JEL újság

A legnagyobb ajándék maga Jézus
Vizy Anita • 2021.12.22

A legnagyobb ajándék maga Jézus

A karácsonyfa történetéről, karácsonyi népszokásainkról Harangozó Imre néprajzkutatóval, az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola alapító elnökével beszélgettünk.
Megszületett, hogy megmentsen
Lányi Béla SVD • 2021.12.16

Megszületett, hogy megmentsen

Cebuban sokan hallottak már Magyarországról, hiszen van itt „magyar kenyér” (egy kalácsszerűség), „magyar kolbász” (a debrecenihez hasonlít). Mégis egészen másképpen gondolnak ránk a gyermekotthoni gyermekek, akik tudják, hogy magyar jótevők segítségével tudjuk támogatni őket.
Kórházi krédó
Lőrincz Sándor • 2021.12.13

Kórházi krédó

Gyakran vezet el az utam a kaposvári kórház előtt. Most, advent idején is, amikor falakról alácsüngő fényfüzérek, ünnepi díszbe öltözött örökzöldek hívják fel a figyelmet karácsonyra, amikor a hívő betegekben tudatosul: Isten a legfőbb gyógyító; az orvos csupán eszköz a Teremtő kezében.
Mibe csöppentem?
Lányi Béla SVD • 2021.11.28

Mibe csöppentem?

Ebben a cikkben olyan betelepülőket mutatok be, akik az itteni társadalom részét képezik. A fejlett országokból érkező „expat”-ok tartós vízummal rendelkeznek, és nem kívánnak visszatelepülni a hazájukba. A két legfontosabb típus: a „férjek” és a misszionáriusok. Nem mindig könnyű a beilleszkedésük.
Múltidéző a Duna-kanyar fővárosában
Lőrincz Sándor • 2021.11.04

Múltidéző a Duna-kanyar fővárosában

A bazilika méltóságteljesen uralja a tájat, s az esztergomi Prímás-szigetet Párkánnyal összekötő Mária Valéria hídon sétálva nehéz eldönteni: Szlovákiába tartva, vagy onnan visszatérve tárja-e fel teljesebben rejtett szépségeit a táj.
Nem rejtőzködő szentek
Rochlitz Ber­na­dett • 2021.10.12

Nem rejtőzködő szentek

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus napjaiban megtapasztalhattuk, hogy csak a hétköznapokban rejtőzködünk, vagyunk gyávák sokszor megvallani hitbeli hovatartozásunkat. Együtt bátrabban viselkedünk, és egymást is erősítjük a hitünk nyilvános megélésében.
Közlekedés a Fülöp-szigeteken
Lányi Béla SVD • 2021.09.25

Közlekedés a Fülöp-szigeteken

Az Európában ismert szociális piacgazdasággal szemben itt a vad, még az amerikainál is vadabb kapitalizmus uralkodik. A közlekedés magánkézben tartása nemcsak az utasok, illetve a gazdaság működésének érdekeit írja felül, hanem olyan mai vívmányok bevezetését is lehetetlenné teszi, mint a környezetkímélés és a fenntarthatóság.
Rejtőzködő szentek - Ferenc pápa látogatása
Rochlitz Ber­na­dett • 2021.09.07

Rejtőzködő szentek - Ferenc pápa látogatása

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére hazánkba látogat Ferenc pápa. Utcai hirdetőtáblák, telefonfülkékre kiragasztott óriásplakátok, online felületek hirdetik a világra szóló eseményt.
Nyelvtanulás a Fülöp-szigeteken
Lányi Béla SVD • 2021.07.14

Nyelvtanulás a Fülöp-szigeteken

„Az első három hónapban nem értettem semmit – emlékszik vissza egy Cebuba nősült amerikai. – Majd az első három évben azt gondoltam, hogy ez egy ázsiai Amerika. Csak utána jöttem rá, hogy ez igazából Ázsia, amerikai mázzal.”
Maszk elé rejtett szentek
Rochlitz Ber­na­dett • 2021.05.21

Maszk elé rejtett szentek

Napjaink legjellemzőbb, mindenki által hordott „ruhadarabja” a szájat és az orrot eltakaró maszk. Egy éve a kézfertőtlenítő mellett mindenki legalább egy tartalékot hord belőle a táskájában. Édesanyám egy időben a maga varrta maszkokból osztott a tömegközlekedés járatain a maszk nélkül utazóknak, nehogy büntetést kelljen fizetniük.
A járvány és az elit
Lányi Béla SVD • 2021.05.19

A járvány és az elit

Mi is lehet a koronavírus-járvány legfontosabb társadalmi következménye azon túlmenően, hogy sokan súlyosan megbetegedtek, meghaltak, elveszítették állásukat? Átalakult a társadalom. Itt, a Fülöp-szigeteken is felbomlottak az exkluzív szervezetek, amelyek az embereket eddig vezették, és igazi vagy vélt biztonságot adtak nekik.
Ötszáz év kereszténység a Fülöp-szigeteken
Lányi Béla SVD • 2021.03.27

Ötszáz év kereszténység a Fülöp-szigeteken

„Ezt sajnos nem tudom megmondani” – mosolyog zavartan a fiatal könyvtárosnő. Pedig a cebui verbita egyetem Filippiniana gyűjteményében vagyunk, ahol a szigetvilág kultúrájával kapcsolatos könyvek és tárgyak sokaságát őrzik. Magyar látogatóm csak azt kérdezte, hogy melyik évben is volt a híres rózsafüzéres forradalom. (A helyes válasz 1986 lett volna.)

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A jel új ruhája

Nyolc évvel a jelujsag.hu elindulását követően lapunk új külsővel jelentkezik. Oldalunkon megtalálják az elmúlt tizenkét év teljes tartalmát, több mint 1300 cikket csaknem 250 szerző tollából.

Keresztút

Van-e félelmesebb és fájdalmasabb metaforája az emberlétnek, mint Krisztus keresztje? Aligha, mivel a kereszt magába sűríti mindazt, ami a test és a lélek számára elviselhetetlen teher, kimondhatatlan kín és keserűség.

Üldözési Mária

Doktor Rozsomák Rezsőné született Lopakodó Mária magányos özvegy minden esetben lassította és halkította lépteit munkahelye folyosóin, amikor beszédfoszlányok szálltak füleibe. Leparkolt a kiszemelt, inkább kifülelt iroda ajtaja előtt. Onnan fürkészte, hogy mit beszélhetnek róla. Rempülik-e? Dicsérik-e? Egyáltalán, mi derül ki saját magáról munkatársai szavainak képletes tükrében…
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!