JEL újság

Zarándoklat után

Zarándoklat után

Engem leginkább talán az ragadott meg, milyen emberi módon, s mégis milyen eltökélten törekedett korszerű lenni, napjainkba illeszkedni, egyúttal felmutatva és megőrizve vallásunk ősi, alapvető tanításait. „Ne féljetek!” – mondta legelső pápai szózatával. Hányszor ismétlődik ez a biztatás a Szentírásban, de zsigereinkbe mégis milyen mélyen és milyen korán beivódott a görcsös félelem!
Újév a Fülöp-szigeteken
Lányi Béla SVD • 2023.01.04

Újév a Fülöp-szigeteken

A jómódú kínai filippínó elit tudatos és színvonalas újévköszöntése nagyon eltér a tömegek szórakozásától. A fiatal felnőttek számára azonban, Magyarországhoz hasonlóan, ott a lehetőség, hogy barátaikkal kisebb rendezvénytermeket vagy éppen éttermeket és bárokat keressenek fel.
Avantgarde és arrieregarde
Lányi Béla SVD • 2022.11.12

Avantgarde és arrieregarde

Most itt is egyre több a változás. Nemcsak azáltal, hogy az internet bekapcsolásával az emberek távoli országok életérzését is magukévá tehetik, hanem az élet mindennapi vonatkozásaiban is. A peso gyengülése óriási probléma. A családok többet költenek élelmiszerre, és a villanyszámla is jelentősen megnőtt.
Emlékeim
Kocsándly Kuti Margit • 2022.11.04

Emlékeim

Így kelt fel a nap. 1956. november 4. volt.
Amit akartok tőlük, azt tegyétek ti is velük
Lányi Béla SVD • 2022.09.15

Amit akartok tőlük, azt tegyétek ti is velük

Erdei tragédia – láthatjuk a budapesti Mezőgazdasági Múzeum egyik tárlója feliratán. Az üveg alatt két őzbak koponyája látható, amelyek összeakadtak verekedés közben. Igen, az állatvilágban is léteznek konfliktusok! A saját fajtársak is halálos veszélyt jelenthetnek egymásra, különösen, ha velük szemben kisebb a veszélyérzet.
Rejtőzködő szentek - A sör segíthet
Rochlitz Ber­na­dett • 2022.08.07

Rejtőzködő szentek - A sör segíthet

A nyári hőségben minden alkalmat megragadunk, hogy hűtsük magunkat. Keressük az árnyékot, fejest ugrunk a Balatonba vagy beállunk a hideg zuhany alá. És valljuk meg, ilyenkor segíthet egy pohár hideg sör is.
Akkor nincs család!
Lányi Béla SVD • 2022.07.22

Akkor nincs család!

„Ha pénzről van szó, akkor nincs család!” – figyelmeztette egyik beszélgetőtársamat testvérének az ügyvédje, amikor a szülői örökség felosztásáról volt szó. A keresztény neveltetésre, az egykori meghitt családi életre utalva a hölgy csak békülni szeretett volna, hogy a felmerült pénzügyi konfliktust türelemmel és szeretettel oldják meg.
Az amor proprio
Lányi Béla SVD • 2022.05.16

Az amor proprio

Nagyon sok, egyszerű Fülöp-szigeteki embernél tapasztaltam, hogy természetes bölcsességgel érzik meg, hogyan kell dönteniük, mert tudatában vannak emberi méltóságuknak. Tudják, hogy mások számítanak rájuk.
Keresztutak Fayköd Máriával

Keresztutak Fayköd Máriával

Húsvét közeledtével induljunk el a keresztúton, egy kőbe faragott kálvárián. Melyiket válasszam? Budajenő? Magyarpolány? Ahol a fogaskerekű a Svábhegy legmeredekebb oldalában kapaszkodik fölfelé a hivalkodó villák között, lent a völgyben van Városkút. A 128-as busz végállomásánál az egyik ház tetejét kereszt díszíti. Ez a Boldogasszony-kápolna, ahol 1753-ban csoda történt.
Szerencsétlenekből sikeresek
Lányi Béla SVD • 2022.03.23

Szerencsétlenekből sikeresek

Csaknem tizenöt éve, amikor a verbita testvérjelöltek prefektusa voltam itt, a Fülöp-szigeteken, a képzési program része volt, hogy minden hétvégén meglátogattunk egy fiúotthont. Korrepetáltuk a fiatalokat, kikérdeztük a leckét, és mindig beszéltünk velük hitünk fontos kérdéseiről is.
Fokozatos ébredés
Lányi Béla SVD • 2022.01.31

Fokozatos ébredés

„Hiszünk abban, amit csinálunk. Igyekszünk maximális pontossággal kutatni, felmérni a műemlékeket, elkészíteni a helyreállítási terveket. De ha az egyetem nem támogatna bennünket, akkor még a műemléki helyszínekre sem tudnánk kijutni” – magyarázta a San Carlos verbita egyetemünk műemlékvédelmi részlegének vezetője.
Rejtőzködő szentek - Újévi fogadalom
Rochlitz Ber­na­dett • 2022.01.11

Rejtőzködő szentek - Újévi fogadalom

Az emberi élet fordulópontjai mindig jó alkalmat kívánnak új célok kitűzésére. Így vagyunk ezzel esztendőváltáskor is: Megfogadjuk, hogy mostantól jobban figyelünk családtagjainkra, több hasznos időt töltünk a gyerekeinkkel, rendszeresen mozgunk és persze kevesebb csokoládét fogyasztunk. 

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A jel új ruhája

Nyolc évvel a jelujsag.hu elindulását követően lapunk új külsővel jelentkezik. Oldalunkon megtalálják az elmúlt tizenkét év teljes tartalmát, több mint 1300 cikket csaknem 250 szerző tollából.

Keresztút

Van-e félelmesebb és fájdalmasabb metaforája az emberlétnek, mint Krisztus keresztje? Aligha, mivel a kereszt magába sűríti mindazt, ami a test és a lélek számára elviselhetetlen teher, kimondhatatlan kín és keserűség.

Üldözési Mária

Doktor Rozsomák Rezsőné született Lopakodó Mária magányos özvegy minden esetben lassította és halkította lépteit munkahelye folyosóin, amikor beszédfoszlányok szálltak füleibe. Leparkolt a kiszemelt, inkább kifülelt iroda ajtaja előtt. Onnan fürkészte, hogy mit beszélhetnek róla. Rempülik-e? Dicsérik-e? Egyáltalán, mi derül ki saját magáról munkatársai szavainak képletes tükrében…
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!