JEL újság

Legendák nyomában
Martinek Imre • 2024.03.25

Legendák nyomában

Országjárásunkat most az Aranyosszék két patinás településén tett múltidéző és jövőt remélő vizitációval folytatjuk. Az Erdélyi-középhegység keleti részén elterülő Torockói-hegységben, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében.
Otthonról haza
Martinek Imre • 2024.01.24

Otthonról haza

Otthonról haza. A lehető leghosszabb, göröngyökben és tövisekben egy cseppet sem szűkölködő vadcsapások ezek az utak, melyeken lépegetve mindenki cipel magával terhet.
Hungária szent hegye

Hungária szent hegye

Csodálatos tája Magyarországnak a Tapolcai-medence. Lekopott mészkőhegyek és szétterülő mocsaras rétek fölött a Balaton tükrére tekint le egy szinte teljesen szabályos csonka kúp, a Badacsony.
Csak tiszta forrásból
Martinek Imre • 2023.12.20

Csak tiszta forrásból

A szerző folytatja a pálos emlékhelyeket összekötő Források útját a Boldogasszony-kápolnától a budaszentlőrinci kolostor romjaihoz.
Alkotásai hirdetik az evangéliumot
Szabó Irén • 2023.12.05

Alkotásai hirdetik az evangéliumot

Puskás László görögkatolikus pap, festőművész, író és tanár, a magyarországi szakrális művészet kiemelkedő alakja, a kárpátaljai görögkatolikus egyház vértanúi és üldözött papjai sorsának fáradhatatlan kutatója volt. Életének 83. évében, november 24-én adta vissza lelkét a Teremtőnek.
Úton-útfélen
Martinek Imre • 2023.11.16

Úton-útfélen

Martinek Imre feladatának vallja: „észrevenni, meglátni, hitelesen megörökíteni és másokkal is megosztani” mindazt, amit lát, tapasztal. Most induló sorozatunkban mellé szegődhetünk, és vele együtt barangolhatjuk be a szép magyar tájat – határon innen és túl.
Fotókiállítás Óbecsén
Szilágyi Edit • 2023.10.12

Fotókiállítás Óbecsén

A tárlat célja nemcsak az értékek bemutatása, hanem mindannak a továbbadása, amit őseinktől megörökölve a ma élő generációk tisztelettel és féltve őriznek.
Salföldi lombok - pálos imák

Salföldi lombok - pálos imák

Megáll az ember a százados tölgyek alatt, és ilyen kölcseys tréfára mosolyodik. Odafönt pedig, a felhők között, mosolyog a kék ég, s a nyugovóra készülő júliusi Nap. A romtemplom azonban nem nyugovóra, de ünnepre készül: a 34. Magdolna-búcsú ünnepére.
KÉSZ-esek a KÉK-eseknél
A Szerk. • 2022.09.12

KÉSZ-esek a KÉK-eseknél

A Keresztény Értelmiségi Kör vendégei voltak a győri KÉSZ-esek augusztus 26–28. között. A két szervezet kapcsolata sok évre nyúlik vissza. A küldöttgyűléseken, zarándoklatokon mindig barátként üdvözölik egymást, hiszen a KÉK-esek korábban már élvezték a győriek vendégszeretetét. 
Itt minden közelebb visz a Jóistenhez
Lonkay Márta • 2022.07.10

Itt minden közelebb visz a Jóistenhez

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége háromnapos erdélyi zarándoklatot szervezett tagsága számára, melynek során a Nagyváradi Egyházmegye központjába is ellátogatott a közösség. A székesegyház, a püspöki palota és a hozzá tartozó további egyházi épületek megújulása kapcsán Kovács Ferenc Zsolttal, a püspökség irodaigazgatójával készítettünk rövid beszélgetést.
Ágoston-napi ünnep Tóthfaluban
Szilágyi Edit • 2021.09.09

Ágoston-napi ünnep Tóthfaluban

A Keresztény Értelmiségi Kör Szent Ágoston emléknapját a tóthfalui Szent József-plébánia lelkigyakorlatos házban ülte meg augusztus 28-án. A szervezet védőszentjének immár hagyományossá vált ünnepére Vajdaság tizenhét településéről érkeztek résztvevők, akiket Szabó Károly elnök köszöntött.
Délvidéki újrakezdés
Szilágyi Edit • 2021.07.21

Délvidéki újrakezdés

A Vajdaságban is, ahogyan talán a világ minden részén, hosszú hónapok teltek el teljes vagy részleges bezártságban és eseménytelenül a Covid-19 miatt. Félelmet keltve vagy óvatosságra intve hangzottak a tanácsok és a találgatások.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!