JEL újság

KÉSZ-esek a KÉK-eseknél

A Szerk.2022.09.12
A Keresztény Értelmiségi Kör vendégei voltak a győri KÉSZ-esek augusztus 26–28. között. A két szervezet kapcsolata sok évre nyúlik vissza. A küldöttgyűléseken, zarándoklatokon mindig barátként üdvözölik egymást, hiszen a KÉK-esek korábban már élvezték a győriek vendégszeretetét. 
 

Szabó Károly elnök a tőle megszokott alapossággal állította össze a programot, melybe bevonta a helyi csoportok vezetőit is. Kanyó Ervin idegenvezető történelmi tudása, lelkesedése, magyarsághoz való hűsége magával ragadó volt. Stausz Edina és Szabó-Hangya Teréz, a KÉK munkatársai minden rezzenésre figyelve törekedtek arra, hogy csoportunk jól érezze magát.

A vendégeknek sok szeretetben, odafigyelésben, önzetlenségben volt részük. A vajdasági magyarok alázatát, az anyaországhoz való kötődését példaértékűnek látták. A kisebbségi lét, a nehézségek ellenére, az emberek bizakodók, reménykedők. „Miért mennénk el, hiszen itt születtünk?!” – mondta nekik egy feketicsi asszony, akinek egyik gyermeke Németországban él. Könnybelábadó szemmel újságolta azonban, hogy „magyarból” a fia hazatért, és nem is kíván elmenni többé. Köszönet nekik, hogy vigyázzák magyar emlékeinket, megtartják hagyományainkat, és mindezt örökségként igyekeznek továbbadni az ott élő fiataloknak.
 
A győriek látogatásához, melyet a KÁMME Alapítvány támogatott, a csornai KÉSZ-esek is csatlakoztak Horváthné Hatos Éva elnök vezetésével.
 
 
 
A Szerk.
 
 
 
 
 
 
2022-09-12

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!