JEL újság

Könnyebb

Pálmai Tamás2023.07.03

Emberek vagyunk. Tele hibákkal, gyarlósággal, mégis, világméretben kicsinyke, de nekünk óriási Földünkön a teremtés koronái. A legjobban sikerült alkotás, s mégis itt-ott bakikkal. 

Legyünk például bármilyen erős karakterek, legyen jellemünk bármennyire is hibátlan, acélos, szeretjük a könnyebb utat, a kisebb erőkifejtést. És itt jön a nagy paradoxon, a giga ellentmondás: mért pazarolunk eszméletlen mennyiségű energiát a gyűlöletre, az átokra, a rossz elkövetésre, amikor a jó cselekvése századannyi erőkifejtést sem igényelne?

Orvosként épp a napokban botlottam ilyenbe. Tettlegesség, lelki kínzás, törvény elé citálás, perek sokasága. Miért is? Tán már senki sem tudja pontosan. Elpazarolt évek, szenvedéssel teli, ellopott idő az érintett életekből. Aztán szintén nemrég és nem egy ember részéről tapasztaltam a sommás ítélet: „nem megyek a templomba, amíg oda olyan emberek járnak, mint xy!” Hoppá! Ki miatt is járunk oda? Nem a Jóisten miatt? Akkor meg mit számít, ki jár még oda? No és ki jogosult arra, hogy bárki fölött is ítélkezzen itt? Talán én? Ki is a bűnös valójában? Saulból Pál lett és szent. Mária Magdolnát majdnem megkövezték! Mert gyorsan kimondjuk az ítéletet, anélkül, hogy tükörbe néznénk. 

Közéleti emberként az elmúlt két hétben rakatnyi mennyiségű gond zúdult rám, melynek megoldásában tanácsomat kérték. A probléma elkerülhető lett volna, ha érintettjei kicsit is használják a foncsoros üveget, mielőtt bármit tesznek vagy megszólalnak. Mert úgy cselekszünk néha – akár több diplomával is a zsebben, akár a politikában is –, mintha a sakkról soha nem is hallottunk volna. Vagyis arról hogy legalább egy-két lépést lássunk előre, nem is beszélve lépéseink következményeiről. Azt meg pláne tudni illene, hogy merre is lép a ló, igaz-e, amit a futó mond (vagy bolond), és hogy sok parasztlúd akár király-disznót is győzhet. Hiszen helyi kis kavics is vethet szűnni nem akaró országos hullámokat, ha csendes vízbe dobják. 

Ilyenkor persze rögtön látják odafent is, ki volt a tettes, no meg felébred a csüggedt ellenfél is, és oda az idill. Mindebből ismét az elpocsékolt energiák időszaka következik majd. 

Ilyen a nagypolitika is. Ha nem ülnénk fel mindig az uszításnak, akkor egyszer arra ébrednénk, hogy szereti egymást a magyar és a román, a szlovák, az ukrán, az osztrák stb. Igaz, akkor aperitif helyett utópiát innánk…

Süveges Gergőnek megjelent egy könyve Apakulcs címmel, ahol az apaság intézményének csöppet sem könnyű ellátásához három megoldási kulcsot ad. Az első a tudás kulcsa, amelynek hívószava: ismerd! A második a jóakarat kulcsa és hívószava a szeresd! A harmadik pedig a szövetség a támogasd! hívószóval. Azt hiszem, ezek a kijelentések nem is szorulnak sok magyarázatra. Magam arra döbbentem rá, mennyivel jobb apa lettem volna, ha ezt így tudom, aztán meg arra, hogy orvosként és közéleti emberként öntudatlanul is ezek szerint próbáltam, próbálok élni. S ha mindezt áttennénk a politikába is, akkor tényleg tündérországban élnénk.

Hiszen, ha ismerek valakit, tudom ki ő és jóakarattal tudok fordulni felé, szeretni tudom őt, majd szövetségre lépve vele támogatni tudom őt.

És most tessenek figyelni: ő is engem! 

Könnyebb volna, nem?

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!