JEL újság

Senki és mindenki
Simon István • 2024.01.30

Senki és mindenki

Tehát senki sem bújhat ki a teherhordozás alól, mindenki hordoz terheket és nemcsak a magáét, de másokét is.
Nem törvény, személyes kapcsolat
Thuránszky István • 2024.01.26

Nem törvény, személyes kapcsolat

Hogyan maradhatunk meg az átalakulásban annak, akik voltunk, és akik maradni szeretnénk? Eddig is Jézus Krisztus volt Ura az életünknek. Ő velünk van a világ végezetéig, mégis kívül a világon. A vele való élő kapcsolat tart meg minket.
Ó és új
Thuránszky István • 2023.12.31

Ó és új

A karácsony üzenete: új jött a világba, a kegyelem ideje, és ezzel megváltozhat az emberi élet. Noha a régi is fontos és megtartó erejű volt, ez az új mégis annyira különbözik, hogy nem lehet a kettőt összeegyeztetni.
A kisded Jézus
Makláry Ákos • 2023.12.23

A kisded Jézus

A kép mindig elgondolkodtat: Szűz Mária betakarja az emberi, csecsemőtestben világra született Istent, Jézus Krisztust. Egy újszülöttnél nincs gyöngébb és kiszolgáltatottabb ember, aki gondoskodás nélkül pár óra elmúltával nem maradna életben. A mi Istenünk ilyen akart lenni.
Kevés is elég
Simon István • 2023.12.22

Kevés is elég

Nekünk, embereknek a sok is kevés, míg az Istennek a kevés is elég. Karácsony éjszakáján elég volt neki egy egyszerű jegyespár, József és Mária, egy rongyos istállócska és egy kicsi gyermekecske, hogy eljöjjön közénk.
Veled vagyok...
Simon István • 2023.11.29

Veled vagyok...

Egyedül nem megy, énekelték valamikor Sándor Pál filmjében, a Ripacsokban. Valóban, egyedül nem megy, vagy ha megy is, csak egy darabig, aztán megáll a verkli.
Szabadság és szeretet
Thuránszky István • 2023.11.14

Szabadság és szeretet

Szabadság és szeretet a keresztény viselkedés két hordozója. A keresztény élet félelem nélküli szolgálat, másképp kifejezve: kiszabadulva személyiségünknek a szeretet által feltört korlátai közül (az önféltéstől megszabadulva) mások terhét örömmel hordozni.
Életünk alapja, oka, erőforrása és célja
Thuránszky István • 2023.10.28

Életünk alapja, oka, erőforrása és célja

Gondviselő Atyánk! Segíts nekünk mennyei kincseket gyűjtenünk ebben a földi életben, adj nekünk lelki gazdagodást!
Anyám álmai
Simon István • 2023.10.14

Anyám álmai

Régóta készülök, hogy a századik születésnapodon megköszöntselek. Mondhatnám, hogy Isten éltessen, de nem mondom, mert tudom, hogy úgyis ő éltet, vagyis hogy az ő élete meg a te életed most már egy.
Nem normálisak
Thuránszky István • 2023.09.26

Nem normálisak

Az a kép él bennünk a hívő emberről, hogy ő tisztességes, megbízható, normális ember, akitől nem kell félni, nem csinál „bolondságokat”. Noé egyszer csak nekifogott a szárazföld közepén bárkát építeni. Nem épp normális cselekedet.
Mustármagnyi hit
Simon István • 2023.09.13

Mustármagnyi hit

Hinni csak a templomban kell – szokták mondani, mintha a hit csupán a szakrális világ privilégiuma lenne, pedig a szekuláris világban is szükségünk van rá.
Isten koszorúja
Simon István • 2023.08.20

Isten koszorúja

Szent István király komolyan vette a felnőtt keresztségben kapott nevét és küldetését, istenadta koszorúként átölelte népét, nem hagyva, hogy „oldott kéveként széthulljon nemzetünk”.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!