvtanulás a Fülöp-szigeteken

„Az első három hónapban nem értettem semmit – emlékszik vissza egy Cebuba nősült amerikai. – Majd az első három évben azt gondoltam, hogy ez egy ázsiai Amerika. Csak utána jöttem rá, hogy ez igazából Ázsia, amerikai mázzal.”

Maszk elé rejtett szentek

Napjaink legjellemzőbb, mindenki által hordott „ruhadarabja” a szájat és az orrot eltakaró maszk. Egy éve a kézfertőtlenítő mellett mindenki legalább egy tartalékot hord belőle a táskájában. Édesanyám egy időben a maga varrta maszkokból osztott a tömegközlekedés járatain a maszk nélkül utazóknak, nehogy büntetést kelljen fizetniük.

A járvány és az elit

Mi is lehet a koronavírus-járvány legfontosabb társadalmi következménye azon túlmenően, hogy sokan súlyosan megbetegedtek, meghaltak, elveszítették állásukat? Átalakult a társadalom. Itt, a Fülöp-szigeteken is felbomlottak az exkluzív szervezetek, amelyek az embereket eddig vezették, és igazi vagy vélt biztonságot adtak nekik.

Ötszáz év kereszténység a Fülöp-szigeteken

„Ezt sajnos nem tudom megmondani” – mosolyog zavartan a fiatal könyvtárosnő. Pedig a cebui verbita egyetem Filippiniana gyűjteményében vagyunk, ahol a szigetvilág kultúrájával kapcsolatos könyvek és tárgyak sokaságát őrzik. Magyar látogatóm csak azt kérdezte, hogy melyik évben is volt a híres rózsafüzéres forradalom. (A helyes válasz 1986 lett volna.)

Farsangi humorzsák

Megvan az ideje a születésnek, és megvan az ideje a meghalásnak. (…) Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak” – áll a Prédikátor könyvében. Idén ugyan a pandémia miatt elmaradnak a bálok, ám az örömnek, a nevetésnek senki és semmi sem állhatja útját, s a jókedvű keresztényt Isten különösen kedveli.

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks