JEL újság

Szabadság és szeretet
Thuránszky István • 2023.11.14

Szabadság és szeretet

Szabadság és szeretet a keresztény viselkedés két hordozója. A keresztény élet félelem nélküli szolgálat, másképp kifejezve: kiszabadulva személyiségünknek a szeretet által feltört korlátai közül (az önféltéstől megszabadulva) mások terhét örömmel hordozni.
Életünk alapja, oka, erőforrása és célja
Thuránszky István • 2023.10.28

Életünk alapja, oka, erőforrása és célja

Gondviselő Atyánk! Segíts nekünk mennyei kincseket gyűjtenünk ebben a földi életben, adj nekünk lelki gazdagodást!
Anyám álmai
Simon István • 2023.10.14

Anyám álmai

Régóta készülök, hogy a századik születésnapodon megköszöntselek. Mondhatnám, hogy Isten éltessen, de nem mondom, mert tudom, hogy úgyis ő éltet, vagyis hogy az ő élete meg a te életed most már egy.
Nem normálisak
Thuránszky István • 2023.09.26

Nem normálisak

Az a kép él bennünk a hívő emberről, hogy ő tisztességes, megbízható, normális ember, akitől nem kell félni, nem csinál „bolondságokat”. Noé egyszer csak nekifogott a szárazföld közepén bárkát építeni. Nem épp normális cselekedet.
Mustármagnyi hit
Simon István • 2023.09.13

Mustármagnyi hit

Hinni csak a templomban kell – szokták mondani, mintha a hit csupán a szakrális világ privilégiuma lenne, pedig a szekuláris világban is szükségünk van rá.
Isten koszorúja
Simon István • 2023.08.20

Isten koszorúja

Szent István király komolyan vette a felnőtt keresztségben kapott nevét és küldetését, istenadta koszorúként átölelte népét, nem hagyva, hogy „oldott kéveként széthulljon nemzetünk”.
A megbocsátás kulcsa
Thuránszky István • 2023.08.08

A megbocsátás kulcsa

Keresztény hitünk szerint az ember esendő: képtelen mindig jónak lenni, Isten szeretetparancsát betölteni, ezért elrontja emberi kapcsolatait, és elrontja Istennel való kapcsolatát is.
Mennyei postások
Simon István • 2023.07.31

Mennyei postások

Gyakran föltette magának a kérdést: kik ezek a láthatatlan lények, akik a Jákob létráján közlekedve egyszerre vannak távol és közel, akik Isten- és emberközelben vannak minden pillanatban. Az Isten napszámosai ők, olyanok, mint a serpák, alázatos teherhordók, akikről éppen azok feledkeznek meg, akiknek a terhét hordozzák, pedig ők azon fáradoznak, hogy nekünk jobb legyen az életünk, gondolta némi meghatottsággal.
Képmutató farizeusok
Thuránszky István • 2023.07.19

Képmutató farizeusok

Mert amikor a templomba nem járók, akik nem ismerik a Bibliát, természetes eszük szerint élnek úgy, ahogyan azt a Biblia tanítja, akkor ezek a Bibliát nem ismerők maguktól élnek egészséges lelki életet. Ezzel azt bizonyítják, hogy az Isten adta rend be van írva a szívükbe.
Arcok és emberek
Simon István • 2023.06.30

Arcok és emberek

Az arc a lélek tükre, legmélyebb élményeink és érzéseink hordozója, mely segít megkülönböztetni minket másoktól. Mert minden arc más, mégis van bennük közös vonás, vannak ismerős arcok melyeket jó látni, mert magukra ismerünk bennük.
Összebújás Istennel
Thuránszky István • 2023.06.20

Összebújás Istennel

Ahogyan az ideális szülő–gyerek kapcsolatban sem az örökös kunyerálás a kapcsolat tartalma, hanem az együttlét közös öröme, a béke, biztonság és vidámság. Esetleg a csendes összebújás boldogsága. Az is „minőségi idő”. És ha Istennel „bújunk össze”, az már maga imádkozás.
Mint kallódó tárgyak
Simon István • 2023.05.26

Mint kallódó tárgyak

Most a saját életére gondolt, hányszor volt ő is olyan, mint egy kallódó tárgy, hányszor nem találta a helyét, önmagát, az utat, amin járnia kellene, hányszor érezte elveszettnek magát. Voltak, akik elfelejtették, mintha meghalt volna, voltak, akik nem, leginkább az Isten angyalai. Ők emberek bőrébe bújva, mint hajdan Ábrahám titokzatos vendégei, meglátogatták, körülvették, segítették, nem hagyták elkallódni.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A taxis meg az öregasszony

Későre járt. A naphosszi száguldozás után ugyancsak fáradt volt. Arra gondolt, hazamegy. Ám mielőtt elindult volna, a központból megcsörrent a szolgálati telefon.

Sztárpapok

Szociológusok szerint a „sztársztorik” túlmutatnak a filmeken és azt tükrözik, hogy a nemiség, a fiatalság, a politika és a divat miképpen formálják mindennapi kultúránkat. Ma már nemcsak filmsztárokról beszélünk, hanem sztárépítészekről, sőt sztárséfekről is. Alberoni találóan állapította meg, hogy a sztárok ugyan nem tartoznak az uralkodó elithez, de hatalmuk van felettünk fellépésük ereje által.

Szent „fertőzöttségben”

Üde színfoltja volt az őszelőnek, amikor K. Várnagy Márta kaposfüredi magángalériájában megnyílt Kling József szobrászművész Főhajtás a mesterek előtt című kiállítása. Mintegy két tucat kisplasztika állít emléket a művészelődöknek, akik szellemiségükkel örökre fogó tintaként írták be magukat a világ művészettörténetébe.
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!