Kaposvári elismerés munkatársunknak és a KÉSZ helyi elnökének

Pro Urbe Kaposvár kitüntetést adományozott Csillag Gusztáv ügyvédnek, a KÉSZ helyi csoport elnökének és Lőrincz Sándornak, lapunk munkatársának Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése.

 

Az elismeréseket – rendhagyó módon megszervezett ünnepség keretében – Szita Károly polgármester adta át.

Csillag Gusztáv az igazságszolgáltatásban és a helyi közéletben végzett több évtizedes, példaértékű munkájáért kapta az elismerést, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez.

Csillag Gusztáv Zalaegerszegen született 1948-ban. 1953 óta a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1973-ban szerzett diplomát. 1975-ben ügyvédi jogtanácsosi szakvizsgát tett. 1976-tól a Kaposvári 1. Számú Ügyvédi Munkaközösség tagjaként dolgozott, 1991 óta egyéni ügyvéd. 2004 és 2015 között a Csillag Ügyvédi Irodában végezte munkáját.

A kaposvári önkormányzat megalakulásától 2006-ig a jogi, ügyrendi és összeférhetetlenségi bizottság külső tagjaként vett részt a városi közgyűlés munkájának előkészítésében. Alapítása óta felügyelőbizottsági tagja a Magyar Katolikus Rádiónak, jogászi tudását egyebek közt a Kaposvári Egyházmegye, a megyei területfejlesztési tanács és a Csiky Gergely Színház is igénybe vette.

Színvonalas ügyvédi tevékenysége mellett nagy hatású közösségépítő munkát végez. 1994 óta elnöke a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kaposvári csoportjának, amit értékközvetítő munkának tart. Vezeti és lelkesíti a tagokat, az általa szervezett színvonalas rendezvényekkel is jelentős szerepet játszva a város közéletében. A Somogyért Egyesület és a Somssich–Táncsics Baráti Kör, valamint a Rippl-Rónai Ödön Művészeti Közalapítvány munkájában szintén szerepet vállalt.

1985-ben Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetésben részesült, 2002-ben elnyerte a Somogy Polgáraiért elismerést, 2004-ben pedig Kaposvár Város Szolgálatáért díjjal köszönte meg tevékenységét a városi közgyűlés. 2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje állami kitüntetést.

 

*

 

Lőrincz Sándor az indoklás szerint a helyi kulturális életben végzett magas színvonalú munkájáért, kiemelkedő publicisztikai tevékenységéért vehette át a Pro Urbe Kaposvár elismerést, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez.

Lőrincz Sándor 1965-ben született Kaposváron. 1986-ban szerzett tanítói oklevelet a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán. 1989-ig népművelőként dolgozott. 1990 és 2000 között a Somogyi Hírlap újságírója, 1995-től rovatvezetője volt, 2017 óta ismét megjelennek írásai a megyei napilapban, de az Új Ember katolikus hetilap Mértékadó mellékletében, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Jel című lapjában és a Somogy folyóiratban is publikál. 2001-től a Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal főtanácsosa, 2008-tól a Humánszolgáltatási Főosztály főosztályvezető-helyettese, 2013-tól a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltsége társadalmi kapcsolatokért felelős referense.

Somogy és a megyeszékhely alázatos krónikása. Az elmúlt évtizedekben kitartó munkával jelentette meg kaposvári, somogyi, országos, nemzetközi hírű személyiségekről szóló, keresztény szellemiséget tükröző köteteit. Huszonhét könyv szerzője. Rendszeresen közreműködik a helyi értékeket felmutató rendezvényeken, könyvbemutatókon, kiállítás megnyitókon. Több nívós filmet készített Kaposvárról és Somogyról, a Spiritus című egyházmegyei lap és a Szent Imre Híradó főszerkesztője, számos somogyi kiadvány szerkesztője. A Somogy Megyei Kormányhivatal galériavezetője. Tagja a Kaposvári Püspökség kommunikációs bizottságának, vezetőségi tagja a Somogy Megyei Honismereti Egyesületnek.

Munkáját 2003-ban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének sajtódíjával, 2009-ben Somogy Polgáraiért díjjal ismerték el, 2012-ben pedig Kaposvár Város Szolgálatáért kitüntetésben részesült. 2016-ban megkapta a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát, 2017-ben Bertha Bulcsu-emlékdíjjal, 2018-ban „A Kaposvári Egyházmegye Szolgálatáért” emlékplakettel jutalmazták.

A Szerk.

 

 

2021-01-24

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

       1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks