JEL újság

KÉSZ-esek a KÉK-eseknél

A Szerk.2022.09.12
A Keresztény Értelmiségi Kör vendégei voltak a győri KÉSZ-esek augusztus 26–28. között. A két szervezet kapcsolata sok évre nyúlik vissza. A küldöttgyűléseken, zarándoklatokon mindig barátként üdvözölik egymást, hiszen a KÉK-esek korábban már élvezték a győriek vendégszeretetét. 
 

Szabó Károly elnök a tőle megszokott alapossággal állította össze a programot, melybe bevonta a helyi csoportok vezetőit is. Kanyó Ervin idegenvezető történelmi tudása, lelkesedése, magyarsághoz való hűsége magával ragadó volt. Stausz Edina és Szabó-Hangya Teréz, a KÉK munkatársai minden rezzenésre figyelve törekedtek arra, hogy csoportunk jól érezze magát.

A vendégeknek sok szeretetben, odafigyelésben, önzetlenségben volt részük. A vajdasági magyarok alázatát, az anyaországhoz való kötődését példaértékűnek látták. A kisebbségi lét, a nehézségek ellenére, az emberek bizakodók, reménykedők. „Miért mennénk el, hiszen itt születtünk?!” – mondta nekik egy feketicsi asszony, akinek egyik gyermeke Németországban él. Könnybelábadó szemmel újságolta azonban, hogy „magyarból” a fia hazatért, és nem is kíván elmenni többé. Köszönet nekik, hogy vigyázzák magyar emlékeinket, megtartják hagyományainkat, és mindezt örökségként igyekeznek továbbadni az ott élő fiataloknak.
 
A győriek látogatásához, melyet a KÁMME Alapítvány támogatott, a csornai KÉSZ-esek is csatlakoztak Horváthné Hatos Éva elnök vezetésével.
 
 
 
A Szerk.
 
 
 
 
 
 
2022-09-12

 

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A taxis meg az öregasszony

Későre járt. A naphosszi száguldozás után ugyancsak fáradt volt. Arra gondolt, hazamegy. Ám mielőtt elindult volna, a központból megcsörrent a szolgálati telefon.

Sztárpapok

Szociológusok szerint a „sztársztorik” túlmutatnak a filmeken és azt tükrözik, hogy a nemiség, a fiatalság, a politika és a divat miképpen formálják mindennapi kultúránkat. Ma már nemcsak filmsztárokról beszélünk, hanem sztárépítészekről, sőt sztárséfekről is. Alberoni találóan állapította meg, hogy a sztárok ugyan nem tartoznak az uralkodó elithez, de hatalmuk van felettünk fellépésük ereje által.

Szent „fertőzöttségben”

Üde színfoltja volt az őszelőnek, amikor K. Várnagy Márta kaposfüredi magángalériájában megnyílt Kling József szobrászművész Főhajtás a mesterek előtt című kiállítása. Mintegy két tucat kisplasztika állít emléket a művészelődöknek, akik szellemiségükkel örökre fogó tintaként írták be magukat a világ művészettörténetébe.
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!