JEL újság

Egy közületek
Lonkay Márta • 2021.08.31

Egy közületek

„A fájdalmakat el kell siratni, aztán új lappal kezdhetünk” – vallja Zsuffa Tünde író. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnökével a katolikus világeseményen túl családi gyökerekről, hivatásának felismeréséről, a szenvedés értelméről és az Istenbe vetett bizalomról beszélgettünk.
Összekacsint az angyalokkal
Lőrincz Sándor • 2021.08.21

Összekacsint az angyalokkal

Egresits Ferenc pappá szentelésekor Mária meghívásra adott szavait választotta újmisés jelmondatául: „Legyen nekem a te igéd szerint”. A 60. születésnapjára készülő, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett plébánossal II. János Pál pápa 1996-os győri látogatását is felelevenítettük, melynek az angyalokkal olykor összekacsintó atya volt az egyik főkoordinátora.
Szeretetbonbonok
Lonkay Márta • 2021.07.31

Szeretetbonbonok

Mindenkiben él egyedi képesség – vallja Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke, projektmenedzsere. A négygyermekes édesapával családjának történetéről, pedagógusi hivatásról, tehetséggondozásról, hitről, közösségi és társadalmi szerepvállalásról beszélgettünk.
Hangok mélyről
Lonkay Márta • 2021.06.16

Hangok mélyről

„Az ének a lélek kiáradása” – vallja Lovász Irén Kossuth-díjas népdalénekes, néprajzkutató, egyetemi docens, érdemes művész. A háromgyermekes édesanyával eleve elrendelésről, családi hagyományokról, az ősök hagyatékáról, elengedésről, a zene gyógyító erejéről, s az öröklét érezhető jelenlétéről beszélgettünk.
Lábnyomok
Lonkay Márta • 2021.05.25

Lábnyomok

„Célok nélkül nem érdemes élni” – vallja Nagy Tímea kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó. A háromgyermekes édesanyával, vívó klasszissal kezdeti kudarcokról, nagy talpra állásokról, a szeretett barátról, igazságkeresésről, erőt adó hitéről és a megtalált békéről beszélgettünk.
Glóriás szentek között
Lőrincz Sándor • 2021.05.01

Glóriás szentek között

Művész műtermébe belépni kiváltság, a bizalom legfőbb jele, s ha még a látogatónak is kedves alkotások sorakoznak a falakon, marandóbb az élmény. Kőváriné Siess Zsuzsanna kollekciója előtt állva megrendül az ember. Lakása, műterme élő ikonosztáz. Egy fodrászból lett ikonfestőnél jártunk Fonyódon, aki több mint két évtizede kedvenc szentjei társaságában tölti idejét.
Az ima a legnagyobb fegyverem
Lonkay Márta • 2021.04.23

Az ima a legnagyobb fegyverem

„Születni csak egy helyre lehet” – vallja Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész. A világhírű zongoristával elrendelt sorsról, családi örökségről, tehetséggondozásról, magyarságtudatról, továbbá az életét átszövő keresztény értékrend mélységeiről beszélgettünk.
Mosolyt csalni az emberek arcára
Lonkay Márta • 2021.03.31

Mosolyt csalni az emberek arcára

„Legyen világosság!” – ez a Teremtés Könyvéből vett jelmondata és életvezetője Greguss Sándornak. Az író-filmkészítővel nem mindennapi gyermekkoráról, kalandvágyról, keresett és megtalált igazságokról, egy sorsfordító betegségről, missziós küldetéséről és az egész életét átható Isten-hitről beszélgettünk fóti otthonában.
Szolgálni születtünk e világra...
Lőrincz Sándor • 2021.03.10

Szolgálni születtünk e világra...

Dobozy Borbála csembalóművész azt vallja: most a befelé fordulásnak és a lelki megújulásnak van itt az ideje. Édesanyjáról, a száz éve született Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutatóról, a családból hozott tartásról kérdeztük, s fogódzókról, misszióról, igazodási pontokról.
A vers aranyfedezete a megélt élet
Lonkay Márta • 2021.02.23

A vers aranyfedezete a megélt élet

A küzdelmek többnyire aktivizálják az értelmet. A mélységek megtapasztalásai, a veszteségek engem mindig is inspiráltak az alkotásra. Kétségtelenül igaz a tétel: poeta non fit, sed nascitur; ugyanakkor igaz az is, amit úgy szoktam mondani: a vers aranyfedezete csak a megélt élet lehet.
A védőoltásokról erkölcsi szempontból
Rochlitz Ber­na­dett • 2021.02.11

A védőoltásokról erkölcsi szempontból

Lassan egy év eltelt a koronavírus-járvány kitörése óta. Kezdünk belefáradni a távolságtartásba, a maszkviselésbe, és egyre nehezebb este nyolcra hazaérni. Elérhető közelségbe kerültek a vírus elleni oltóanyagok, melyek számos erkölcsi kérdés átgondolására késztetik az embert. Az eligazodásban Rojkovich Bernadette orvos, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke lesz segítségünkre.
Kézen fogni a nézőt
Lonkay Márta • 2021.01.04

Kézen fogni a nézőt

A célok fontosak, de csak a lélek vágyaival válhatnak teljessé – vallja Ljasuk Dimitry. A reklámszakember-filmrendezővel családi gyökerekről, keresett és megtalált utakról, istenhitről, az alkotás gyönyörűségéről, a teremtett világ szépségeiről, filmjeiről, a karantén szigetről és egy ökumenikus templom építésének kezdeményezéséről is beszélgettünk.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A jel új ruhája

Nyolc évvel a jelujsag.hu elindulását követően lapunk új külsővel jelentkezik. Oldalunkon megtalálják az elmúlt tizenkét év teljes tartalmát, több mint 1300 cikket csaknem 250 szerző tollából.

Keresztút

Van-e félelmesebb és fájdalmasabb metaforája az emberlétnek, mint Krisztus keresztje? Aligha, mivel a kereszt magába sűríti mindazt, ami a test és a lélek számára elviselhetetlen teher, kimondhatatlan kín és keserűség.

Üldözési Mária

Doktor Rozsomák Rezsőné született Lopakodó Mária magányos özvegy minden esetben lassította és halkította lépteit munkahelye folyosóin, amikor beszédfoszlányok szálltak füleibe. Leparkolt a kiszemelt, inkább kifülelt iroda ajtaja előtt. Onnan fürkészte, hogy mit beszélhetnek róla. Rempülik-e? Dicsérik-e? Egyáltalán, mi derül ki saját magáról munkatársai szavainak képletes tükrében…
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!