JEL újság

Béketűrésetek által nyeritek meg lelketeket
Lonkay Márta • 2022.12.15

Béketűrésetek által nyeritek meg lelketeket

„Csak egyetlen út létezik, a Jóistennel együtt élni” – vallja Vladimir Arhangelski balettművész, akivel ortodox lelkiségről, templomi szolgálatról, egyházatyák tanításáról, művészi hitvallásról, a tanítás fontosságáról és az őszinte ima erejéről beszélgettünk Advent idején.
A századok hagyatékából kötelességünk építkezni
Lőrincz Sándor • 2022.12.05

A századok hagyatékából kötelességünk építkezni

Nyolcvanöt esztendeje, december 3-án a balatonszárszói sínek között lelte halálát József Attila. A fiatalok körében is népszerű költőről – akinek nevét kisbolygó őrzi –, a líra hatalmáról, az olvasás szerepéről beszélgettünk a költőként is ismert Rozsos Gáborral, a kaposvári Kodály iskola magyartanárával.
A jászol összetartja e szétesni készülő világot
Lőrincz Sándor • 2022.11.20

A jászol összetartja e szétesni készülő világot

Bevallom: irigylem a Tallián Mariann–Lázár Balázs házaspárt. Elsősorban azért, mert klasszikus író- és költőóriások ölelésében telik életük. Teszik mindezt hihetetlen művészi alázattal, közelítve a földet az éghez. Mindketten színészek, ám Balázs költőként is ismert, Mariann meg hegedűművészként is jelen van egy-egy előadáson, miközben sokadik kötete jön ki a nyomdából.
Megtanulni vágyakozni a boldog pillanatok után
Lőrincz Sándor • 2022.10.25

Megtanulni vágyakozni a boldog pillanatok után

Neves család leszármazottja Kapoli Ilona. A Szigetváron élő festőművész, népi iparművész nagyapja id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó volt, édesapja pedig, ifj. Kapoli Antal, aki szintén mesterfokon forgatta a bizsókot. Nem csoda, hogy az unoka – még ha leány is –, szintén kiváló érzékkel nyúlt a faragókés után.
Segítőként Isten útján
Lonkay Márta • 2022.10.12

Segítőként Isten útján

„Meggyőződésem, hogy Isten írja életünk forgatókönyvét” – vallja Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat szóvivője és segélyezési programigazgatója. A négygyermekes édesanyával az országhatárokat átívelő segítő szolgálatról, a krízisek leküzdéséről, s a nemrégiben bemutatott Magasságok és mélységek című mozifilmről beszélgettünk.
Egyedül Istennel
Lonkay Márta • 2022.09.30

Egyedül Istennel

A magyarországi Sarutlan Kármelita Nővérek egyetlen kolostora Magyarszéken található. Az erdővel körülvett környezetben tizennégy nővér éli imádságos mindennapjait. Horváth M. Eszter nővérrel hivatásának történetéről, a kármelita karizmáról és az egész életükön át tartó, csendes imaéletről beszélgettünk.
Hasznos fogaskerék a gépezetben
Lőrincz Sándor • 2022.09.22

Hasznos fogaskerék a gépezetben

Rákász Gergely orgonaművész kölyökként olyan volt, mint a kanyaró, át kellett esni rajta; a vendégek addig ugyanis nem léphettek be a nappaliba, amíg meg nem hallgatták produkcióját. Az egyik legtöbb orgonakoncertet adó művészünket zenei anyanyelvről, elhivatottságról és küldetésről kérdeztük.
Cserkészek vagyunk...
Lőrincz Sándor • 2022.08.25

Cserkészek vagyunk...

Nemcsak angyalbőrben, hanem cserkészegyenruhában is „minden kicsit más”. A cserkészmozgalom éltetői legalábbis ezt vallják, hiszen a magyarországi cserkészet száztíz éves fennállása óta fiatalok tömegének adott hitet, tartást, biztos fogódzót a mindennapokhoz. A szervezetnek olyan országos elnökei voltak, mint Darvas Ferenc, Sík Sándor vagy Karácsony Sándor.
Tükör által tisztán
Lonkay Márta • 2022.08.10

Tükör által tisztán

A Gondviselésben való bizakodás, maga az élő hit – vallja Vizy Márton zeneszerző. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett előadóművésszel nagycsaládról, belső szabadságról, művészi hitvallásról, lelki tükrökről és a nemrégiben bemutatott, Loyolai Szent Ignác életéről szóló musical születéséről beszélgettünk.
Isten mindenkinek megbocsát
Lonkay Márta • 2022.07.26

Isten mindenkinek megbocsát

„Ha Istenre emeljük tekintetünket, ő felemel magához” – vallja Olaj Anett filozófus. Az ötgyermekes édesanyával fiatalkori lázadásról, egy életellenes döntés következményeiről, súlyos lelki vívódásokról és az azokból való gyógyulásról, továbbá a közösségben végzett szolgálattevő mindennapokról beszélgettünk.
Létezésünk ajándék
Lonkay Márta • 2022.06.21

Létezésünk ajándék

„Ezen a pályán élethosszig kell tanulni” – vallja Budai Lívia operaénekes. A Pro Cultura Hungarica-díjjal kitüntetett világhírű mezzoszopránnal családi gyökerekről, sorsszerű véletlenekről, a művészi pálya lélektanáról, emblematikus szerepekről és az egész életét végigkísérő Isten-hitről beszélgettünk.
Gondolkodni és beszélni tanítunk
Lőrincz Sándor • 2022.06.08

Gondolkodni és beszélni tanítunk

Kiemelkedő színvonalú irodalmi, költői, írói, irodalomtörténészi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Halmai Tamás, aki sokak szerint az egyik legtermékenyebb alkotó. Honlapjának mottója szerint: az irodalom akkor is gyógyít, ha nem vagyunk betegek.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A jel új ruhája

Nyolc évvel a jelujsag.hu elindulását követően lapunk új külsővel jelentkezik. Oldalunkon megtalálják az elmúlt tizenkét év teljes tartalmát, több mint 1300 cikket csaknem 250 szerző tollából.

Keresztút

Van-e félelmesebb és fájdalmasabb metaforája az emberlétnek, mint Krisztus keresztje? Aligha, mivel a kereszt magába sűríti mindazt, ami a test és a lélek számára elviselhetetlen teher, kimondhatatlan kín és keserűség.

Üldözési Mária

Doktor Rozsomák Rezsőné született Lopakodó Mária magányos özvegy minden esetben lassította és halkította lépteit munkahelye folyosóin, amikor beszédfoszlányok szálltak füleibe. Leparkolt a kiszemelt, inkább kifülelt iroda ajtaja előtt. Onnan fürkészte, hogy mit beszélhetnek róla. Rempülik-e? Dicsérik-e? Egyáltalán, mi derül ki saját magáról munkatársai szavainak képletes tükrében…
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!