JEL újság

Égi Édesanyánk
Makláry Ákos • 2022.08.15

Égi Édesanyánk

Egy alkalommal megkérdezték Karl Rahnertől, mi az oka annak, hogy az elmúlt évtizedekben megfogyatkozott a Mária-tisztelet a katolikusok körében. A nagy német jezsuita teológus így válaszolt: „Azért, mert az emberek csak világnézetet látnak a kereszténységben, egy világnézetnek pedig nincs szüksége édesanyára.”
Isteni találkozások
Thuránszky István • 2022.07.30

Isteni találkozások

A mai napig ismétlődő, örökzöld történet. Nekünk is szomorú tapasztalatunk, hogy az ilyennek áll a világ… De hogy még Isten áldása is az övé legyen?! Mindez azt a ma is érvényes igazságot bizonyítja, hogy Isten kegyelme nem érdem szerint jár, Isten kegyelme ajándék. Nagy vigasz ez nekünk, teljesen átlagos, netán „átlagon aluli” embereknek.
Találkozás egy százéves apával
Simon István • 2022.07.18

Találkozás egy százéves apával

Az évek szálltak, mint a percek, észrevétlenül és megállíthatatlanul rohant az idő. Észre sem vette, hogy a legszebb férfikor elmaradt mögötte, és elkezdődött nála az öregedés.
Családi kör
Simon István • 2022.06.30

Családi kör

Este van, este van: ki-ki nyúgalomba! – írja Arany János, a Családi körben. Valóban a család a nyugalom, a biztonság, a békesség, a szívélyesség és a szeretet szigete. Az emberi közösség legkisebb sejtje, ami nélkül nincs igazi élet, illetve csak hányódó, hajótörésre ítélt élet van.
Életünk vezérlő ereje
Thuránszky István • 2022.06.04

Életünk vezérlő ereje

Amikor Pál rájuk tette a kezét, leszállt rájuk a Szentlélek, úgyhogy különböző nyelveken szóltak, és prófétáltak.
A kereszt
Simon István • 2022.05.27

A kereszt

Aztán a corpus valahogy elveszett, de a keresztet még sokáig őrizte, ha tehette, a tenyerébe rejtette. Mert nem volt elég neki a kereszten függő látványa, úgy érezte, a kezébe kell vennie, meg kell érintenie, el kell rejtenie, hogy a fájdalmát némileg enyhítse. Jó néhány kis keresztje volt, ami egyik ruhája zsebéből a másikba vándorolt, mert magával vitte, amikor hazulról elsietett.
Bizonyosság és biztonság
Thuránszky István • 2022.05.22

Bizonyosság és biztonság

A pásztor és nyájának képe ránk is igaz. Jézus a jó pásztor. És ha ez a te életedben is igaz, vagyis neked is „pásztorod” Jézus, azaz Krisztusod, akkor az élet minden farkasa, báránybőrbe bújt farkasa és bérese sem ronthatja el a békességedet, bizalmadat, biztonságodat és a téged körülvevő szépséget.
Kopogtatás nélkül
Simon István • 2022.04.24

Kopogtatás nélkül

Az én házam az én váram – tartja a szólás, ami ezt jelentheti: én önálló entitás vagyok, engem ne háborgassatok. Akik megtehetik, a házukat magas kerítéssel is körülveszik, hogy senki ne zavarhassa meg a nyugalmukat. Ősi ösztön vezérel minket, amikor biztonságra vágyunk, és gondosan bezárkózunk az otthonunkba.
Krisztus föltámadt! - Valóban föltámadt!
Makláry Ákos • 2022.04.16

Krisztus föltámadt! - Valóban föltámadt!

A Krisztus-hívő számára ennek a hírnek az elfogadása mindennek az alapja. „Ha Krisztus nem támadt föl, hiábavaló a mi igehirdetésünk, és hiábavaló a ti hitetek” – állítja Szent Pál (1Kor 15,14).
Isten és ember szerinti gondolatok
Thuránszky István • 2022.04.08

Isten és ember szerinti gondolatok

Semmilyen mély teológiai igazságot nem akarok megfogalmazni. Arra szeretném fordítani a közfigyelmet, hogy az ige alapján kétféle gondolkodás létezik: Isten szerinti és emberek szerinti. És ez böjti téma. Legyen a mostani böjtünknek feladata, hogy ennek a különbségnek a felismerésében és megvalósításában gyakoroljuk magunkat!
Hátország
Simon István • 2022.03.29

Hátország

Háborúban hátországnak lenni egyszerre könnyű és nehéz (a hátországot itt most nem a szó háborús értelmében gondoljuk, hanem segítő, támogató módon). Könnyű a hátországnak, mert távol van attól, ahol a fegyverek dörögnek, de nehéz is, mert ezernyi feladat hárul rá.
Könyörgés a háború áldozataiért

Könyörgés a háború áldozataiért

Könyörülj a harcoló katonákon:
adj nekik lelkierőt és reményt
a békében és kibontakozásban.
Adj örök nyugodalmat az áldozatoknak,
és bocsásd meg bűneiket.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A jel új ruhája

Nyolc évvel a jelujsag.hu elindulását követően lapunk új külsővel jelentkezik. Oldalunkon megtalálják az elmúlt tizenkét év teljes tartalmát, több mint 1300 cikket csaknem 250 szerző tollából.

Keresztút

Van-e félelmesebb és fájdalmasabb metaforája az emberlétnek, mint Krisztus keresztje? Aligha, mivel a kereszt magába sűríti mindazt, ami a test és a lélek számára elviselhetetlen teher, kimondhatatlan kín és keserűség.

Üldözési Mária

Doktor Rozsomák Rezsőné született Lopakodó Mária magányos özvegy minden esetben lassította és halkította lépteit munkahelye folyosóin, amikor beszédfoszlányok szálltak füleibe. Leparkolt a kiszemelt, inkább kifülelt iroda ajtaja előtt. Onnan fürkészte, hogy mit beszélhetnek róla. Rempülik-e? Dicsérik-e? Egyáltalán, mi derül ki saját magáról munkatársai szavainak képletes tükrében…
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!